لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۹ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۶:۴۲

کمیسیون حقوق بشر: در یک سال گذشته آمار تلفات افراد ملکی ۱۹ درصد افزایش یافته‌است


آرشیف/ سیما سمر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان
آرشیف/ سیما سمر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان

کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان می‌گوید در یک سال گذشته میزان تلفات افراد ملکی در این کشور ۱۹ درصد بلند رفته است.

این کمیسیون روز سه شنبه «۰۳ ثور ۱۳۹۸» گفت که بزرگترین عامل این تلفات طالبان مسلح می‌باشند.

سیما سمر رئیس این کمیسیون از افزایش تلفات ملکی در افغانستان ابراز نگرانی کرد.

او افزود:

"در سال ۱۳۹۷، ۱۱۲۱۲ تن از هموطنان ما یا به شهادت رسیده اند و یا هم زخمی شده اند که نسبت به سال گذشته تعداد این‌ها بلندتر است، در سال گذشته آمار تلفات ۹۴۱۳ تن بود از این تعداد که در کمیسیون ثبت شده است، ۳۰۳۲ تن به شهادت رسیده ۸۱۸۰ تن هم زخمی شده‌اند."

آرشیف/ تصویر از یک رویداد در ولایت ننگرهار که در سال گذشته میلادی رخ داده بود
آرشیف/ تصویر از یک رویداد در ولایت ننگرهار که در سال گذشته میلادی رخ داده بود

کمیسیون مستقل حقوق بشر این را نیز گفت که ۵۳ درصد عامل این کشتار‌ها طالبان بوده اند و نیروهای امنیتی افغان و خارجی در ۱۱.۱۹ درصد تلفات افراد ملکی نقش داشته اند.

همچنان به‌گفته کمیسیون حقوق بشر افغانستان در ۱۲.۵ درصد گروه داعش و همینگونه عامل ۲۲ درصد تلفات افراد ملکی تا هنوز روشن نشده است.

بر اساس یافته‌های کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان بیشترین تلفات افراد ملکی در غرب این کشور و پس از آن در شرق و زون مرکز از لحاظ تلفات افراد ملکی در جایگاه سوم قرار دارد.

این کمیسیون از حکومت می‌خواهد تا به فرهنگ معافیت از مجازات پایان دهد و در مورد تلفات افراد ملکی برای مردم پاسخگو باشد.

ویدا احمد رئیس انجمن اجتماعی دادخواهان افغان در کابل که تصاویر و خاطرات زیادی از قربانیان جنگ‌های چندین ساله افغانستان را جمع‌آوری کرده و برای آنان عدالت‌خواهی می‌کند، می‌گوید، سال‌ها می‌شود که افغان‌ها شاهد جنگ و خشونت اند و با گذشت هر سال سطح تلفات ملکی افزایش می‌یابد.

او افزود:

"تصاویر زیادی را جمع‌آوری کرده‌ایم، هدف ما این است تا با استفاده از این راه به فربانیان و خانواده‌های‌شان عدالت‌خواهی کنیم، بدبختانه در چهار دهه می‌بینیم که همه روزه مردم ما از بین برده می‌شوند، نخست جنگ خلق و پرچم، بعد در کابل جنگ آغاز شد، سپس روزگار مردم بیشتر سیاه شد در این ۱۸ سال اخیر باز هم مردم ما آرامی را تجربه نکردند."

خانم احمد از طرف‌های درگیر جنگ می‌خواهد که نخست به جنگ پایان دهند و اگر این کار را نمی‌کنند، حداقل اصول و قوانین جنگ را مد نظر گیرند تا به افراد ملکی تلفات وارد نشود.

از سوی دیگر نگهداری خاطرات هشت هزار قربانی جنگ در این انجمن خلاصه نمی‌شود، بلکه در هر بخش و حتی مناطق دور دست افغانستان شاهد دوره سیاه جنگ استند و هدف قرار گرفته اند.

قبل از این دفتر هیئت معاونت سازمان ملل یا یوناما در افغانستان گفته است که در سال ۲۰۱۸ میلادی در این کشور به علت ناامنی‌ها نزدیک به ۴ هزار تن کشته و بیش از ۷ هزار تن زخمی شده اند.

گزارش: آرزو غیاثی

XS
SM
MD
LG