سازمان عفو بینالملل بستۀ پیشنهادی خود را زیر نام "استراتژی برای حفاظت از مدافعان حقوق بشری" به گونۀ رسمی به حکومت افغانستان ارائه کرد.
این سازمان اوضاع مدافعان حقوق بشر را در افغانستان شکننده و وخیم خواند.
این سازمان به این باور است که حکومت با موارد خشونت، قتل و تهدید فعالان حقوق بشری از سوی مخالفان مسلح دولت، زورمندان و مسئولان دولتی برخورد جدی نکرده است.
عمر ورج، معاون این سازمان روز یکشنبه (۲۹ جدی) در نشستی با حضور فعالان حقوق بشری و خبرنگاران گفت: "تا کنون با هیچ قضیه خشونت و یا قتل مدافعان حقوق بشری در افغانستان برخورد قانونی نشده است. هیچ نوع حمایت از آنها صورت نگرفته است. ما خواهان تعهد [حکومت] برای قدمهای بعدی و تطبیق این استراتژی از سوی حکومت افغانستان هستیم."
این سازمان در سال ۲۰۱۹ میلادی با بیش از ۲۰۰ مدافع حقوق بشر در افغانستان گفتوگو کرده است.
سازمان عفو بینالملل بر اساس این تحقیق دریافته که بیشتر تهدید در برابر مدافعان حقوق بشری از سوی مسئولان دولتی، مخالفان مسلح و زورمندان بوده، اما هیچگونه رسیدگی به این موضوع نشده است.
در همین حال، سروردانش معاون دوم رئیس جمهوری در این نشست تأیید کرد که چالشها در برابر مدافعان حقوق بشر در افغانستان وجود دارند، اما از تدابیری برای جلوگیری آن نیز سخن گفت.
او افزود: "مصونیت مدافعان حقوق بشری مسئولیت دولت است، حرکتهای جاهلانه و توهین به زنان و مدافعان حقوق بشری این کشور را به پرتگاه سقوط میبرد."
سرور دانش گفت نهادهای عدلی و قضایی و پولیس باید تدابیر لازم را در این زمینه روی دست گیرند.
او گفت: "وعده میدهیم که برای تطبیق این استراتژی اقدامات لازمی انجام میدهیم."
با این همه، شناسایی تهدیدها، چالشها، حفظ محرمیت تهدیدها در برابر مدافعان، پاسخدهی فوری امنیت جان و رسیدگی جدی به قضایای تهدید و قتل مدافعان حقوق بشری فشرده سفارشهای این سازمان است.
سازمان عفو بینالملل هشدار میدهد که اگر به وضعیت شکننده حقوق بشری در افغانستان توجه جدی نشود این وضعیت تهدیدهای بیشتری را در برابر خبرنگاران، فعالان حقوق زن و دیگر فعالان مدنی به وجود خواهد آورد.