لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۴۴

وزارت خارجه: چالش‌های امنیتی منطقه مانع عملی شدن پروژه تاپی شده نمی‌توانند


وزارت خارجه افغانستان می‎گوید، چالش‎های امنیتی در منطقه، برای عملی شدن پروژه تاپی موانع ایجاد کرده نمی‎تواند.

این وزارت افغانستان می‎گوید، پروژه تاپی از بهر آن برای افغانستان اولویت دارد که کشورهای منطقه را با هم وصل ساخته و برای برداشتن بستر بی‌کاری از کشور نیز کمک می‎کند.

عادله راز، معین بخش همکاری‎های این وزارت روز پنج‌شنبه در کنفرانس "نقش پروژه تاپی در توسعه اقتصادی در افغانستان و منطقه " در کابل تأکید کرد که پروژه تاپی برای تأمین صلح و ثبات در منطقه بسیار مهم است.

خانم راز گفت که منطقه به صلح نیاز دارد و پروژه تاپی برای تأمین صلح در منطقه می‎تواند تأثیرگذار باشد.

راز: پروژه تاپی برای صلح در منطقه بسیار مهم است.
راز: پروژه تاپی برای صلح در منطقه بسیار مهم است.

خانم راز همچنان گفت که چالش‎های امنیتی منطقه تأثیری بالای پیشرفت کار این پروژه نخواهد داشت.

او افزود:

"پروژه تاپی برای صلح در منطقه بسیار مهم است و ما بیشتر از هر چیز دیگر نیاز به تأمین صلح در منطقه داریم، این نیز مهم است که ما روی این مسئله توافق داشته باشیم که چالش‎های منطقه‌یی بر پیشبرد کار این پروژه نمی‎تواند تأثیر بگذارد."

پروژه انتقال پایپ‌لاین گاز ترکمنستان در ۱۳ ماه دسمبر سال ۲۰۱۵ میلادی با اشتراک رهبران افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند در شهر عشق‌آباد پایتخت ترکمنستان افتتاح گردید.

این پایپ لاین که ۱۸۱۴ کیلو متر طول دارد، حدود ۷۳۵ کیلومتر آن از خاک افغانستان عبور داده می‎شود.

با عملی شدن این پروژه سالانه ۳۳ میلیون متر مکعب گازِ ترکمنستان از راه افغانستان به پاکستان و هند انتقال میابد.

با این همه، اجمل احمدی مشاور ارشد رئیس جمهور می‎گوید، برای عملی شدن پروژه تاپی باید ۱۲ توافق‌نامه امضا شود که از آن جمله ۷ توافق‌نامه امضا شده و دو توافق‌نامه دیگر در جریان همین سال امضا می‎گردند.

نقشه تاپی
نقشه تاپی

احمدی افزود:

"به‌خاطر پروژه تاپی باید دوازده امضا را در توافق‌نامه گرد بیاوریم که تا کنون هفت آن امضا شده‎اند و ما انتظار داریم که دو توافق‌نامه دیگر امضا گردد و نیز در روزهای نزدیک همین سال امضا گردد. و روی توافق‌نامه‎های متباقی گفت‌وگوها ادامه دارند. و در آن یک اندازه ابتکار را نیز در نظر گرفته‎ایم."

ترکمنستان که رهبری پروژه تاپی را بر عهده دارد، ۸۵ درصد در آن سهم داشته و ۱۵ درصد دیگر آن میان افغانستان، پاکستان و هند تقسیم شده‎است.

در این میان محمت میرات امانوف رئیس اجرایی بورد پروژه تاپی بخش تاجکستان که برای اشتراک در کنفرانس ذکر شده به کابل آمده‎است می‎گوید، کار این پروژه در ماه‎های اکتوبر و نومبر سرعت داده خواهد شد و در عملی شدن آن، نقش افغانستان بسیار مهم است.

امانوف افزود:

"بسیاری از بخش‎های این پروژه در ماه‎های اکتوبر و نومبر سال روان پس از آن سرعت داده خواهد شد و باید بگویم که در عملی شدن این پروژه و موفقیت آن نقش و حمایت افغانستان مهم است."

از سوی دیگر، نرگس نهان سرپرست وزارت معادن و پترولیم می‎گوید، افغانستان آماده‎است برای عملی شدن پروژه تاپی به وعده‌هایش به‌گونه جدی عمل کند.

گزارش: نظیفه محبوبی

XS
SM
MD
LG