همزمان با بسته شدن یک رادیوی محلی در جنوب افغانستان، اداره حمایت از رسانههای آزاد افغانستان (نی) میگوید که در پنج سال گذشته ۲۲۵ رسانه در این کشور به دلیل مشکلات مالی و امنیتی مسدود شدهاند.
سمیعالله سعادت، مدیر مسئول رادیو "صدای قلات" در شهر قلات، مرکز ولایت جنوبی زابل گفت که این رادیو روز یکشنبه (۱۲ عقرب) ماه جاری به دلیل مشکلات مالی بسته شد.
او افزایش مالیات، بالا رفتن محصول تمدید جواز و فریکونسی و مشکلات اقتصادی را از دلایل بسته شدن این رادیو عنوان کرد.
این تنها "رادیو قلات" نیست که به دلیل مشکلات اقتصادی از فعالیت بازمانده، بلکه به گفته اداره حمایت از رسانههای آزاد افغانستان (نی)، در پنج سال گذشته، حدود ۲۲۵ رسانه در افغانستان بسته شدهاند.
مجیب خلوتگر، رئیس اجرایی این نهاد به رادیو آزادی گفت که دلیل اصلی بسته شدن رسانهها مشکلات مالی و امنیتی است.
او افزود: "در میان رسانههای مسدود شده، ۷ تلویزیون، ۱۵ رادیو، ۲ آژانس خبری و ۲۰۰ رسانه چاپی است."
این رسانهها در کابل، پروان، بدخشان، پکتیا، پکتیکا، لوگر، کندز، زابل، بلخ، هرات و لوگر فعالیت داشتهاند.
در همین حال، وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید هیچ طرحی ندارد که جلو مسدود شدن رسانهها به دلایل مالی را بگیرد.
جعفر راستین، رئیس نشرات این وزارت به رادیو آزادی گفت که این وزارت نه تنها حق توزیع پول به رسانههای آزاد برای جلوگیری از بسته شدن آنها را ندارد، بلکه بودجه هم ندارد.
او افزود: "استراتژی فعالیت رسانهها در افغانستان به گونهای است که هر رسانه باید قادر باشد از منابع خود استفاده کند و به فعالیتش ادامه دهد، در غیر آن مجبور است که فعالیت خود را متوقف کند. ما در چهارچوب دولت در این زمینه حق مداخله نداریم و نه هم مداخله میتوانیم."
پس از سقوط رژیم گروه طالبان، آزادی بیان و توسعه رسانههای آزاد یکی از دستاوردهای مهم افغانستان دانسته میشود.
براساس آمارهای رسمی حکومت که در سال ۲۰۱۸ به نشر رسید، تعداد رسانهها در افغانستان آن سال به ۲۴۵۵ میرسید، اما وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید در سال جاری میلادی مجوز فعالیت به ۳۵ رسانه جدید صادر کرده است. از جمله ۱۵ رسانهای که در گذشته مجوز گرفته بودند، متوقف شدهاند.