وزارت صحت عامه میگوید در سال ۲۰۱۸ میلادی حدود ۳۰۰۰ مورد بیماری سرطان پستان ثبت کرده، ولی آمار واقعی شاید دو برابر بیشتر باشد.
بخش کنترول امراض غیرساری این وزارت در روز آغاز کمپاین "مبارزه با سرطان پستان" هشدار داد که در صورت عدم جلوگیری، این بیماری تا ده سال آینده تا ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت.
سرطان به دشمن خاموش شهرت دارد. مادری که تکیهگاه سه فرزندش است، شب و روز با این بیماری دست و پنجه نرم میکند.
او افزود: "سه اولاد دارم. شوهرم سالها پیش فوت شد. خودم هستم. اقتصاد خوب نداشتم که پیش داکتر بروم. خرج اولادم را کاکایش میدهد او خودش نیز اولاد دارد."
پس از دوسال داکتران بیماری آسیه را سرطان پستان تشخیص دادهاند و او را برای درمان به کابل فرستادند.
او میگوید در آغاز نمیدانست که به چنین بیماری مبتلا شده، زیرا او نه دردی حس میکرد و نه تغییری در پستان خودش میدید.
او افزود: "تنها فکر میکردم یک بخار است. در آغاز کمکم چرک داشت، پسان پیش داکتر رفتم، گفت که باید برای درمان کابل بروی. حالا آمدهام که خدا مهربان است عملیات شوم جور شوم کودکانم کسی ندارند که جمعشان کند."
حالا وزارت صحت هشدار میدهد که ممکن است شمار افراد مبتلا به انواع سرطان در افغانستان تا ۵۰ درصد افزایش یابد.
درحال حاضر ۳۰ تا ۴۰ هزار تن در افغانستان به گونههای مختلف سرطان مبتلا هستند که بر بنیاد یافتههای وزارت صحت، تنها در سال ۲۰۱۸ میلادی ۱۵۰۰۰ تن جان خود را به دلیل ابتلا به همین بیماری از دست دادهاند، ۱۷۰۰ نفر آنها را زنانی تشکیل میدادند که بیماری سرطان پستان داشتهاند.
این وزارت روز پنجشنبه کمپاین یکماهه آگاهیدهی و مبارزه با بیماری سرطان سینه را راه اندازی کرد.
حبیب اروال مسئول بخش کنترول امراض غیر ساری وزارت صحت در این مورد گفت: "برای جلوگیری از این بیماری از سوی جامعه جهانی متاسفانه توجه چندانی نشده است، کار بسیار نیاز است، حکومت، سکتور خصوصی و تاجران باید در این زمینه هم صدا شوند."
فقر، نبود مراکز تشخیص، عدم دسترسی لازم به خدمات صحی و آگاهی شهروندان را از عوامل اصلی افزایش این بیماری میخواند.
شهیرهزاده سفیر بنیاد کریم آقاخان در روز آغاز کمپاین مبارزه با این بیماری گفت که وزارت صحت را برای جلوگیری از افزایش بیماری سرطان پستان همکاری می کند .