نهادهای ناظر و حقوقدانان استفاده از امکانات دولتی در مسایل انتخاباتی از سوی رهبران حکومت وحدت ملی را خلاف قانون میدانند.
یک روز پس از نشست برخی اعضای تیم دولت ساز به رهبری محمد اشرف غنی در ارگ ریاست جمهوری، شب گذشته عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت نیز در کاخ سپیدار با رهبری تیم انتخاباتی خود گردهمایی برگزار کرد.
آقای عبدالله در این نشست تصمیمگیری، رهبری تیم انتخاباتیاش را دعوت کرده بود و به آنان غذای شب داد.
او پس از این نشست، یکجا با رهبری دستهای انتخاباتی ثبات و همگرایی از هواداران خود خواست تا سر از روز یکشنبه (۲۴ قوس) اجازه دهند تا بازشماری آرا در ولایتهای پنجشیر، فاریاب، بغلان، سرپل، تخار، جوزجان و بدخشان آغاز شود.
فضل احمد معنوی از اعضای دستهای انتخاباتی ثبات و همگرایی در پیوند به برگزاری این نشست به رادیو آزادی گفت، این تیم انتخاباتی با برگزاری این نشست در ریاست اجرائیه خواست نشان بدهد که هنوز هم آنها بخشی از بدنهای حکومت اند.
او گفت: "برای یک بار ما خواستیم نشست خود را در ریاست اجرائیه برگزار کنیم تا نشان بدهیم که هنوز ما یک بخشی از حکومت هستیم و به همین دلیل است که ما نمیخواهیم تا وقتی که امکان رسیدگی به خواستها وجود داشته باشد و تا وقتی که دروازهها مکمل به روی ما بسته نشده باشد، ما گام به گام با پروسه انتخابات هستیم، هر وقتی که همه دروازهها بسته شود طبیعی است که ما تصمیم خواهیم گرفت."
اما موسسه انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان میگوید، از این که تمام نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، دسترسی به برگزاری چنین نشستها در مکانهای دولتی را ندارند، نامزدان که در حکومت هستند باید از برگزاری نشستهای تیمهای انتخاباتی خود در مکانهای دولتی، خودداری کنند.
یوسف رشید رئیس این موسسه به رادیو آزادی گفت، برگزاری این نشستها در مکانهای دولتی، تبعیض آمیز و خلاف قاعده بازی است.
او افزود: "بر اساس قاعده و قانون باید از امکانات دولتی بر علیه و نفع نامزدان استفاده نشود، حالا وقتی که میبینیم در مباحث تکتهای انتخاباتی مشخص، از امکانات دولتی استفاده میشود، این کار خلاف قاعده و در عین حال تبعیض آمیز است."
از سوی دیگر، زبیر حبیبزاده سخنگوی موسسه انتخابات شفاف افغانستان نیز میگوید، استفاده از مکانهای دولتی از سوی نامزدانی که در حکومت اند، سبب تلف شدن حق بقیه نامزدان میشود.
به گفته او، نامزدان انتخابات ریاست جمهوری باید قاعده بازی را رعایت کنند.
بر اساس قانون انتخابات افغانستان، استفاده از منابع دولتی به نفع و یا ضرر نامزدان انتخابات ممنوع است.
بر اساس بند دوم ماده دهم این قانون "استفاده از هر نوع دارایی، تسهیلات و منابع دولتی به نفع یا ضرر کاندید مشخص، ممنوع میباشد، استفاده مساوی از منابع و تسهیلات دولتی و عامه مطابق احکام این قانون به نفع عموم کاندیدان از این حکم مستثنی است."
اما حالا که دوره مبارزات انتخاباتی و روز انتخابات گذشته، آیا برگزاری نشستهای تیم های انتخاباتی در مکانهای دولتی هنوز هم خلاف قانون است؟
سبحان مصباح معاون اتحادیه حقوق دانان افغانستان میگوید، برگزاری هر نوع نشست دسته های انتخاباتی در مکانهای دولتی تا اعلان نتایج نهایی انتخابات، خلاف ماده دهم قانون انتخابات است.
او گفت: "تدویر همچو نشستها به عادلانه بودن و شفافیت انتخابات صدمه وارد میکند، کاندیداها باید تا زمان برگزاری مراسم تحلیف از برگزاری چنین جلسات خودداری کنند."
عبدالله عبدالله تنها مقام حکومتی نیست که نشست تیم انتخاباتی خود را در ریاست اجرائیه برگزار کرد.
پیش از این محمد اشرف غنی رئیس جمهوری و از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری نیز نشستی را با ستاد انتخاباتی معاون دوم خود در قصر سلام خانه ریاست جمهوری برگزار کرده است.
از سوی دیگر دو شب پیش، محمد اشرف غنی نشستی دیگری را با برخی هم پیمانان تکت انتخاباتی خود در قصر دلکشای ریاست جمهوری برگزار کرد.
کبیر رنجبر از طرفداران تیم انتخاباتی دولت ساز که در این نشست حضور داشته به رادیو آزادی گفت، این نشست به هدف مشوره روی مسایل انتخابات برگزار شده بود.
در کنار برگزاری این نشست ها، امرالله صالح معاون دوم دسته انتخاباتی اشرف غنی نیز در برخی نشستها و سفرهای حکومتی دیده شده است.
اما داوود سلطان زوی از اعضای دسته انتخاباتی دولت ساز میگوید، آقای غنی به عنوان رئیس جمهور افغانستان حق دارد تا با سیاسیون کشورش دیدار کند.
به گفته سلطان زوی، اشرف غنی تا حال هیچ نشست تیم دولت ساز را در ارگ برگزار نکرده است.