لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۵۴

مخالفان مسلح دولت در سال ۲۰۱۷ به دنبال چه اهدافی بودند؟


معلومات ارائه شده از سوی نهاد‌های امنیتی افغانستان نشان می‌دهد که در سال ۲۰۱۷ مخالفان مسلح دولت تحرکات بیشتری داشتند.

  • اما سؤال اینجاست که مخالفان مسلح دولت با افزایش حملات‌شان به دنبال چه اهدافی بودند؟
بقایای حمله بر قول اردوی شاهین
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

وزارت دفاع

وزارت دفاع افغانستان می‌گوید، گروه‌های مسلح مخالف دولت با افزایش فعالیت‌‌های شان هدف تعیین کرده بودند تا در سال ۲۰۱۷ میلادی ۸ یا ۹ ولایت را تصرف کنند و شورا‌ های‌ شان را از آن‌سوی خط دیورند به داخل خاک افغانستان انتقال دهند و نیز شاهراه‌های مهم کشور را مسدود کنند.

  • اما مخالفان مسلح دولت آیا توانستند به این اهداف‌شان برسند؟
دولت وزیری
دولت وزیری

دولت وزیری سخنگوی وزارت دفاع در این باره می‌گوید:

"خوشبختانه قوای مسلح با شجاعت خوب توانستند پلان‌های دشمن را ناکام کنند، آن‌ها را نگذاشتند تا به اهداف‌شان برسند، آنان نه مراکز ساخته توانستند و نه شورا‌های‌شان‌ را توانستند انتقال دهند. معنی این همه این است که هدف ما که تأمین حاکمیت دولتی و حفاظت از کشور بود به آن اهداف رسیدیم."

در این سال گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش نیز تحرکاتی را در بخش‌های از کشور انجام داد.

دولت وزیری سخنگوی وزارت دفاع می‌گوید، این گروه در این سال در افغانستان سرکوب شد و شمار افراد داعش از هزاران تن به صد‌ها تن کاهش یافته‌است.

نقاط بیشتر ولسوالی امام صاحب در تصرف حکومت
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

آقای وزیری هرچند در باره تلفات مخالفان مسلح دولت و نیرو‌ های افغان آمار ارائه نمی‌کند، اما می‌گوید که در این سال تلفات گروه‌های تروریستی به مراتب بیشتر از نیرو‌ های افغان بود.

از سوی دیگر انتقال قوای سرحدی از وزارت داخله به وزارت دفاع، ارتقأ فرقه نیرو‌ های خاص به قول اردوی عملیات خاص، تحویل‌دهی چندین هلیکوپتر نوع بلاک هاگ از سوی امریکا به اردوی ملی افغانستان، افزایش در شمار نیرو‌ های خاص و کماندو از رویداد‌های سال ۲۰۱۷ میلادی به شمار می‌روند.

دو هلیکوپتر بلک هاوک رسماً به حکومت افغانستان تسلیم شد
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

در کنار دست‌آورد‌های که نیرو‌ های افغان به آن اشاره می‌کنند، در سال ۲۰۱۷ مخالفان مسلح دولت بر چندین مرکز نظامیان افغان و ساحات پر ازدحام حملات تهاجمی و انتحاری انجام دادند.

  • وزارت داخله

بر اساس معلومات که وزارت داخله در اختیار رادیو آزادی قرار داده در این سال بیش از ۵۶ حمله انتحاری انجام شده اند که مسئولیت برخی این حملات را طالبان و برخی دیگر را گروه موسوم به دولت اسلامی «داعش» بر عهده گرفته اند.

وزارت داخله افغانستان می‌گوید، در سال ۲۰۱۷ بیش از چهار هزار عملیات مشترک نیرو‌ های افغان بر ضد مواضع مخالفان مسلح دولت صورت گرفته‌است.

نجیب دانش سرپرست دفتر سخنگوی این وزارت می‌گوید، در نتیجه این عملیات‌ها بیش از ۹ هزار مخالف مسلح دولت کشته، بیش از چهار هزار زخمی و بیش از ۱۳۰۰ مخالف مسلح دولت بازداشت شده‌اند.

