لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۴ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۲۱

افزایش تنش‌ها میان امریکا و ایران و تاثیر آن بر روند صلح افغانستان


ایران با بیش از ۱۲ راکت بالستیک چندین منطقه در عراق؛ از جمله دو پایگاه نیروهای ایالات متحده را هدف قرار داد
ایران با بیش از ۱۲ راکت بالستیک چندین منطقه در عراق؛ از جمله دو پایگاه نیروهای ایالات متحده را هدف قرار داد

افزایش روزافزون تنش‌ها میان امریکا و ایران در منطقه و تاثیرات آن بر روند صلح افغانستان، نگرانی شماری از مقام‌ها و آگاهان سیاسی را برانگیخته است.

آگاهان در افغانستان در این مورد دیدگاه‌های مختلف دارند.

شماری از آنان می‌گویند که این تنش‌ها تاثیر مستقیمی بر روند صلح افغانستان دارد و شاید هم سبب توقف آن شود. اما شمار دیگر با اشاره به روابط طالبان با ایران می‌گویند که این کشور شاید با استفاده از طالبان برای امریکا در افغانستان درد سر ایجاد کند.

سیداکبر آغا، رئیس شورای راه نجات افغانستان و عضو پیشین طالبان با آن که تأیید می‌کند که ایران تلاش می‌کند به گروه طالبان کمک کند، اما می‌گوید، وی فکر نمی‌کند که این گروه کمک نظامی ایران را بپذیرد.

سیداکبر آغا، رئیس شورای راه نجات افغانستان و عضو پیشین طالبان
سیداکبر آغا، رئیس شورای راه نجات افغانستان و عضو پیشین طالبان

او افزد: "‌ایران که در حال حاضر با یک بحران مواجه شده است، تلاش می‌کند که در منطقه گروه‌هایی را پیدا کند تا با آنها دوستی کند، اما من فکر نمی‌کنم که طالبان کمک آنها را بپذیرد، چون که طالبان برای اسلام می‌جنگند و به این دلیل نمی‌خواهند که ارزش‌های اسلامی و ملی را زیرپا کنند."

اما عمر شریفی استاد پوهنتون و آگاه سیاسی دیدگاه دیگری دارد.

وی می‌گوید: "با آن که تا کنون معلوم نیست که تنش موجود میان ایران و امریکا تا کجا به‌پیش می‌رود، اما اگر این بحران گسترش یابد، روند صلح افغانستان متوقف و جنگ در منطقه آغاز خواهد شد."

آقای شریفی به‌رادیوی آزادی گفت: "ایران پیش از این هم به‌گروه‌های مسلح در افغانستان کمک نظامی کرده است و در صورت افزایش تنش میان ایران و امریکا، این کشور کمک‌هایش را افزایش خواهد داد."

او اضافه کرد:"فکر می‌کنم که ایران گروه‌های جنگجوی مخالف افغانستان را کمک می‌کند، به‌ویژه طالبان را. سفر طالبان به‌ایران این موضوع را ثابت می‌کند. به‌نظر من اگر تنش موجود میان امریکا و ایران ادامه یابد، ایران از طالبان و دیگر گروه‌ها به‌هدف استفاده در جنگ نیابتی‌اش کار خواهد گرفت."

این در حالی‌است که دو روز قبل مایک پمپیو، وزیر خارجۀ امریکا گفت که ایران به‌گونۀ فعالانه از برخی گروه‌های نظامی در افغانستان حمایت می‌کند.

پامپيو: ایران پروسۀ صلح افغانستان را صدمه می‌زند

اما با تلاش‌های پی‌هم، گروه طالبان به‌پرسش‌های ما در این باره پاسخ نداد.

موضوع دیگری که در پیوند به‌تنش‌های اخیر میان ایران و امریکا مطرح است، استفادۀ طالبان از این وضعیت به‌عنوان یک هرم فشار است.

فیض زلاند، آگاه سیاسی و از افراد نزدیک به‌گروه طالبان می‌گوید، امریکا تلاش می‌کند که گفت‌وگوهای جاری میان این کشور و طالبان هر چه زودتر به‌نتیجه برسد.

فیض زلاند، آگاه سیاسی
فیض زلاند، آگاه سیاسی

به گفتۀ آقای زلاند: "طالبان در مقابل شاید تلاش‌کنند که این گفت‌وگوها را به تعویق اندازند و امتیازات بیشتری به‌دست آورند."

او افزود:"‌من فکر می‌کنم که هر دو طرف از فشارها استفاده می‌کنند. امریکا در روند گفتگو‌ها عجله دارد و طالبان تلاش می‌کنند که گفتگوها را به تعویق اندازند تا امتیازات بیشتری به‌دست آورند."

اما قاضی محمد امین وقاد، معاون شورای عالی صلح می‌گوید: "اگر طالبان از تنش‌های موجود میان ایران و امریکا به‌عنوان ابزار فشار استفاده کنند، به‌زیان شان تمام خواهد شد، چون امریکا از قدرت برتری برخوردار است."

آقای وقاد از هر دو طرف می‌خواهد که از فرصت به میان آمده استفادۀ درست کنند و هرچه زودتر به‌صلح برسند.

با آن که حکومت افغانستان اظهار امیدواری کرده است که تنش موجود میان ایران و امریکا روی روند صلح افغانستان تاثیر نگذارد، اما دیده می‌شود که نگرانی‌هایی در داخل و جهان در پیوند به این موضوع وجود دارد.

XS
SM
MD
LG