لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۷ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۱:۰۱

«برقراری صلح در پاکستان بدون صلح در افغانستان مشکل است»


مولوی شهزاده شاهد
مولوی شهزاده شاهد
گزارش از ستار فروغ

شورای عالی صلح و برخی از جریان های اپوزیسیون حکومت افغانستان می گویند، تا زمانی که صلح در این کشور تامین نشود، تلاش ها در این بخش در پاکستان هم بی نتیجه خواهد بود.

مقام های شورای عالی صلح به این باور اند که گفتگو و مصالحه یگانه راه برای از میان برداشتن خشونت های جاری در افغانستان و پاکستان است.

مولوی شهزاده شاهد سخنگوی این شورا به روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت که تامین صلح در افغانستان به نفع صلح و ثبات در پاکستان است.

« پاکستان و افغانستان در مجموع مسوولیت دارند که برای تامین صلح در وطن خود با مخالفین مذاکره کنند. به نظر من برقراری صلح در پاکستان بدون صلح در افغانستان مشکل است.
ما بار بار از دولت پاکستان و حلقات نظامی آن کشور خواسته ایم که صلح در افغانستان به نفع و به خیر و صلح در پاکستان است. »


نواز شریف رهبر حزب مسلم لیک که حزب اش در انتخابات پارلمانی پاکستان بیشترین رای را کسب کرد به تازه گی گفت که می خواهد با طالبان پاکستانی صلح کند زیرا به گفته وی این مساله کلید حل مشکلات در آن کشور است.

در این حال رهبر ایتلاف ملی افغانستان مذاکرات با طالبان پاکستانی را موضوع داخلی آن کشور می خواند. اما داکتر عبدالله، عبدالله در صحبت با رادیو آزادی بر همکاری پاکستان در بخش صلح با افغانستان تاکید کرد.

« اگر معنی صلح این باشد که با طالبان آنجا صلح کند و آنها را تشویق نماید که جنگ را در افغانستان دامن زنند در این صورت این کار خدای نخواسته یک جنجال دیگر برای افغانستان خواهد بود.
خواست اساسی ما از پاکستان این است که در بخش صلح با افغانستان همکاری کند و با گروه های که در برابر افغانستان و مردم این کشور سرگرم جنگ اند به کمک های خود با آنان خاتمه بدهد. »


حکومت پاکستان پیش از این هم چندین بار با طالبان پاکستانی توافقنامه های صلح را امضا کرده است که اکثراً دوام نداشته و زمینه را برای شکل دهی دوباره طالبان فراهم نموده است.

بعضی از آگاهان مسایل سیاسی در افغانستان به این عقیده اند در صورت که حکومت آینده پاکستان و مخالفان مسلح آن کشور به توافق صلح دست یابند نا امنی ها در افغانستان گسترش خواهند یافت.

جاوید کوهستانی یکی از این کارشناسان:
« اگر مذاکرات، آتش بس و هم سویی میان اردو، طالبان پاکستانی و حکومت پاکستان به وجود آید در حقیقت انتقال رسمی جنگ و پایگاه ها و طالبان به داخل افغانستان است و تشویق می کنند که طالبان پاکستانی به طور بسیار جدی و معمول مانند دوره ملا محمد عمر در کنار طالب های افغانی وارد افغانستان شوند و اوضاع را بسیار به جدیت به چالش بکشند و گسترش نا امنی ها در سرتاسر جغرافیای افغانستان یعنی غیر قابل کنترول و پیش بینی باشد. »

دولت افغانستان به تکرار گفته است که مراکز و مخفیگاه های اصلی تروریستان که در آن سوی سرحد افغانستان در قلمرو پاکستان موجود اند باید از بین برده شوند.

مقام های افغان انتظار دارند که حکومت جدید پاکستان در راستای تقویت تلاش های صلح در این کشور همکاری صادقانه کند.

تا حال روشن نیست که حکومت نو در پاکستان طبق توقع دولت افغانستان در این بخش گام خواهد برداشت و یا خیر.
XS
SM
MD
LG