رهبر حزب اسلامی در تشکیلات حکومت و شورای ملی شامل نخواهد شد اما این حزب سهم گسترده در انتخابات آینده خواهد گرفت.
محمد امین کریم یکی از اعضای حزب اسلامی که رهبری هیئت گفتوگو کننده حزب اسلامی را بر دوش داشت، در صحبت با رادیو آزادی میگوید، هرچند رهبر این حزب شامل تشکیلات دولتی نمیشود، اما حزب اسلامی به عنوان یک حزب قدرتمند افغانستان در انتخابات پیشرو اشتراک خواهد کرد.
آقای کریم که روز یکشنبه با رادیو آزادی صحبت میکرد همچنان گفت که در روز های آینده بحثها در باره حضور حزب اسلامی در ساختار دولتی با دولت افغانستان خواهد داشت.
این عضو حزب اسلامی در باره اینکه آیا گلبدین حکمتیار خود را در انتخابات آینده ریاست جمهوری کاندید خواهد کرد یا نه میگوید:
"ایشان در مسایل ولسی جرگه و مشرانو جرگه سهم نخواهد گرفت، حزب اسلامی بهگونه وسیع سهم میگیرد ولی شخص ایشان در باره ریاست جمهوری اظهار نظری نکردند و موضوع است که بحث امروز نیست، حضور حزب اسلامی افغانستان به مثابه یک تنظیم سیاسی در ساختار دولتی جزء از بحثهای است که در روز های آینده با دولت افغانستان خواهیم داشت."
این در حالی است که روز جمعه گذشته شورای امنیت سازمان مللمتحد نام گلبدین حکمتیار را از لیست تحریمهایش حذف کرد.
مسئولان در حزب اسلامی به روز شنبه همین هفته گفته اند، احتمالاً تا سه هفته دیگر پس از عملی شدن چهار مورد از جمله، رهایی دسته اول از زندانیان این حزب، مشخص شدن زمین برای مهاجرین این حزب، تثبیت محل اقامت و موضوع امنیت رهبر حزب اسلامی، آقای حکمتیار به کابل خواهد آمد.
این حزب که در گذشته مخالف مسلح دولت بود طرفدار نظام ریاستی متمرکز است.
حشمتالله ارشد یکی از سخنگویان حزب اسلامی روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت، در شرایط فعلی آنان طرفدار نظام ریاستی هستند.
وی افزود:
"حزب اسلامی افغانستان نظام ریاستی را ترجیح میدهد و در شرایط فعلی از چنین نظام حمایت میکند."
شورای عالی صلح افغانستان فعالیت و مبارزات سیاسی را حق حزب اسلامی میداند.
مولوی عبدالخبیر اوچقون معاون این شورا روز یکشنبه به رادیو آزادی گفت، در توافقنامه سیاسی در باره جایگاه رهبر حزب اسلامی چیزی نیامده اما بر اساس این توافقنامه این حزب میتواند به فعالیتهای سیاسی ادامه دهد.
آقای اوچقون میگوید:
"در بیست و پنج ماده توافقنامه صلح رهبر حزب اسلامی کدام پوزیشن و وظیفه را در حکومت نخواسته ولی این مسئله تأکید شدهاست که ایشان به عنوان رهبر یک حزب پُر قدرت از راههای سیاسی کارهای سیاسی مثل اشتراک در انتخابات ولسی جرگه، شوراهای ولسوالی و ریاست جمهوری را ادامه دهد."
به گفته معاون شورای عالی صلح، بر اساس توافقنامه صلح، کمیسیونی مؤظف شدهاست تا چگونگی ادغام تفنگداران حزب اسلامی و کادرهای این حزب را در حکومت مورد بررسی قرار دهد.
مسئولان در کمیسیون تطبیق توافقنامه صلح میان حزب اسلامی و حکومت گفتهاند، کار بالای چگونگی ادغام افراد مسلح حزب اسلامی در چوکات نیروهای امنیتی جریان دارد.
گزارش: نصرت پارسا