در حالیکه پاکستان کار حصارکشی در امتداد خط دیورند را آغاز کردهاست مسئولان شورای سراسری بلوچهای افغانستان میگویند که موقف آنان در خصوص خط دیورند روشن بوده و در صورت رسمی شدن این خط در برابر هر فیصلۀ ایستاده خواهند شد.
عبدالستار پردلی رئیس هیئت مدیره این شورا روز دوشنبه «۲۲ عقرب ۱۳۹۶» در یک نشست خبری در کابل گفت:
"بلوچها نه دیروز این خط را به رسمیت شناخته اند و نه امروز قبول میکنند و اگر خدای نا خواسته این خط را در این جا کسی بپذیرد، بلوچها در برابر این خط جعلی ایستادهگی خواهند کرد و موقف آنان در مورد این خط روشن است."
اخیراً نشستها و حساسیتها در مورد خط دیورند در حالی افزایش یافتهاند که پاکستان کار حصارکشی در امتداد خط دیورند را آغاز کردهاست و از سوی هم نیکولاس کی سفیر انگلستان در کابل هفته گذشته این خط را رسمی خواند.
وزارت سرحدات، اقوام و قبایل قبل از این گفتهاست که پاکستان اسنادی در اختیار ندارد تا خط دیورند به اساس فیصله محکمه و یا ملل متحد رسمی خوانده شود.
در عین حال در نشست عمومی روز دوشنبه ولسی جرگه در پیوند به خط دیورند بحثهای تندی صورت گرفته و عبدالرؤف ابراهیمی رئیس این جرگه از حکومت خواست تا در مورد این خط موقفاش را روشن سازد.
وی افزود:
"موضوع خط دیورند به ملت بزرگ افغانستان تعلق دارد این گپ شخصی مربوط به یک نهاد شخصی و یا یک قوم خاص نیست پس به این ترتیب حکومت موقف خود را در قبال این قضیه روشن سازد تا مردم بیشتر از این نگران این موضوع نباشند."
از موضوع جنجالی خط دیورند ۱۲۴ سال سپری میشود که پاکستان تلاش رسمی شدن آنرا دارد اما جانب افغانستان میگوید تنها ملتها میتوانند در این مورد فیصله کنند.
وزارت سرحدات، اقوام و قبایل افغانستان قبل از این گفتهاست که در مورد خط دیورند به برگزاری یک جرگۀ عنعنوی نیاز است و این کار زمانی امکان پذیر است که افغانستان از ثبات کامل برخوردار باشد.
پیش از این، مقامات این وزارت گفتهاند که روی استراتژی کار میکنند تا موقف حکومت افغانستان در پیوند به خط دیورند روشن گردد.
در این حال سلیمان لایق یکی از محققین و وزیر سرحدات، اقوام و قبایل حکومت ببرک کارمل میگوید پاکستان هیچ اسناد حقوقی در مورد خط دیورند ندارد.
وی همچنان میگوید، پاکستان کشوریست که به گونه کاذب بوجود آمده و هر زمان امکان تجزیه آن وجود دارد.
جاوید حسن زاده