افغانستان
حاصلات گندم کندهار وارد بازار میشود
حاصلات گندم ولایت کندهار بهزودی وارد بازار میشود.
حفیظالله سیدی رئیس زراعت ولایت کندهار امروز دوشنبه (۸ ثور) به رادیو آزادی گفت که تاکنون ۲۰۰ هزارتن گندم از دهقانان جمعآوری شده و هفته آینده وارد مارکیت میشود.
او افزود که با این کار بهای آرد در بازار کاهش یافته، به اقتصاد مردم کمک خواهد شد.
به گفته او: "امسال در ولایت کندهار حدود ۶۷ هزار هکتار زمین گندم للمی و آبی کشت شدهاست."
قبل از این نیز حکومت برای کنترول قیمتها، از دهقانان گندم خریداری کرده و به مارکیت عرضه کرد.
پس از بسته شدن مرزهای تجارتی به دلیل شیوع ویروس کرونا در افغانستان، قیمت مواد غذایی به ویژه آرد بهگونه نگران کنندهیی بلند رفت.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
گفتوگوی رئیس جمهور بایدن با خانوادههای ۳ امریکایی که در نزد طالبان زندانی اند
قصر سفید با نشر اعلامیهای گفته که جو بایدن پس از ظهر یکشنبه، ۲۳ جدی در صحبت با این خانوادهها بر تعهد خود برای بازگردان این امریکاییها تأکید کرده و بازداشت آنان را ناحق خوانده است.
خبرگزاری رویترز به نقل از برخی منابع گزارش داده که ادارۀ بایدن از ماه جولای سال گذشته به این سو در حال مذاکره با طالبان است تا رایان کوربیت، جورج گلزمن و محمود شاه حبیبی، ۳ تن از شهروندان امریکایی در بدل رهایی محمد رحیم افغانی از زندان گوانتانامو رها شوند.
این سه شهروند امریکا از سال ۲۰۲۲ به این سو زندانی اند.
در اعلامیۀ قصر سفید در بارۀ جزئیات پیشرفت این مذاکرات چیزی گفته نشده است، اما افزوده که رئیس جمهور بایدن و تیمش برای آزادی امریکاییهایی که در خارج از کشور گروگان گرفته شده اند یا به ناحق زندانی شده اند، تلاش میکنند.
بر اساس اعلامیۀ قصر سفید، بایدن به این تلاشها در طول دورۀ باقی ماندۀ خود ادامه خواهد داد. دورۀ ریاست جمهوری بایدن هفت روز بعد در ۲۰ جنوری به پایان میرسد.
در همین حال، احمد شاه حبیبی، برادر محمود شاه حبیبی که در تماس تیلیفونی با بایدن شرکت کرده بود، گفته که رئیس جمهور بایدن به صراحت به آنان گفته است که اگر طالبان برادرم را آزاد نکنند، او رحیم را مبادله نخواهد کرد.
او افزود که خانوادهاش از بایدن برای دفاع از برادرش بسیار سپاسگزار هستند.
این درحالیست که حمدالله فطرت، معاون سخنگوی طالبان اخیراً گفته بود که مذاکرات با امریکا در بارۀ تبادلۀ زندانیان ادامه دارد، اما افزوده بود که مذاکرات تا به حال نتیجه نداده است.
مقامهای طالبان تا به حال به گونۀ رسمی مشخص نکردن که چند شهروند امریکایی نزد آنان زندانی است، اما در پیوند به محمود شاه حبیبی، امریکایی - افغانی الاصل گفته اند که او نزد آنان زندانی نیست.
معاونان وزارت خارجه طالبان و بلاروس در مورد توسعه روابط دوجانبه گفتگو کردند
وزارت امور خارجه حکومت طالبان میگوید که لوکا شیویچ، معاون اول وزارت امور خارجه بلاروس در سفر به کابل با شیر احمد عباس ستانکزی، معاون سیاسی این وزارت، دیدار و گفتگو کرده است.
حافظ ضیا احمد، معاون سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان، روز یکشنبه ۲۴ جدی با نشراعلامیهای در صفحه ایکس نوشته است که در این دیدار، دو طرف درباره گسترش روابط دوجانبه و همکاریهای اقتصادی و سیاسی گفتگو کردند.
براساس اعلامیه، لوکا شیویچ نیز بر ارادهٔ مثبت دولت بلاروس برای همکاری با افغانستان در عرصههای مختلف تأکید کرده و خواهان تقویت تلاشهای مشترک میان دو کشور شده است.
تا اکنون طرف بلاروس رسما در مورد جزییات سفر این مقام بلاروسی چیزی نگفته است.
