در روزهای اخیر یکبار دیگر روند اخراج اجباری مهاجرین از ایران آغاز شده که بهگفته وزارت مهاجرین و عودت کنندهگان افغانستان در هفته گذشته شمار اخراج شدهها به ۴۵۱۲ تن میرسد.
مسئولان در این وزارت همچنان میگویند، در میان مهاجرین اخراج شده شماری زیادی از جوانانی شامل اند که برای پیدا کردن کار به شکل قاچاقی وارد ایران شده بودند.
حفیظ احمد میاخیل مشاور مطبوعاتی این وزارت روز سهشنبه «۱۴ قوس ۱۳۹۶» در این مورد به رادیو آزادی گفت که آنان در باره مشکلات مهاجرین افغان در ایران با مقامهای آنکشور در نشست چهار جانبه ترکیه صحبت کردهاند.
وی افزود:
"ارقام را که ما از ولایتهای سرحدی به دست آوردهایم نشان میدهد که در یک هفته گذشته ۴۵۱۲ تن بهگونه اجباری از ایران اخراج شدهاند و این کسانی بودند که بهگونه غیر قانونی در ایران زندهگی میکردند، این مشکل را ما در نشست سه جانبه در ترکیه با ایران شریک کردیم و جانب ایران هم وعده کرده که این مشکل حل خواهد شد."
این در حالی است که پیش از این گزارشهای به نشر رسیدهاند که از ۱۹ تا ۲۵ نوامبر سال جاری میلادی حدود ۱۴ هزار افغان بهگونه اجباری از ایران اخراج شده که بسیاریهایشان در ولایات هرات و نیمروز به سر میبرند.
بهگفته وزارت مهاجرین و عودت کنندهگان افغانستان، در یک سال گذشته ۲۱۷ هزار و ۷ صد و ۲۰ تن از ایران اخراج شدهاند.
بر اساس معلومات این وزارت در حال حاضر حدود دو میلیون افغان در ایران زندهگی میکنند که صدها هزار شان اسناد قانونی در اختیار دارند.
در همین حال دفتر کمیشنری عالی سازمان مللمتحد در امور پناهندهگان یا "UNHCR" در کابل نسبت به اخراج مهاجرین افغان از ایران و وضعیت ناگوار زندهگی آنان در افغانستان ابراز نگرانی میکند.
نادر فرهاد سخنگوی این کمیشنری در کابل روز سه شنبه «۱۴ قوس ۱۳۹۶» در این باره به رادیو آزادی گفت:
"۳۰۰ هزار نفر اگر سالانه اوسط آن را در نظر بگیریم از ایران اخراج میشوند. آنچه نگران کننده میتواند باشد این است که هوای سرد در داخل افغانستان شاید در معرض خطر قرار شان دهد، از دید اوضاع بشری شاید با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم کنند و این موضوع میتواند قابل نگرانی باشد، ولی من امیدوارم که راه حلهای اساسی و بنیادی در خصوص حضور افغانهای فاقد مدرک جستجو شوند."
در یک هفته گذشته ۴۵۱۲ مهاجر افغان به گونه اجباری از ایران اخراج شدهاند.
این در حالی است که سازمان ملل متحد هم در یک گزارش خود گفتهاست، در سال ۲۰۱۸ سه میلیون و ۳۰۰ هزار افغان به کمکهای عاجل نیاز دارند.
این گزارش که روز دوشنبه «۱۳ قوس ۱۳۹۶» به نشر رسید در آن همچنان آمدهاست که افغانهای بیجا شده از جنگ و عودت کنندهگان از ایران و پاکستان به کمکهای عاجل، ضرورت مبرم دارند.
اما وزارت مهاجرین افغانستان میگوید، سازمان بینالمللی مهاجرت یا «IOM» و برخی نهادهای دیگر در همکاری مشترک با آنان برای مهاجرین افغان کمکهای بشری را فراهم میکنند.
گزارش: نصرت پارسا