رئیس اداره عالی مبارزه با فساد اداری میگوید، از خارجیهای که در نهادهای بین المللی در فساد شریک اند باید تحقیق شود.
سید حسین فخری میگوید، شماری از نهادها و مقامهای خارجی در ترویج فساد اداری در این کشور دست دارند.
آقای فخری به روز سه شنبه در صحبت با رادیو آزادی اظهارات اخیر جان سپکو رئیس سیگار را تائید کرد که، تنها افغانان نه بلکه شهروندان خارجی در افغانستان تیز در فساد اداری شامل اند.
وی همچنان میگوید، باید آن عده شهروندان خارجی که به فساد در افغانستان متهماند مورد تحقیق قرار گیرند.
او افزود:
"متاسفانه بعضی از نهادهای خارجی بعضی از موسسات خارجی و بعضی از اشخاص و مقامهای خارجی در توسعه فساد اداری در داخل کشور ما سهیم بودند و امیدوارم که بررسی این قضایا تقویه شود و افراد فاسد که در نهادهای خارجی است مورد پیگرد عدلی و قانونی قرار گیرند و شرکای داخلی شان هم تثبیت شود تا از طریق مراکز عدلی و قضایی کشور ما مورد پیگرد قرار بگیرند."
این اظهارات پس از آن مطرح میشود که اداره سرمفتش امریکا برای بازسازی افغانستان یا سیگار اخیرا در صحبت با شماری از رسانههای خارجی گفتهاست، فساد تنها یک مشکل افغانی نه بلکه در آن شماری از کسانی هم شامل اند که برای دولت امریکا کار میکنند.
جان ساپکو رییس سیگار همچنان گفته است تا حال بیشتر از صد امریکایی به اتهام دست داشتن در فساد در افغانستان محاکمه شده اند.
این در حالی است که پیش از این حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان هم گفته بود که فساد نسبت به گذشته در افغانستان افزایش یافتهاست.
آقای کرزی همچنان گفته بود که در فسادهای بزرگ در افغانستان بیشتر خارجیها سهم دارند.
آقای کرزی در این باره از خارجیها انتقاد کرده و گفته بود که خارجیها از یک سو شعار مبارزه با فساد سر میدهند و از سوی دیگر از طریق دادن قرار دادها به گونه خود سرانه زمینه فساد را بیشتر فراهم میسازند.
شماری از کارشناسان میگویند، تا زمانی که در قرار دادها از طرف نهادهای خارجی شفافیت به میان نیاید و با فساد مبارزه مشترک صورت نگیرد، چنین اظهارات نتیجه خوبی نخواهد داشت.
شعیب غروال یکی از کارشناسان افغان در این باره به رادیو آزادی گفت:
"اگر دولت افغانستان میخواهد فساد خارجیها را مهار کند، بهتر است تا کمکهای که از طرف خارجیها با افغانستان میشود باید از طرف خارجیها قرار داد نشود باید این کمکها به نهادهای داخلی داده شود و نظارت حکومت افغانستان در این راستا بیشتر شود تا اینکه از فساد جلوگیری شود و یا هم کاهش داده شود."
به گفته آقای غروال، هرچند محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان برای از بین بردن فساد اراده دارد اما به گفته وی تا زمانیکه مردم افغانستان و جامعه جهانی برای از بین بردن فساد دست به دست هم ندهند، کامیابی در این عرصه امکان پذیر نیست.
گزارش: نصرت پارسا