دفتر مشاور امنیت ملی افغانستان میگوید، موقف افغانستان در پیوند بهکشورها روشن است و اگر کشورهای منطقه میخواهند تروریزم را از میان بردارند، گزینه بهتر، هماهنگی با افغانستان و تجهیز نیروهای امنیتی افغان است.
داشتن دست بالای استخباراتی در سه ولایت افغانستان موضوعی که یکی از قوماندان سپاه پاسداران ایران به تازهگی از آن پرده برداشتهاست و اما افتر مشاور امنیت ملی افغانستان میگوید، گزینه بهتر هماهنگی با افغانستان و تجهیز نیروهای امنیتی افغان است.
قادر شاه سخنگوی دفتر مشاور امنیت ملی درین باره بیشتر از دادن جزئیات خودداری ورزید و گفت که کشورهای منطقه باید گامهای مشترک برای مبارزه با تروریزم با افغانستان بردارند.
او گفت:
"موقف جمهوری اسلامی افغانستان واضح است، کشورهای منطقه باید برای جلوگیری تهدیدهای تروریزم اقدامهای مشترک کنند، اگر کشورهای منطقه میخواهند گروههای تروریستی را از بین ببرند، گزینه بسیار خوب این است که نیروهای امنیتی باید حمایت شوند و هرگونه فعالیتهای که علیه تروریزم صورت میگیرد باید هماهنگ باشد."
اما این سخنان قوماندان سپاه پاسداران ایران، نگرانی جدی هیئت اداری مشرانو جرگه را برانگیخته است.
آصف صدیقی معاون دوم این جرگه میگوید، ایران از پیشرفت افغانستان در همسایگی خود هراس دارد و از این رو از هر گزینه برای ناامنی سازی و به چالش کشاندن اینکشور کار میگیرد.
او افزود:
"ایران، بهخصوص سپاه پاسداران همیش در افغانستان مداخلههای خودرا داشته اند، اینکشور گروپی خاص برای حمایت طالبان دارد، دولت افغانستان این را از گذشته پیبرده است، این در حقیقت یک تهاجم است اینکشور میخواهد بیشتر نفوذ خود را در ولایتهای سرحدی داشته باشد و بهانه هم جلوگیری از خطر داعش برای خودش است."
احمد رضا پوردستان، یکی از قوماندانان سپاه پاسداران ایران دیروز به رسانههای این کشور گفتهاست که، بر علاوه اینکه از طریق زمین و هوا بخشهای از افغانستان و عراق را زیر نظر داشتهاند، دست بالای استخباراتی در سه ولایت افغانستان نیز دارند.
با این همه، پیشتر شماری از مقامهای ولایتهای سرحدی و نمایندهگان مردم در شورای ملی، ایران را متهم به هدف قرار دادن پروژههای انکشافی، حمایت و تجهیز طالبان و حتا فرستادن جنگجو به افغانستان کردهاند.
جاوید کوهستانی کارشناس سیاسی و امنیتی میگوید، هم اکنون ایران برای دفاع از منافع خودش، از تمامی حرکات سیاسی، نظامی و استخباراتی در ولایتهای سرحدی افغانستان کار میگیرد.
او گفت:
"نوع مداخلات استخباراتی ایران بهطور خاص در برخی موارد دارای خطراتی بوده برای افغانستان، مانند بحث آبها که تازه شکل گرفتهاست و یا تشدید ناامنیها در اطراف بند سلما، مداخلات که برای منافع بزرگ افغانستان خطر ساز باشد، شکل نگرفته است اما پس از این احتمال چنین چیزی زیاد وجود دارد، این مهم است که ما مناسبات ما را با کشورهای همسایه بهتر نگهداریم تا در چند جعبه در جنگ نباشیم."
بهگفته کوهستانی، ایران در ولایتهای غور، هلمند، هرات، نیمروز و کندهار دسترسی استخباراتی و اطلاعاتی دارد و همینگونه، در ولایتهای شمال و ولایتهای مرکزی، حتا از طریق مدرسه ها آنکشور فعالیتهای استخباراتیاش را در داخل افغانستان به پیش میبرد.
به گفته آقای کوهستانی فعالیتهای استخباراتی ایران در خاک افغانستان میتواند خطر آفرین باشد و افغانستان برای اینکه در دو سنگر جنگ درگیر نگردد، باید این مسئله را از راه دپلوماتیک حل سازد.
گزارش: نظیفه محبوبی