لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۲:۱۱

با توافق احتمالی صلح، آیا دهشت‌افگنی به‌طور کامل در افغانستان از بین می‌رود؟


آرشیف، پایگاه نظامی در میدان وردک که هدف حمله موتر بمب قرار گرفته بود
آرشیف، پایگاه نظامی در میدان وردک که هدف حمله موتر بمب قرار گرفته بود

با وجود یک توافق صلح با طالبان، آیا دامنه تروریزم و دهشت‌افگنی واقعاً از افغانستان چیده خواهد شد؟

  • آیا برای مبارزه با آن بازهم به تلاش‌های ملی و بین‌المللی نیاز خواهد بود؟

خروج نیرو های امریکایی از افغانستان یکی از شروط عمده طالبان در مذاکرات صلح با هیئت امریکایی در رسانه‌ها انعکاس یافته و این که بار دیگر به امریکا و کشورهای جهان از افغانستان تهدید متوجه نشود، موضوع مهم هیئت امریکایی در مذاکرات صلح با طالبان، به شمار می‌رود.

حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان روز دوشنبه در سخنرانی خود در نشست شورای امنیت سازمان ملل‌متحد در مورد موافقۀ احتمالی صلح با طالبان به گونۀ محتاطانه هشدار داد و گفت، با وجود توافق صلح با طالبان شاید تهدید تروریزم جهانی از افغانستان، از بین نرود.

حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان
حمدالله محب مشاور امنیت ملی افغانستان

او افزود:

"ما باید به یاد داشته باشیم که صلح با طالبان به معنی پایان تهدید تروریزم جهانی نخواهد بود. نیروهای افغان در برابر تروریزم آمادۀ نبرد خواهند ماند، اما این مسئولیت تنها به افغانستان تعلق نمی‌گیرد. این یک تهدید جهانی دراز مدت است که به پاسخ دوامدار جهانی نیاز دارد."

پیش از این، مقام‌های افغان گفته بودند که حدود ۲۰ گروه تروریستی در افغانستان فعالیت دارند.

با در نظرداشت هشدار مشاور امنیت ملی افغانستان، تهدید جهانی از سوی گروه و یا گروه‌های دهشت‌افگن موجود در افغانستان، محتمل به نظر می‌رسد.

جاوید کوهستانی کارشناس امور سیاسی و نظامی افغان
جاوید کوهستانی کارشناس امور سیاسی و نظامی افغان

​اما جاوید کوهستانی کارشناس امور سیاسی و نظامی افغان در این مورد می‌گوید:

"در وضعیت کنونی افغانستان کدام گروه به نظر نمی‌خورد که جای گروه طالبان را در افغانستان بگیرد و از افغانستان به دیگر کشورهای جهان تهدید شمرده شود. تنها گروه داعش می‌تواند، تهدید به حساب رود، اما طالبان وعده دادند که با آن‌ها تصفیه حساب می‌کنند. باقی گروه‌های خورد و کوچک دیگر که عمدتاً از کشور های آسیا مرکزی هستند، شاید به این روند نپیوندند."

بر اساس گزارش‌ها، بعد از طالبان گروه تندرو موسوم به دولت اسلامی یا داعش مسئولیت حملات مرگبار را در افغانستان به عهده گرفته است.

ولی نجیب امان معاون پیشین اداره مبارزه با تروریزم وزارت امور داخله افغانستان چندی قبل در مصاحبه با رادیو آزادی گفته بود که بر اساس تخمین‌ها ۵۰ هزار جنگجو افراطی تحت چتر دهشت افگنی در افغانستان فعالیت می‌کنند.

او افزود:

"در افغانستان زیر پدیده تروریزم چندین نهاد کار می‌کنند که شامل طالبان، داعش، حزب‌التحریر، لشکر طیبه، لشکر ترکستان شرقی، لشکر ازبکستان اسلامی و جنبش تاجکستان اسلامی می‌باشند. در مجموع این نهاد ها در افغانستان فعال اند. ما بنام یک اداره کشفی در جمهوری اسلامی افغانستان فهرست دقیق نیرو ها و فرماندهان و حتی از نوع اسلحه، تجهیزات و ساحات مأموریت آن‌ها را در کنترول و اختیار خود داریم."

  • اما پرسش این است که طالبان در مذاکرات صلح بر خروج همه نیروهای خارجی از افغانستان تأکید می‌کنند که حدود ۱۸ سال در این کشور بر ضد تروریزم می‌جنگند و در بدل آن، تعهد می‌کنند که از افغانستان دیگر تهدید حمله تروریستی متوجه کدام کشور جهان نخواهد بود، آیا این کار ممکن است؟

بازهم جاوید کوهستانی:

"اگر طالبان با ساختار حکومت فعلی افغانستان یکجا شده و واقعاً یک مصالحه شود، آن‌ها به سطوح مختلف از ولایات گرفته تا وزارتخانه‌ها مشارکت داشته باشند، در عرصه امنیتی صادقانه همکاری کنند و به نظامی کنونی جمهوری اسلامی بپیوندند، به نظر من گروه دیگر در افغانستان نمی‌تواند چنین یک قوتی ایجاد کند که مقاومت نماید. ولو که خارجی‌ها و یا کشور های همسایه از آن حمایت کنند."

آقای کوهستانی در حالی صلح و ثبات در افغانستان را به همکاری صادقانه طالبان مرتبط می‌داند که این گروه تا کنون از مذاکرات مستقیم و روبه‌رو با حکومت افغانستان که طرف دیگر جنگ آن‌ها است، خودداری می‌کنند.

طالبان حکومت افغانستان را یک حکومت دست نشانده می‌خوانند.

طالبان حکومت افغانستان را یک حکومت دست نشانده می‌خوانند.

در اخیر، اگر طالبان بر این موقف خود تأکید کنند و در آینده در آن تغییر نیارند، با توجه به جنگ تقریباً چهار دهه افغانستان که یک گروه از بین رفته و دیگر سر بلند کرده، در کوتاه مدت صلح و ثبات دایمی در این کشور به مشاهده نمی‌رسد.

XS
SM
MD
LG