سفارت امریکا در کابل نامهای برندهگان بورسیههای فولبرایت در بخشهای ماستری و دوکتورا در سال ۲۰۱۷ را اعلان کرد.
مایکل مککینلی سفیر امریکا در کابل روز پنجشنبه در نشستی که به همین مناسبت راه اندازی گردیده بود گفت، فولبرایت یک برنامۀ خوب بخاطر تبادل کلتوری میان افغانستان و امریکا است و همچنان برنامههای مانند فولبرایت در جهان بخاطر نه گفتن به خشونت یک وسیلۀ خوب است.
آقای مککینلی گفت:
" فولبرایت یک وسیلۀ بهتر بخاطر مقابله با خشونت و نفرت در جهان است، تنها از راه آموزش و برنامههای مانند فولبرایت؛ شما نشان داده میتوانید که انجام دهندهگان چنین اعمال نمایندهگی از آینده کرده نمیتوانند."
قرار است که هشتاد جوان افغان در سال ۲۰۱۷ میلادی بخاطر تحصیل به امریکا بروند.
برای نخستین بار در سال ۱۹۴۶بورسیههای فولبرایت از سوی جیمز ویلیم فولبرایت در امریکا ارایه شد از آن سال تا کنون از ۱۵۰ کشور جهان ۳۲۰ هزار جوان و ۳۳ رؤسای جمهور از این بورسیهها مستفید شدهاند.
محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان نیز از جمع همان افرادی است که از طریق فولبرایت تحصیل کردهاست.
از سال ۱۹۵۰ تا ۱۹۷۹ از طریق همین برنامه نیز محصلین افغان به امریکا فرستاده شدهاند اما بعد از جنگهای داخلی این پروسه متوقف گردید.
دور دوم این برنامه از سال ۲۰۰۳ میلادی دوباره در افغانستان آغاز گردید و همه ساله حدود ۶۴ محصل بخاطر ماستری و ۵ تن دیگر بخاطر دوکتورا برای تحصیل به امریکا فرستاده میشوند.
در همین حال فریده مهمند وزیر تحصیلات عالی از برندهگان بورسیه فولبرایت خواست تا از این فرصت استفادهکنند.
وی گفت:
" پیام من برای کسانیکه پس از برگشت از برنامه فولبرایت اینست که شما باید بخاطر وطن تان بدون کدام مشکل کار نمائید مانند کسانیکه قبلاً در این بخش تحصیل کردهاند و حالا در پُست های مهم کار میکنند."
روحیا ثاقب یکتن از محصلین افغان که از طریق فولبرایت در بخش مدیریت ماستری اش را تمام کرده در صحبت با رادیو آزادی گفت از این پروگرام بسیار چیزها را آموخته است.
وی همچنان گفت، کسانیکه از طریق اسکالرشیپهای فولبرایت تحصیل میکنند برای آنها زمینههای خوب کاری در افغانستان مهیا است.
وی گفت:
" به شمول خودم تمامی کسانیکه از آنجا آمدهاند زیاد وقت اینجا بیکار نبودند همان مهارتهای که دارند فعلاً در افغانستان فوق العاده قابل نیاز است و هر کسیکه اینجا میآید و هر رشتۀ که آنجا میخواند و می آید برایش دنیایی از فرصتها مهیا است."
افغانستان از جمله کشورهایاست که همه ساله بیشتر بورسیههای فولبرایت را بدست میآورد.
از سوی هم شماری از محصلین از موجودیت فساد در روند انتخاب بورسیههای فولبرایت شکایت میکنند اما مسئولین سفارت امریکا میگویند که پروسۀ انتخاب محصلین با شفافیت کامل انجام میشود.
گزارش: فرشته ندا