فساد، پدیده که به باور اتحادیه اروپا ریشههای آن از برخی مقامهای بلند پایه در افغانستان آب میخورند.
سفیر این اتحادیه در افغانستان میگوید، برای پایان دادن به فرهنگ معافیت از مجازات، مقامهای بلند حکومتی که در فساد دست دارند باید مجازات شوند.
فرانز مایکل ملیبن در مصاحبه اختصاصی با رادیو آزادی به خلاهای از این رهگذر که دامنگیر افغانستان شدهاست، اشاره میکند و از حکومت این کشور میخواهد تا در دستگاه عدلی و قضایی اش شفافیت پدید آورد.
ملیبن، روز چهارشنبه گفتهاست، برای خشکانیدن ریشههای فساد اداری، نخست باید حکومت این کشور به فرهنگ معافیت از مجازات پایان دهد.
ملیبن به این باور است که این پدیده زمانی دراین کشور نابود خواهد شد که به گفته او، مقامهای بلند پایه افغانستان که آلوده به فساد اداری استند، مجازات شوند.
وی برای نابودی فساد اداری این سفارش ها را به حکومت افغانستان دارد:
"به نظر من دو خلای عمده در امر مبارزه با فساد اداری در افغانستان وجود دارد، نخست فرهنگ معافیت از مجازات که درین کشور حاکم است و دوم، کارها در امر مبارزه با فساد اداری باید هماهنگ گردد.
ایجاد مرکز عدلی و قضایی مبارزه با فساد اداری یک قدم نیک است و امیدوار هستم، مقامهای عالی دولت که آلوده در فساد استند مورد پیگرد قضایی قرار گیرند."
وی افزود که میکانیزم مبارزه با فساد اداری که در کشور چین در دهه ۱۹۹۰ تجربه شدهاست، میتواند از کارایی جوبتری در افغانستان برخوردار باشد.
در این دهه چین ریشه کن سازی فساد را از مجازات مقام های بلند پایه آغاز کرد.
سه روز پیش از این، نیز اتحادیه اروپا در گزارشی به فساد در دستگاه عدلی و قضایی افغانستان پرداخته و گفتهاست، به علت موجودیت فساد اداری در این نهادها، باشندگان دوردستهای کشور برای حل یک معضل به مخالفان مسلح دولت رجوع کرده اند.
اما ستره محکمه و مرکز رسانههای حکومت افغانستان این گزارش اتحادیه اروپا را رد کردهاند.
اکنون سفیر اتحادیه اورپا در افغانستان پیشنهاد میکند که، برای نابودی فساد باید در سیستم عدلی و قضایی اینکشور شفافیت پدید آید.
لوی سارنوالی افغانستان که مرکز عدلی و قضایی را نیز زیر نظارت دارد، درین باره برای گفتگو با ما حاضر نشد.
اما پیشتر حکومت افغانستان گفتهاست برای کشانیدن پای فساد پیشه گان حتا که در کرسیهای بلند تکیه زده باشند، اقدام میکند و ایجاد مرکز عدلی و قضایی مبارزه با فساد اداری خود نشانه از اراده جدی حکومت برای نابودی پدیده فساد است.
اما به راستی چه اندازه فرهنگ معافیت از مجازات در افغانستان حاکم بوده است و حلقات آلوده به فساد از دید نهادهای مبارزه با این پدیده در کدام سطح استند؟
سید حسین فخری رئیس اداره عالی مبارزه با فساد اداری در این باره به رادیو آزادی میگوید:
"برای اینکه رضایت مردم و جامعه بین المللی فراهم گردد باید، مرکز عدلی و قضایی کارهایش را به گونه جدی ادامه دارد تا فرهنگ و معافیت از مجازات کمرنگ گردد، ادارات حراست به حقوق و مراکز عدلی و قضایی درین زمینه کارهایشان را باید به قاطعیت به پیش ببرند."
با این همه، جامعه جهانی کمک هایش را برای افغانستان به ریشه کن سازی فساد اداری مشروط دانسته است، هرچند که حکومت مبارزه با این پدیده را از اولویت هایش میداند.
اما رئیس اداره عالی مبارزه با فساد اداری میگوید، برای آنکه قناعت مردم و جامعه جهانی فراهم گردد، باید حکومت افغانستان مبارزه با فساد اداری را جدی بگیرد تا این پدیده کمرنگ گردد.