ولایت هرات در غرب افغانستان معادن سرشاری دارد.
معدن مس «شیدا» در ولسوالیهای ادرسکن و گذره ولایت هرات، یکی از بزرگترین معادن مس در سطح این کشور میباشد.
شرکت خارجی موسوم به «راه ابریشم» [Silk Road] حدوداً دو ماه پیش برنده داوطلبی معدن مس «شیدا» شده است و هم اکنون گروهی از کارمندان این شرکت، مصروف بررسیهای محیط زیستی و ماین پاکی ساحه معدن مس «شیدا» هستند.
ضیاالحق پوپل، رئیس معادن و پطرولیم هرات میگوید که این شرکت طی سه سال آینده ۳۰ میلیون دالر روی اکتشاف و تثبیت ذخیره مصرف خواهد کرد و متعاقباً روند استخراج این معدن آغاز خواهد شد.
او افزود:
"یک معدن بسیار بزرگ مس هست. فیصدی مس به صورت چشمگیری وجود دارد و کمپنی تعهد کرده که در سه سال اول موضوعات اکتشافی آن پیش برده میشود، یعنی تولید و بهره برداری ندارد و صرف بر اساس اکتشافی که این معدن تثبت ذخیره شود که آیا این معدن چقدر اکتشافی از این ذخیره دارد. در سه سالی که فعلاً بخش اکتشافی آن پیش میبرد باید ۳۰ میلیون دالر اینها سرمایه گذاری کنند، سر این معدن."
نیروی بیکار در افغانستان زیاد هست.
حکومت با زمینه سازی عقد قراردادهای معدن خواهد توانست تا از میزان بیکاری رو به رو رشد بکاهد.
عبدالرحیم صالحی تیموری، عضو شورای ولایتی هرات معتقد هست که استخراج از معدن مس «شیدا» تحول عظیم اقتصادی در هرات ایجاد خواهد کرد.
او افزود:
"مسی که جدیداً در ولسوالی گذره پیدا شده در حقیقت این یک بحثی هست که برای مردم هرات جای خرسندی هست که ما میتوانیم برای جذب سرمایهها و برای ایجاد کار برای تمام جوانان و مردم واقعاً ایجاد کار صورت بگیرد که در حقیقت یک آینده درخشانی برای مردم هرات داشته باشیم."
معادن زیادی در ولایت هرات وجود دارد، اما تنها از معادن سنگ مرمر و رخام و ذغال سنگ استخراج صورت میگیرد.
تهدیدات امنیتی جدیترین چالش سد راه استخراج معادن در افغانستان شمرده میشود.
در چند سال گذشته دامنهای ناامنیها در چندین ولسوالی ولایت هرات افزایش یافته و نگرانیهای مبنی بر تهدیدات امنیتی در اطراف معدن مس «شیدا» نیز وجود دارد.
جیلانی فرهاد، سخنگوی والی هرات اطمینان میدهد که با آغاز استخراج معدن مس«شیدا» نیروی کافی برای تامین امنیت این معدن گماشته خواهد شد.
او افزود:
"زمانی که امور عملیاتی استخراج مس شیدا شروع بشود در کنار از این که مطابق پیشبینی نیرو کافی در تشکیلات قطعاتی که در این ساحه توظیف میشوند، مد نظر گرفته شده، تلاش در جهت تامین امنیت از این پروژه یکی از مکلفیتهای ما هست و در این راستا اقدام میکنیم."
اقتصاد افغانستان به شدت متکی به کمکهای جامعه جهانی میباشد و کسر بیلانس در تجارت این کشور به گونهای چشم گیری وجود دارد.
افزایش استخراج معادن خواهد توانست تا در آینده افغانستان را به خودکفایی سوق دهد، اما باید گامهای مستحکمی در راستای استخراج معادن نیز برداشته شود.