لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۲ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۷:۵۶

گدا ها از اطفال برای وسیله بدست آوردن پول استفاده می کنند


در حالی که سردی هوا و بروز امراض ناشی از آن تهدید جدی برای صحت اطفال خوانده می شود شماری از گدا ها در روزهای سرد زمستان برای بدست آوردن چند افغانی از مردم اطفال خورد سال را وسیله قرار میدهند.

گداهایی که برای دریافت پول از اطفال سوء استفاده می کنند اکثراً زنان چادری پوش اند، که با خواباندن اطفال خورد سال بر روی جاده ها از صبح تا شام به جمع آوری پول می پردازند.

شماری از این گداها در صحبت با رادیو آزادی ادعا کرده اند که آنان از نهایت مجبوریت و مشکلات سخت روزگار دست به گدایی زده و اطفال خود را وسیله قرار میدهند:

« من مجبور هستم طفلم سه ماهه است من هر روز میایم همین حالا طفل من سینه و بغل است سرفه می کند و می خواهم چند دوره بزنم وقتی پول دوایش را پیدا کردم ببرم بسترش کنم. »

« من بسیار مشکلات دارم شوهر من هم مریض است حالا برای ما یک جا کار داده شود بچه من زردی دارد و مریض است. »


در عین حال گزارش های وجود دارند که در بسیاری موارد این گداها اطفال را به کرایه گرفته و با دادن مواد نشه آور بخصوص تریاک آنان را بروی جاده ها می خوابانند.

برخی آگاهان فقر، بیکاری، موجودیت گداهای حرفوی، باندهای حمایت کننده از این گداها و نفوذ گداهای خارجی در افغانستان را از عوامل افزایش تعداد افراد گدا در کشور عنوان می کنند.

در همین حال رییس جمهور کرزی نیز اخیراً در در بیانیه رادیویی اش از سوء استفاده اطفال در گدایی ابراز نگرانی کرده و بر مواظبت جدی از آنان تاکید کرد:

« آنعده افرادی که بخاطر گدایی و بدست آوردن چند افغانی اطفال خود و یا اطفال دیگر این کشور را بجایی درس و تعلیم به مواد مخدر و دیگر بلا ها مبتلا می سازند، شخصیت اش را می کشند و زنده گی اش را برباد می کنند این عمل ظلم است و خلاف دین است از والدین چنین اطفال به جدیت تقاضا می کنم که استعداد و روحیات اطفال شان را در گدایی و اعتیاد از بین نبرند. »

در سال های گذشته یک کمیسیون به اساس حکم رییس جمهور کرزی متشکل از نهاد های دولتی و غیر دولتی به ریاست معاونیت دوم ریاست جمهوری ایجاد گردید و اقدام به جمع آوری گداها در کشور کرد.

این کمیسیون برای مدتی فعالیت کرد و بیش از چهار هزار گدا را از کشور جمع آوری کرد، اما بعداً این کمیسیون به مشکل کمبود بودجه مواجه شده و نتوانست به کارش ادامه بدهد.

اخیراً یکبار دیگر افزایش افراد گدا و سوء استفاده از اطفال توسط آنان کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان را نگران ساخته است.

عبدالله عابد مسوول بخش اطفال این کمیسیون از حکومت افغانستان خواست تا با این مساله به جدیت برخورد نماید:

« کمیسیون حقوق بشر افغانستان در خصوص سوء استفاده اطفال در گدایی زیاد نگران است حکومت با ید در این زمینه اقدام جدی نماید کسانی که مستحقین هستند با ایشان کمک صورت گیرد و کسانی که حرفوی هستند باید از این گداها جدا ساخته شوند. »

آقای عابد برعلاوه سوء استفاده اطفال در گدایی قاچاق، تجاوز جنسی، معتاد ساختن به مواد مخدر و انجام فعل بچه بازی بالای آنان را از موارد نگران کننده خواند.

به اساس یک گزارش این کمیسیون که چندی پیش در خصوص وضعیت اطفال به نشر رسید گفته شده است که تنها حدود سه صد هزار طفل در افغانستان معتاد اند.

از سوی هم عالمان دین تاکید می کنند که گدایی و وسیله قراردادن اطفال بخاطر بدست آوردن پول از جمله گناه های کبیره بحساب می رود.

مولوی عنایت الله بلیغ یک عضو شورای علمای افغانستان:
« بازی دادن یک گناه سوال کردن دیگر گناه و طفل را وسیله قراردادن گناه دیگر است همه گناه های کبیره است و این که خودش طلب خیرات می کند ناروا است مگر در حالات اشد ضرورت، اشد ضرورت وقتی است که نزدیک چاشت است و نان ندارد و برایش تکلیف است در این جا به حدی یک دانه نان که سوال می کند برایش مجاز است. »

آقای بلیغ تاکید کرد که مسلمانان نباید با مواجه شدن به هر مشکلی دست به طلب خیرات از مردم بزنند.

اما در بسیاری از جاده های شهر کابل دیده می شود که تعداد گدا ها روز بروز افزایش یافته و از مردم طلب پول می کنند.

در این میان شماری از گداهای خارجی نیز به چشم می خورند که از کشورهای همسایه و منطقه وارد افغانستان شده و بر تعداد گداها افزوده اند.

در این حال یک مسوول وزارت کار امور اجتماعی، شهدا و معلولین افغانستان می گوید یکبار دیگر بخاطر جمع آوری گداها و تفکیک بین گداهای حرفوی و مستحق اقدامات تازه را روی دست دارند.

علی افتخاری سخنگوی این وزارت:
« برای فعلاً وزارت روی یک طرزالعمل کار می کند جدا از این که گداها جمع آوری می شود می خواهد که فرهنگ گدا پروری را نابود بکند.
ما از طریق امامان مساجد به اطلاع می رسانیم و بعداً صندوق های خیریه در مساجد گذاشته می شود کسانی که صدقه و خیرات دارند بجای دادن به این افراد به این صندوق ها بریزند. »


آقای افتخاری افزود پول جمع آوری شده در این صندوق ها را از طریق کمیسیون خاص به گداهای مستحق توزیع کرده، اما گداهای حرفوی پس از شناسایی مجازات خواهند شد.

این وزارت همچنان از مردم افغانستان می خواهد تا به فرهنگ گدا پروری نقطه پایان گذاشته و با دادن پول سبب تشویق و بیشتر شدن گداها در کشور نشوند.

اما برخی از باشنده گان کشور یکی از راه های کاهش گداها در افغانستان را تطبیق قانون و دادن مجازات به گداهای حرفوی و باندهای حمایت کننده آنها می خوانند.

آنان همچنان تاکید می کنند که هرگاه حکومت برای افراد که بخاطر مشکلات اقتصادی اطفال خورد سال شان را وسیله قرار می دهند زمینه کار را فراهم سازد با احتمال زیاد تعداد گداها به حد اقل آن کاهش خواهد یافت.


جاوید حسن زاده
XS
SM
MD
LG