یک قطار حامل کمکهای بشردوستانۀ ترکیه امروز وارد افغانستان شد
سفارت ترکیه در افغانستان امروز (یکشنبه، ۲۳ جدی) در صفحۀ ایکس خود (توییتر سابق) نوشته است، این قطار که حامل ۷۲۴ تن مواد غذایی و غیرخوراکی بود، روز شنبه وارد هرات شده است.
به گفتۀ این سفارت، این کمکها افزون بر کمکهای بشردوستانۀ ضروری مانند دارو و مواد غذایی، شامل اقلامی نیز میشوند که افغانها برای مقابله با شرایط سخت زمستانی به آن نیاز دارند.
روزنامۀ ترکی "صباح" امروز گزارش داد که این قطار در تاریخ 20 دسامبر از ترکیه حرکت کرده بود.
این کمکها طی روزهای آینده در 34 ولایت کشور به خانوادههای نیازمند توزیع خواهد شد.
سرمنشی اتحادیۀ جهانی مسلمانان: "ممنوعیت تحصیل دختران غیرعادلانه و خلاف تعالیم اسلام است."
محمد عیسی، سرمنشی اتحادیۀ جهانی مسلمانان و رئیس سازمان علمای مسلمان، در سخنرانی خود در نشست سازمان همکاری اسلامی در پاکستان، ممنوعیت تحصیل دختران را محکوم کرد و آن را ناعادلانه و خلاف آموزههای اسلامی خواند.
او به گونۀ غیرمستقیم به ممنوعیت تحصیل دختران توسط طالبان اشاره کرد و گفت: حرام کردن حلال گناه کبیره است.
عیسی همچنان به گونۀ غیرمستقیم از طالبان خواست که سیاستهای محدودکننده را با اسلام مرتبط نسازند و تأکید کرد که اسلام به شدت بر حق تحصیل زنان و دختران تأکید میکند.
او گفت: "اجازه ندادن به تحصیل زنان و دختران، چه به گونۀ جزئی یا کامل و پیوند دادن این عمل به شریعت اسلام، کاملاً اشتباه است."
او به دولتها و سازمانها هشدار داد که از دین برای توجیه سیاستهای ناعادلانه سوء استفاده نکنند.
کنفرانس دو روزۀ بحث روی آموزش دختران در جوامع مسلمان به میزبانی پاکستان و به دعوت اتحادیۀ جهانی مسلمانان دیروز با سخنرانی شهباز شریف، صدر اعظم پاکستان آغاز شد و امروز نیز ادامه دارد.
مسابقات کریکت بین ۴۰ تیم ولایتی در افغانستان آغاز شد
کریکت بورد افغانستان اعلام کرده است که مسابقات ولایتی درجه دوم کریکت بین 40 تیم روز گذشته (شنبه، 22 جدی) آغاز شده است.
به گزارش کریکت بورد، این مسابقات زیر نام وزیر محمد اکبر خان با حضور 40 تیم در هشت گروه مختلف برگزار میشود.
بر اساس اطلاعات کریکت بورد افغانستان، در مسابقات ولایتی درجه دوم ولایتی، ۶۰۰ بازیکن با هم رقابت میکنند و این بازیها در ولایات ننگرهار، خوست، کندهار و کنر برگزار میشوند.
شایان ذکر است تیم برتر هر گروه که در مجموع 8 تیم تشکیل خواهد شد، به مسابقات ولایتی درجه یک راه خواهند یافت.
حکومت طالبان ادعای تازۀ وزیر دفاع پاکستان در مورد فعالیت داعش در افغانستان را تکذیب کرد
حمدالله فطرت معاون سخنگوی حکومت طالبان بی آنکه اسناد و شواهد ارائه کند به رسانه ها روز شنبه ۱۱ جنوری گفت که «مراکز تمویل ، تنظیم و تولید داعش در ایالت بلوچستان و دیگر مناطق پاکستان موجود است.»
پیش از این ، خواجه آصف وزیر دفاع پاکستان ادعا کرد که داعش و دیگر گروه های تروریستی در خاک افغانستان حضور دارند.
آقای آصف در پستی در شبکۀ ایکس (توییتر سابق) روز جمعه ۱۰ جنوری با اشاره به گزارش ناظرین سازمان ملل متحد گفت ، بیش از ۲۰ گروه تروریستی از جمله تحریک طالبان پاکستان ، القاعده ، شاخۀ ولایت خراسان داعش ، نهضت اسلامی ترکستان و نهضت اسلامی ازبکستان در افغانستان فعالیت می کنند.
او نیز بدون ارائۀ اسناد افزوده است که افغانستان در سال ۲۰۲۴ مرکز عمدۀ جلب و جذب داعش خراسان بود.
رئیس جمهور ایران می گوید تلاش می کند حقابۀ ایران را از افغانستان بگیرد
مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران در مصاحبه اخیر تلویزیونی خود گفته که با مقام های طالبان صحبت می کند، تا حق آبۀ ایران را از حکومت افغانستان بگیرد.
