لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۲۶ حوت ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۴۷

مسودۀ سیاست خارجی افغانستان در کجاست؟ "اظهارات ضد و نقیض ولسی جرگه و حکومت"


رئیس ولسی جرگه افغانستان می‌گوید، با وجود خواست‌های مکرر آنان، مسوده تدوین شدۀ سیاست خارجی از سوی حکومت به این جرگه ارسال نشده که پرسش برانگیز است.

رئیس ولسی جرگه افغانستان می‌گوید، عدم توجه حکومت به فیصله‌ها، خواست‌ها و مشوره‌های این جرگه سبب می‌‎شود تا این جرگه با در نظرداشت قانون از صلاحیت‌هایش استفاده نماید.

عبدالرؤف ابراهیمی رئیس ولسی جرگه روز چهارشنبه در نشست عمومی این جرگه گفت، با آنکه این جرگه بار‌ها از حکومت خواسته است تا مسوده تدوین شدۀ سیاست خارجی کشور را به ولسی جرگه بفرستد، اما به‌گفته آنان تا اکنون از سوی حکومت در این زمینه توجهی صورت نگرفته‌است.

عبدالرؤف ابراهیمی رئیس ولسی جرگه افغانستان
عبدالرؤف ابراهیمی رئیس ولسی جرگه افغانستان

وی گفت:

"این خواست ولسی جرگه به نمایندگی از مردم از رئیس جمهور است که حکومت طرح سیاست خارجی‌اش را جهت تصویب به ولسی جرگه بفرستد و تأکید هم کرده‌است، اما از همان زمان تا اکنون از سوی حکومت در این زمینه کدام اجراآت صورت نگرفته‌است و این مسئله پرسش برانگیز است."

آقای ابراهیمی می‌گوید، امیدواری‌ها بر این بود که اعلان استراتژی جدید امریکا برای افغانستان و جنوب آسیا تأثیر خوب بالای وضعیت افغانستان داشته باشد، اما چنین نشد.

اعضای ولسی جرگه تأکید کردند که حکومت باید خطوط سیاست خارجی‌اش را در برابر کشورها مشخص سازد.

این در حالیست که صلاح‌الدین ربانی وزیر خارجه کشور حدود دو سال قبل گفته بود که خطوط اساسی سیاست خارجی کشور برای اولین بار تدوین شده و به‌خاطر تصویب به ولسی جرگه فرستاده می‌شود.

در عین حال وزارت خارجه افغانستان می‌گوید، چهار ماه قبل این مسوده جهت تصویب به کمیسیون امور بین‌الملل ولسی جرگه فرستاده شده‌است.

شکیب مستغنی سخنگوی وزارت خارجه افغانستان
شکیب مستغنی سخنگوی وزارت خارجه افغانستان

شکیب مستغنی سخنگوی این وزارت در صحبت با رادیو آزادی گفت:

"ولسی جرگه این سند را بعد از تدوین خواست. در آن‌جا کمیسیون امور بین‌الملل ولسی جرگه در مورد سند یاد شده ملاحظاتی داشت که با درج ملاحظات‌شان سند را دوباره به وزارت خارجه فرستادند وزارت امور خارجه با در نظرداشت ملاحظات ولسی جرگه این سند را تعدیل کرد و حالا هم مدت چهار ماه می‌شود که بار دیگر این سند به کمیسیون روابط بین‌الملل ولسی جرگه فرستاده شده‌است."

  • حالا سؤال این‌جاست که اگر این مسوده به ولسی جرگه سپرده شده چرا در چهار ماه گذشته این جرگه آن را در اجندا شامل نکرده‌است و همچنان این‌که وزارت خارجه گفته است که این مسوده به ولسی جرگه فرستاده شده، اما چرا در این مدت وزارت خارجه از سرنوشت مسوده نپرسیده است؟

در عین زمان حکومت افغانستان در چند سال اخیر با کشور‌های متعدد، سند‌های همکاری‌های درازمدت را به امضا رسانیده که تأثیر مستقیم بالای روابط خارجی افغانستان به‌جا می‌گذارد.

از سوی هم کارشناسان روابط بین‌الملل نیز داشتن پالیسی خارجی و یا هم سیاست خارجی را سرنوشت‌ساز برای کشور می‌دانند.

انتظار خادم یک تن از این کارشناسان در صحبت با رادیو آزادی گفت، مهم اینست که اول سیاست داخلی تقویت گردد، زیرا سیاست خارجی تأثیرات زیادی بالای سیاست داخلی دارد.

گزارش: فرشته ندا

XS
SM
MD
LG