لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۶ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۲۵

برای نخستین بار عکس یک سیاهچاله فضایی نشر شد


دانشمندان به تاریخ یازدهم اپریل سالجاری میلادی نخستین عکس یک سیاهچاله فضایی را نشر کردند.
دانشمندان به تاریخ یازدهم اپریل سالجاری میلادی نخستین عکس یک سیاهچاله فضایی را نشر کردند.

دانشمندان به تاریخ یازدهم اپریل سالجاری میلادی نخستین عکس یک سیاهچاله فضایی را نشر کردند.

گرفتن عکس از یک سیاهچاله فضایی برای دانشمندان یک امر ساده نبود.

آن‌ها در جریان ده سال با استفاده از هشت تلسکوپ نصب شده در نقاط مختلف جهان و از دو سال به اینسو به کمک دو ساعت اتمی سوپر دقیق که همه آن‌ها به استقامت کهکشان ام ۸۷ عیار شده بودند، عکس سیاهچالۀ را گرفتند که در فاصله۵۳ میلیون سال نوری از کره زمین قرار دارد.

یک سال نوری با ۹.۵ تریلیون کیلومتر مساویست.

در عکس این سیاهچاله فضایی که توسط پروژه تلسکوپ د اونت هورایزن (the Event Horizon Telescope Project) نشر شده است، حرارت سوزان و حاشیه نیمه تاریک آن به وضاحت دیده می‌شود و حجم آن حدود شش میلیارد مراتبه بزرگتر از آفتاب است.

شپرد دویلمن (Sheperd Doeleman) دانشمند پروژه تلسکوپ د اونت هورایزن از پوهنتون هاروارد امریکا می‌گوید:

"ما پدیده‌ای را دیده‌ایم که تاکنون تصور می‌شد که دیدن آن ناممکن است و عکس آن را گرفتیم."

جسیکا دمپسی یک دانشمند دیگر این پروژه از رصدخانه هاوایی در امریکا می‌گوید، با وصف آنکه بخش اعظم آنچه که در اطراف یک سیاهچاله وجود دارد نابود می‌شود و هرگز نمی‌توان آن را دید، تصویر نشر شده بطور بی‌سابقه، توده‌های عظیم گاز و غبار را در فاصله دورتر از مرکز جاذبه این سیاهچاله، ثبت کرده است.

برخلاف سیاهچاله‌های کوچک که در نتیجه انهدام ستارگان به وجود می‌آیند، منشاء و شیوه شکل‌گیری سیاهچاله‌های بزرگ تا هنوز کشف نشده‌است.

قوه جاذبه سیاهچاله‌های بزرگ که معمولاً در مرکز کهکشان‌ها از جمله کهکشان "راه شیری" که نظام شمسی ما هم برخی از آنست قرار دارند، به اندازۀ است که هیچ چیز حتی نور هم از قوه جاذبه آن‌ها فرار نمی‌توانند و توسط آن‌ها جذب می‌شوند.

دانشمندان امیدوار اند که در آینده بتوانند عکس‌های دیگر هم از سیاهچاله‌ها را گرفته، توانایی و حجم تلسکوپ‌های موجود را با استفاده از تلسکوپ‌های نصب شده در رصد خانه های فضایی توسعه داده و عکس‌های واضح تر و روشن تر سیاهچاله ها را ثبت کنند.

XS
SM
MD
LG