از سوی دیگر، عباس علی آبادی، وزیر انرژی ایران، روز جمعه در جریان سفر به ایالت سیستان-بلوچستان ایران گفت که با مقامهای طالبان در مورد حق آبۀ ایران صحبت میکند.
مقامهای ایرانی اخیراً به تکرار حکومت افغانستان را متهم کردهاند که با ساختن بندها روی دریاهایی که آب آن به ایران سرازیر میشود، حق آبۀ ایران را نقض کرده است.
اما طالبان این اتهامات را رد کرده، گفته اند که براساس توافقنامۀ سال ۱۳۵۱ شمسی بین دو کشور، حق آبه ایران را از دریای هلمند تامین می کنند.
طالبان می گویند، کار ساختن بخش چهارم فاز اول، خط ریل خواف - هرات ۸۰ درصد پیش رفته است
وزارت فواید عامۀ حکومت طالبان می گوید که کار ساختن بخش چهارم فاز اول، خط ریل خواف - هرات ۸۰ درصد پیش رفته است.
محمد اشرف حق شناس سخنگوی این وزارت، روز شنبه(11 جنوری) در خبرنامه ای گفت که بخش چهارم فاز اول خط ریل خواف – هرات، 24 کیلومتر طول دارد و از ولسوالی های غوریان و زنده جان در هرات می گذرد.
خط ریل خواف - هرات که اعمار آن در دوران جمهوری مخلوع أفغانستان آغاز شد، یکی از راه های مهم خط ریل است که شهر خواف ایران را به هرات وصل می کند. این خط ریل نقش ارزنده ای در ترانسپورت کالاهای تجارتی به ایران، کشورهای آسیای میانه و اروپا دارد، اما چندین سال می شود که اعمار آن به دلایل مختلف، تکمیل نشده است.
معاون وزارت داخله بلاروس، با معين وزارت داخلۀ طالبان در مورد مبارزه با مواد مخدر گفتگو کرد
گینادی کازاکیویچ معاون وزارت أمور داخله بلاروس، در مورد مسایل امنیتی با مولوی عبدالله مختار معين وزارت أمور داخلۀ طالبان، گفتگو کرده است.
وزارت أمور داخلۀ طالبان در شبکۀ اکس(تویتر سابق) نوشته که این ملاقات قبل از ظهر شنبه(11 جنوری) در کابل صورت گرفته و علاوه بر مسایل امنیتی، تلاش ها در زمینۀ مبارزه با مواد مخدر و بهبود روابط بین دو کشور در محور گفتگو ها قرار داشته است.
براساس تلویزیون دولتی تحت کنترل طالبان، دینس موروز، معین انرژی برق بلاروس که در سفر به کابل معاون وزارت داخلۀ آن کشور را همراهی می کند، روز شنبه با رسول جواد رییس امور مالی شرکت برشنا، ملاقات کرده و از تشویق شرکتهای بلاروسی برای سرمایهگذاری در تولید برق از منابع انرژی قابل تجدید در أفغانستان اطمینان داده است.
در بیش از سه سال گذشته حکومت طالبان را هیچ کشور جهان به شمول بالاروس به رسمیت نشاخته است، اما بلاروس از در زمره کشورهایست که روابط نیک را با حکومت کابل حفظ کرده است.
پیکر مونسه همدم قاریزاده، در میمنه به خاک سپرده شد
پیکر مونسه همدم قاریزاده، مؤسس و صاحب امتیاز ماهنامۀ "همدم" در شهر میمنه مرکز ولایت به خاک سپرده شد.
مرکز خبرنگاران افغانستان با بیان این موضوع گفته که مونسه همدم قاریزاده که عضو اتحادیۀ خبرنگاران فاریاب نیز بود، روز جمعه در نتیجۀ بیماری که داشت در یکی از شفاخانههای پاکستان درگذشت.
این مرکز روز شنبه، 22 جدی در اعلامیهای گفته که این خبرنگار محلی حدود دو هفته پیش برای درمان به پاکستان منتقل شده بود، اما جزئیات بیشتری در بارۀ بیماری او نداده است.
بر اساس اطلاعات مرکز خبرنگاران افغانستان، مونسه همدم قاریزاده ماهنامۀ همدم را که بیشتر متمرکز بر مسایل زنان بود، در سال ۱۳۹۶ بنیان گذاشت.
این نشریه بعد از سقوط نظام جمهوری و بازگشت طالبان به قدرت غیر فعال بود اما به گفتۀ مرکز خبرنگاران افغانستان، کار آن در ۳۰عقرب ۱۴۰۳ دوباره از سر گرفته شد و شمارۀ ۱۵ام آن چاپ شد.