به‌گفته وی، در این سال همچنان از انفجار حدود ۳۰۰۰ ماین که توسط مخالفان مسلح دولت در بخش‌های از کشور جاسازی شده بودند، جلوگیری شده است.

نجیب دانش
نجیب دانش

او افزود:

"وزارت داخله در همکاری با سایر نیرو‌ ها بالاتر از چهار هزار عملیات مشترک را انجام داده و بالاتر از صد عملیات مستقل را نیز بر ضد مخالفان مسلح دولت انجام داده است. ما در بخش مبارزه با مواد مخدر هم دست آورد‌های داشتیم که چندین تأسیسات و لابراتوار مواد مخدر در ساحات تحت کنترول طالبان از بین رفت. در کنار این ما مشکلاتی هم داشتیم که نیرو‌ های ما بیشتر مصروف بودند."

در نتیجۀ خشونت‌های مسلحانه در سال ۲۰۱۷ میلادی غیر نظامیان هم آسیب‌های زیادی دیدند.

بر اساس معلومات وزارت داخله در این سال بیش از ۱۳۰۰ غیر نظامی کشته و بیش از ۳۰۰۰ تن دیگر زخمی شده‌اند.

شماری از شهروندان افغان می‌گویند، نا امنی‌های سال ۲۰۱۷ بر وضعیت زنده‌گی آنان تأثیرات منفی وارد کرده‌است.

مسلم و محمد رضا دو تن از این شهروندان در باره مشکلات امنیتی سال ۲۰۱۷ این‌گونه نظر می‌دهند:

"سال ۲۰۱۷ سالی بود که نا امنی بیشتر بود و دولت بعضی از ساحات را از دست داد."

"سال ۲۰۱۷ سالی بود که نا امنی‌های خود را داشت از جمله انتحار و انفجار در قول اردوی شاهین و بعضی مراکز نظامی و همچنان در برخی ساحات دیگر."

از سوی دیگر برخی کارشناسان امنیتی می‌گویند، در کنار موفقیت‌های نیرو‌ های افغان در سال ۲۰۱۷، این نیرو‌ها نتوانستند تا وضعیت امنیتی برخی مناطق را بهبود بخشند.

میرزا محمد یارمند
میرزا محمد یارمند

میرزا محمد یارمند معین پیشین وزارت داخله افغانستان به رادیو آزادی می‌گوید:

"سال ۲۰۱۷ نسبت به سال‌های قبل خوبی‌های هم داشت و خرابی‌های هم داشت. خوبی‌ها این بود که عملیات‌ها افزایش یافت، کمک‌های جهانی بیشتر شد و عملیات‌های شبانه هم افزایش یافت. بدی‌ها یا خرابی‌ها این بود که پروسه امنیت شمال کدام اثرگذاری مثبت نداشت، با وجود که عملیات‌ها انجام شد، اما حضور تروریست‌ها در آن جا محسوس است."

اما وزارت داخلۀ افغانستان می‌گوید، نیرو‌ های افغان در این سال توانستند شماری از ولسوالی‌ها و ساحات نا امن را در شمال و شمال‌شرق از تهدید مخالفان مسلح دولت حفاظت کنند.

از سوی دیگر دولت وزیری سخنگوی وزارت دفاع می‌گوید، نیرو‌ های افغان در سال ۲۰۱۷ تلاش کرده اند تا وضعیت امنیتی در سال ۲۰۱۸ بهبود یابد.

به‌گفته وی، امیدواری این است که در سال ۲۰۱۸ مردم دشواری‌های ۲۰۱۷ را تجربه نکنند.

از سوی دیگر طالبان با نشر یک اعلامیه ادعا کرده اند که در سال ۲۰۱۷ دست آوردهای آنان نیز داشته اند.

طالبان در این اعلامیه ادعا بر این کرده‌اند که تلفات زیادی به نیرو های امنیتی افغان و خارجی وارد کرده‌اند و نیز چندین ولسوالی را تصرف کرده‌اند.

چیزی که وزارت دفاع و داخله آن را رد کرده و گفته اند، طالبان در این سال نتوانستند به اهداف مهم شان دست یابند.

گزارش: نصرت پارسا

XS
SM
MD
LG