لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۵ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۳۲

ضعف استخباراتی دلیل تداوم فعالیت های شورشیان در افغانستان است


۱۴ سال پس از حضور نیرو های امریکایی و متحدان اش در افغانستان که برای سرنگونگی شبکه القاعده به این کشور آمده بودند، افغانستان یکبار دیگر با وضعیت بد امنیتی و گروه های افراطی دست و پنجه نرم می کند.

روزنامه والستریت ژورنال در یک مقاله اش به نقل از مقام های افغان و خارجی می نویسد که ضعف استخباراتی باعث شده است تا هنوز هم شورشیان در برخی از مناطق افغانستان فعالیت داشته و علیه نیرو های امنیتی افغان بجنگند.

به گفتۀ روزنامه، امریکا و متحدان اش در پنج سال اول حضور شان در افغانستان، ۸۵۲ پایگاه را در سراسر این کشور ایجاد کردند و از طیاره های بدون سرنشین و بالون های نظارتی به هدف نظارت از مناطق استفاده کردند اما امروز یکی از این سیستم های جاسوسی دیده نمی شود.

مقامات افغان و غربی نگران اند که این وضعیت مبادا موقع را برای حضور گسترده گروه های افراطی مانند دولت اسلامی یا داعش، القاعده و دیگر گروه ها در داخل خاک افغانستان مساعد سازد.

وال ستریت ژورنال به نقل از یک مقام در نیرو های تحت رهبری امریکا در افغانستان در اشاره به مسدود شدن پایگاه های امریکایی نوشته است:

"ما بسیاری از چشم ها و گوش های خود را از دست دادیم."

اردوی امریکا در ۳۰م اکتوبر یک مرکز آموزشی القاعده را در یکی از نقاط دور افتاده و کم نفوس ولایت کندهار کشف کرد که به گفتۀ قوماندان عمومی نیرو های امریکا و ناتو در افغانستان نشان میدهد که شبه نظامیان اسلامگرا هنوز هم مایل و قادر برای ایجاد پایگاه در مناطق مختلف افغانستان اند.

جنرال جان کمپبل قوماندان عمومی نیروهای امریکا و ناتو در افغانستان در مصاحبه اخیرش گفت، به نظر می رسد القاعده خواهان گسترش حضور شان در افغانستان است.

به باور والستریت ژورنال ضعف استخباراتی همچنان باعث شده است تا گروه طالبان در این اواخر با حملات گسترده خود نیرو های افغان و خارجی را متعجب ساخته و در نتیحه ولسوالی ها را تصرف و به نیرو های افغان تلفات سنگین وارد کند.

طالبان و القاعده تنها گروه های نیستند که از ضعف استخباراتی بهره برداری می کنند بلکه هزاران جنگجوی خارجی نیز با استفاده از ضعف استخباراتی به افغانستان آمده و فعالیت های شانرا آغاز کرده اند.

روزنامه می گوید، عملیات نظامی اردوی پاکستان در وزیرستان شمالی موقوع را برای جنگجویان خارجی مساعد ساخت تا از مرز گذشته و به افغانستان بیایند که در آن جمله جنگجویان جنبش اسلامی ازبيکستان و دو گروه شورشی پاکستانی که تحریک طالبان پاکستان و لشکر طیبه اند به افغانستان پناه آورده اند.

با امکانات محدود استخباراتی حکومت افغانستان، تا کنون تعداد دقیق جنگجویان خارجی در این کشور روشن نبوده اما بر اساس تخمین از پنج هزار تا هفت هزار نفر می رسد.

به باور وال استریت ژورنال یکی از اهداف اساسی امریکا در ۲۰۰۱ میلادی زمانیکه به افغانستان آمد این بود که این کشور دیگر به پناهگاه تروریستان مبدل نشود.

با آنکه ماموریت جنگی امریکا در افغانستان به پایان رسید و باراک اوباما رئیس جمهور امریکا اعلان کرد که تا اخیر سال ۲۰۱۶ تعداد نیرو های آن کشور در افغانستان، به تعداد امروزی ۹۸۰۰ تن خواهد بود و در اخیر سال ۲۰۱۷ این تعداد به ۵۵۰۰ تن کاهش داده خواهد شد.

اشتون کارتر وزیر دفاع امریکا در جریان سفر اخیرش به افغانستان گفت، معتقد است که اردوی امریکا باید برای ۵ تا ۱۰ سال دیگر در افغانستان باقی بماند.

به گفته وی، گروه های مانند دولت اسلامی و القاعده در پی ایجاد پناهگاه های محفوظ در افغانستان اند که برای جلوگیری از گسترش این گروه ها و مبارزه با تهدیدات آنها آمادگی لازم وجود داشته باشد.

به گفته وزیر دفاع امریکا، تقویت ظرفیت استخباراتی نیرو های افغان یکی از اولویت های کاری نیرو های باقی مانده خارجی در افغانستان است.

نیرو های افغان در حال حاضر مصروف آموختن استفاده از بالون های استخباراتی اند و قرار است سال آینده هفت طیاره بی پیلوت غیر نظامی را نیز دریافت کنند.

XS
SM
MD
LG