لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۸ ثور ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۳۵

شیوع گسترده کرونا در افغانستان؛ ساخت دوای ضد کرونا توسط یک حکیم جنجالی شد


حکیم الکوزی (راست) با یک عضو وزارت صحت در کلینیک‌اش صحبت می‌کند.
حکیم الکوزی (راست) با یک عضو وزارت صحت در کلینیک‌اش صحبت می‌کند.

درحالی‌که شیوع ویروس کرونا در افغانستان بعد از تعطیلات عید سرعت اختیار کرده، ادعای ساختن دوای این بیماری از سوی یک حکیم جنجال برانگیز شده‌است.

وزارت صحت عامه دیروز یک‌شنبه (۳۱ می) از شناسایی ۶۸۰ مورد جدید در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد.

حکیم الکوزی ادعا می‌کند که دوای این بیماری را ساخته و شماری زیاد بیماران را معالجه کرده است، ولی وزارت صحت عامه می‌گوید، تا که این دوا در لابراتوارهای جهانی آزمایش و تأیید نشده باشد نباید مورد استفاده قرار گیرد.

حکیم الکوزی، فردی که ادعای ساخت دوای ضد ویروس کرونا را در کابل دارد
حکیم الکوزی، فردی که ادعای ساخت دوای ضد ویروس کرونا را در کابل دارد

ده‌ها نفر در انتظار بدست آوردن دوا شب گذشته را پیشروی کلینیک خصوصی حکیم الکوزی در کابل که رسماً مسدود شده‌است، سپری کردند.

او که از اهالی کندهار است ادعا می‌کند که دوای ضد ویروس کرونا را ساخته و تعداد زیاد بیماران را معالجه نیز کرده‌است.

اما وزارت صحت عامه با مسدود کردن کلینیک از مردم خواسته تا زمانیکه تحقیقات روی این دوا تکمیل و رسماً تأیید نشده باشد، از آن استفاده نکنند.

وحید مجروح معین وزارت صحت عامه دیروز (۳۱ می) گفت که این دوا در لابراتوار جهانی آزمایش می‌شود و اگر ادعای حکیم الکوزی درست ثابت شد با مشورۀ سازمان صحی جهان به دنیا عرضه خواهد شد.

وحید مجروح، معین وزارت صحت عامه افغانستان
وحید مجروح، معین وزارت صحت عامه افغانستان

آقای مجروح افزود که مردم باید تا معلوم شدن نتایج آزمایشات از ازدحام خودداری کنند، چون تجمع و رعایت نکردن فاصلۀ اجتماعی یکی از راه‌های عمده سرایت ویروس است.

جنجال ادعای ساختن دوای کرونا از سوی یک حکیم رنگ سیاسی نیز به خود گرفته است.

سید احمد سیلاب عضو ولسی جرگه از کندهار از حکومت خواست که دوای حکیم الکوزی را هرچه زودتر آزمایش کند تا حقیقت ثابت شود.

قبل از این، سید جان خاکریزوال رئیس شورای ولایتی کندهار نیز در یک گردهمایی دیروز تهدید کرده بود که اگر از فعالیت حکیم الکوزی جلوگیری شود، مردم برای حمایت وی به خیابان‌ها خواهند برآمد.

این دو نماینده کندهار ادعا می‌کنند، حکیم الکوزی هزاران بیمار کرونا را معالجه کرده‌است.

اما ارقام چه می‌گوید؟

وزارت صحت عامه و پوهنتون جانز هاپکنز امریکا تا اواخر روز یک‌شنبه، ۱۵ هزار و ۲۰۴ بیمار کرونا را در افغانستان ثبت کرده که از جمله ۲۵۷ تن جان باخته و ۱۳۵۰ نفر صحت‌یاب شده‌اند، اما با در نظرداشت ظرفیت پائین آزمایشات ارقام واقعی شاید به مراتب بیشتر باشد.

کشورهای پیشرفته و سازمان صحی جهان برای ساختن دوا و واکسین ضد ویروس کرونا از چندین ماه به این‌سو تلاش دارند و از پیشرفت‌ها در قسمت ساختن واکسین خبر نیز داده‌اند، ولی نتایج قطعی به زمان بیشتر نیاز دارد.

جنجال ناشی از ادعای ساختن دوای کرونا در افغانستان کارمندان صحی را نگران کرده است.

داکتر سمیر بیات
داکتر سمیر بیات

سمیر بیات داکتر متخصص یک شفاخانه در شهر هایدلبرگ آلمان شب گذشته به رادیو آزادی گفت: "متأسفانه بعضی از هموطنان ما در این قسمت احساساتی عمل می‌کنند. نتیجه این دوا هنوز معلوم نیست که آیا این دوا نتیجه داده یا نه؟ باید در آزمایشگاه تست شود و بعد از این‌که نتیجه مثبت داشت در آزمایشگاه نه روی مریض‌ها، چون که ما هیچگاه نمی‌توانیم از یک شخصی که مریض است به‌عنوان سمپل آزمایش استفاده کنیم، چون اگر ما به خود این صلاحیت را بدهیم که از دوای که هنوز تأیید نشده منحیث سمپل آزمایشگاه استفاده کنیم، اگر به شخص مریض اتفاقات ناگواری رخ دهد که حتی امکان دارد منجر به مرگ شود پاسخگو در این زمینه کی است؟"

اسدالله ژرفبین عضو انجمن داکتران داخله جرمنی و هالند نیز از گردهمایی ده‌ها نفر به‌خاطر بدست آوردن یک دوای حکیم در کابل نگرانی جدی خود را ابراز داشت.

آقای ژرفبین گفت، در حالی‌که جهان با پیشرفتی که دارد باز هم هنوز نتوانسته دوای کرونا را بسازد، ولی دوای یک حکیم چگونه می‌تواند داخل سلول‌ها شود و بیمار کرونا را نجات دهد؟

XS
SM
MD
LG