لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۴۸

خلیل‌زاد: در گفت‌وگوهای صلح باید روی ایجاد 'یک هیأت​ جامع مذاکره‌کننده' تمرکز شود


خلیل‌زاد در روز‌های شنبه و یکشنبه با مقام‌های افغانستان، بزرگان سیاسی و شماری از فعالان مدنی در کابل دیدار کرد
خلیل‌زاد در روز‌های شنبه و یکشنبه با مقام‌های افغانستان، بزرگان سیاسی و شماری از فعالان مدنی در کابل دیدار کرد

زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان در پایان دیدار دو روزه‌اش از کابل، روی ایجاد یک تیم جامع مذاکره‌کننده برای گفت‌وگوهای بین‌الافغانی با طالبان تاکید کرد. او به روز شنبه و یکشنبه در کابل بود.

سفارت امریکا در کابل ناوقت دیروز در اعلامیه ای گفت: "آقای خلیل‌زاد در این دیدارهایش تاکید کرد که افغانها باید روی ایجاد یک هیأت مذاکره‌کننده جامع تمرکز کنند و برای گفت‌وگوهای بین‌الافغانی آماده شوند."

براساس اعلامیه سفارت امریکا، خلیل‌زاد در دیدار با رئیس جمهور اشرف غنی و رئیس اجرائیه عبدالله عبدالله، روی یک معامله سیاسی برای ختم جنگ در افغانستان بحث و مشوره کرد.

زلمی خلیل‌زاد در دیدار با رئیس جمهور محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله رئیس اجراییه افغانستان
زلمی خلیل‌زاد در دیدار با رئیس جمهور محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله رئیس اجراییه افغانستان

وی در رابطه با تلاش‌های اخیر امریکا در رابطه با کاهش خشونت‌ها صحبت کرد که به گفته سفارت امریکا این تلاش‌ها و توافق میان امریکا و طالبان، راه را برای گفت‌وگوهای بین‌الافغانی و ایجاد ثبات در افغانستان هموار خواهد ساخت.

ارگ ریاست جمهوری در مورد تاکید خلیل‌زاد روی ایجاد یک هیأت مذاکره‌کننده همه‌شمول تبصره ای نکرده است ولی ناجیه انوری سخنگوی وزارت دولت در امور صلح به رادیو آزادی گفت که این هیأت قبلاً تعیین شده است.

او افزود: "تقریباً اضافه‌تر از پنج ماه پیش دولت افغانستان بعد از رای‌زنی و مشوره گسترده با سیاسیون، جامعه مدنی، نماینده‌گان مردم و اقشار مختلف هیأتی را به خاطر مذاکره انتخاب کرد که تنوع قومی و اجتماعی در آن کاملاً در نظر گرفته شده است."

ناجیه انوری
ناجیه انوری

خانم انوری افزود که به دلیل تجربه‌های قبلی، مناسب می‌دانند که نام‌های اعضای این هیأت رسانه‌یی نشود ولی با آغاز گفت‌وگوها معلوم خواهد شد کی‌ها شامل این گروه اند.

سال گذشته یک هیأت ۲۵۰ نفری مذاکره‌کننده با طالبان اعلام شده بود که به دلیل ترکیب و شمار آن برنامه طرح‌ریزی شده در قطر لغو شد.

در ماه جولای سال گذشته شمار کمتر از مذاکره‌کننده‌گان جلسه ای داشتند ولی نتیجه آن برای کاهش خشونت و جنگ در افغانستان تا امروز معلوم نیست.

خلیل‌زاد در حالی روی ایجاد یک هیأت جامع مذاکره‌‌کننده برای گفت‌وگوهای بین‌الافغانی تاکید دارد که شماری از سیاسیون افغان دیروز (یکشنبه ۱۳ دلو) طرحی را برای صلح اعلام نموده و حتا از ایجاد یک هیأت ۱۵ نفری برای مذاکرات صلح سخن گفتند.

در این حال نذیر زاهدی سخنگوی موسسه صدای صلح که گروهی از فعالین جوان است می‌گوید: "حکومت و سیاسیون افغان در رابطه با صلح موقف و نظر مشترک ندارند."

زاهدی پیشنهاد می‌کند که برای به‌دست آوردن نتیجه مثمر به افراد مسلکی و یک هیأت همه‌شمول نیاز است.

او می‌افزاید: "خواست‌های مردم افغانستان، خواست‌های سیاسیون، جامعه مدنی و زنان این‌ها همه می‌خواهند یک تیم مسلکی برای مذاکرات ساخته شود تا بتواند مذاکرات با طالبان را به نحوی بهتر به پیش ببرد."

زلمی خلیل‌زاد از سال ۲۰۱۸ به این‌طرف حدود ده بار با نماینده‌گان طالبان در قطر جلسه رسمی داشته است.

ارگ ریاست جمهوری به روز شنبه در اعلامیه ای جزئیاتی را از دیدار رئیس جمهور غنی و زلمی خلیل‌زاد ارائه کرد که در آن به گفته آقای خلیلزاد، در گفت‌وگوها با طالبان پیشرفت زیاد نشده ولی منتظر رسیدن به یک نتیجه اند.

طالبان از گفت‌وگوی مستقیم با حکومت افغانستان ابا کرده اند ولی تاکید همیشه‌گی شان این بوده است که با هیأت همه‌شمول افغانی می‌بینند، آنهم بعد از آنکه روی خروج قوای بین‌المللی توافق شود.

XS
SM
MD
LG