بربنیاد موافقتنامۀ ایالات متحده و طالبان، قرار بود روند رهایی هزاران زندانی طالب و حکومت افغانستان پیش از آغاز گفتوگوهای صلح بینالافغانی در دهم مارچ به پایان برسد.
اما این روند بنابراختلافها میان طالبان و حکومت افغانستان به تأخیر افتاد.
دواخان مینه پال، معاون سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان میگوید، حکومت در بخش رهایی زندانیان طالبان گامهای مهم برداشته است.
او ناوقت دیروز جمعه به رادیو آزادی در این مورد بیشتر گفت: "حکومت گامهای مهم و ضروری را در بخش صلح برداشت. در بخش رهایی زندانیان طالب گامهای مهم برداشت. آرزوی مردم افغانستان اینست که با برداشته شدن این گامها شاهد تغییر باشند. تغییر اینست که خشونتها پایان یابد و ما شاهد آتشبس دایمی باشیم."
گروه طالبان تا کنون درخواستهای مکرر دولت افغانستان برای آتشبس را نپذیرفته است.
جنگجویان این گروه به تازگی در چند ولایت بر نظامیان افغان حمله کردند.
در تازه ترین مورد، در نتیجۀ حملههای طالبان در ولایتهای ارزگان و لوگر حدود ۱۵ تن از نظامیان افغان جان دادند.
همزمان با حملات طالبان، این گروه پس از چاشت دیروز جمعه از رهایی سومین گروه نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان خبر داد.
به گفتۀ این گروه، از ۱۲ اپریل به این سو ۶۰ تن از نیروهای حکومت را در ولایتهای کندهار و لغمان آزاد کرده است.
عزیزالله فضلی، مشاور ارشد وزارت دولت در امور صلح افغانستان دیشب به رادیو آزادی گفت، خبر رهایی زندانیان از سوی طالبان امیدوار کننده است.
او گفت: "طالبان دیروز اعلام کردند که ۲۰ اسیر را آزاد کردند. به گفتۀ آنها، این افراد مربوط دولت میشدند. دیده شود که این اسیران مربوط کدام ارگان هستند. اسیران ملکی بودند یا نظامی. به هر صورت این یک خبر خوب است و به پروسۀ صلح کمک میکند."
از هشتم ماه اپریل به این سو، حکومت افغانستان بیش از ۳۵۰ زندانی گروه طالبان را از بند رها کرده است.
جاوید فیصل، سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان در سیزدهم اپریل در حساب توییتر خود نوشت: "حکومت افغانستان براساس فرمان یازدهم مارچ ریاست جمهوری ۳۶۱ زندانی طالب را از زندان بگرام آزاد کرده است."
علی امیری، تحلیلگر مسائل سیاسی افغانستان میگوید، تأخیر در رهایی تمامی زندانیان به روند صلح آسیب رسانده میتواند: "اگر طالبان احساس کنند که ما با یک روند فرسایشی مواجه هستیم و این زمانبر شود و بیشتر از یک سال طول بکشد در آن صورت ممکن است طالبان اقدامات دیگر را انجام دهند و خشونتها را تشدید بخشند و روند صلح آسیب ببیند و در آینده هم امکان احیای آن نباشد. تاخیر در رهایی زندانیان و تطبیق موافقتنامۀ ایالات متحده و طالبان، امکان دارد به روند صلح برای همیشه آسیب برساند."
در موافقتنامۀ ایالات متحده و طالبان که در ۲۹ ماه فبروری در قطر امضاء شد، از حکومت افغانستان خواسته شده که برای اعتماد سازی پیش از گفتوگوهای رسمی صلح، ۵ هزار زندانی گروه طالبان را از بند رها کند.
گروه طالبان هم تعهد کرده که حدود هزار تن از نیروها و کارمندان ملکی حکومت افغانستان را آزاد میکند.
وحید عمر، مشاور ارشد رئیس جمهور غنی در امور عامه و استراتژیک در نوزدهم ماه حمل در یک نشست خبری در کابل گفت: "رهایی بیقید و شرط زندانیان طالبان در ۱۰ روز ممکن نیست."