شماری از احزاب سیاسی افغانستان در یک نشست اعتراضیه از حکومت و کمیسیون مستقل انتخابات خواستند تا نظام انتخاباتی را حزبی سازند.
شماری از احزاب و خیزشهای سیاسی ادعا میکنند که نظام فعلی انتخاباتی یک نظام فاسد، بیکاره بوده و در برابر رفتن نمایندههای صادق مردم به شورای ملی مانع ایجاد کردهاست.
این احزاب و خیزشهای سیاسی که تعداد شان به ۳۵ حزب میرسید روز دوشنبه «۰۷ جوزای ۱۳۹۷» در یک نشست اعتراضیه به یک زبان در برابر کمیسیون مستقل انتخابات پیشنهاد نظام حزبی را به جای نظام فعلی انتخاباتی (SNTV) کردند.
در بخشی از اعلامیه این احزاب که از سوی فیضالله ساپی به خوانش گرفته شد، چنین آمدهاست:
"در انتخابات پارلمانی هر ولایت باید بهحیث یک حوزه انتخاباتی پذیرفته شود، احزاب و ائتلافها باید به سطح ولایات لیست نامزادانشان را اعلام کنند، شمارش آرأ هم در خود ولایت صورت گیرد، احزاب و ائتلافها میتوانند که به سطح تمام کشور ۲۵۰ نامزد را معرفی کند، در کمیسیون مرکزی و کمیسیونهای ولایتی انتخابات از طریق ایجاد اتاق ناظر احزاب سیاسی زمینه نظارت جدی از انتخابات فراهم گردد."
این احزاب و خیزشهای سیاسی میگویند که آنان پس از بحثهای زیاد طرح نظام انتخاباتی حزبی را آماده کرده و برعلاوه ریاست جمهوری آنرا با کمیسیون مستقل انتخابات، یوناما و دیگر ارگانهای مربوط شریک ساخته اند.
این احزاب میخواهند که برای نظارت کامل از انتخابات در مرکز و ولایات یک اتاق نظارت و برای جلوگیری از ضایع شدن رأیها ائتلافهای انتخاباتی ایجاد گردد.
برای نظارت کامل از انتخابات در مرکز و ولایات یک اتاق نظارت و برای جلوگیری از ضایع شدن رأیها ائتلافهای انتخاباتی ایجاد گردد.
نظام فعلی انتخاباتی افغانستان که به آن (SNTV) نیز گفته میشود، نظام غیر حزبی است که هر کس میتواند به شکل انفرادی خود را برای کرسیهای ولسی جرگه و شوراهای ولایتی و ولسوالیها کاندید نماید.
انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها به تاریخ ۲۸ میزان سال جاری برگزار میگردد.
به هدف شرکت مردم در این انتخابات روند ثبتنام رأی دهندهگان به تاریخ ۲۵ حمل سال جاری و همچنان پروسه ثبتنام کاندیدان به روز شنبه هفته جاری نیز آغاز گردید.
در همین حال اولالرحمن رودوال مسئول ولایتی کمیسیون مستقل انتخابات در کابل روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت که نهتنها اینکه در افغانستان احزاب سیاسی سراسری نیست، بلکه معیارها برای نظام انتخاباتی حزبی هم تکمیل نشدهاست که به همین خاطر عملی کردن این طرح مشکلساز است.
سید حفیظالله هاشمی یک کمیشنر این کمیسیون نیز روز گذشته به رسانهها گفته بود که در حال حاضر عملاً پروسه انتخابات آغاز شدهاست و ایجاد هر نوع تغییر پروسه را با مشکل روبهرو میسازد.
در این حال ریاست جمهوری افغانستان میپذیرد که طرح نظام انتخاباتی حزبی به آنان سپرده شده، اما میگوید که این طرح نیاز به بررسیهای حقوقی دارد.
شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی ریاست جمهوری در مورد به رادیو آزادی گفت:
"احزاب سیاسی در ملاقات با رئیس جمهور یک تعداد خواستهایشان را مطرح کرده بودند، اما این خواستها نیاز به بررسیهای حقوقی دارد، پس این بررسی انجام میشود تا چه راه حل برای آن جستجو گردد."
اما شماری از نهادهای ناظر انتخاباتی این طرح را مفید دانسته و میگویند که در روند مردم سالاری سهم گرفتن احزاب ضروری میباشد.
یوسف رشید رئیس اجرائیوی نهاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان یا فیفا میگوید اینکه در حال حاضر این طرح از سوی احزاب سیاسی مطرح میگردد، پس عملی کردن آن بهخاطری دور از امکان است که زمان اندکی به انتخابات باقی مانده است.
گزارش: جاوید حسنزاده