مسئولان فرهنگی هرات هشدار دادهاند که عبور وسایط نقلیه از اطراف بناهای تاریخی، باعث فرسایش و فروپاشی این بناها میشود.
آنها گفتهاند که برای مرمت بناهای تاریخی هرات پولی در اختیار ندارند. بهگفته مسئولان، عدم توجه به این موضوع، این بناها بیشتر تخریب خواهند شد.
وسایط نقلیه در اطراف منارهای ۶۰۰ ساله مصلای هرات میگذرند. تردد وسایط نقلیه باعث فرو ریختن بخشهایی از کاشیها و تزیینکاری این منارها شده و خطر فروپاشی آنها را افزایش داده است.
زلمی صفا، آمر حفظ بناهای تاریخی هرات از پیامدهای ویرانگر تردد وسایط نقلیه در اطراف بناهای تاریخی هشدار میدهد.
آقای صفا گفت: "تردد وسایط سنگین بهخاطری که در زمان اعمار این بناهای تاریخی برای آنها سنجیده نشده که در اطراف از این، وسایط سنگین مانند لودر و موترهای سنگین وزن تردد بکند. بر همین اساس، اینها [موترهای سنگین] حتما باعث فرسایش آبدههای تاریخی و باعث ضربهزدن به این بناهای تاریخی میشود."
مسجد جامع بزرگ هرات، قلعه اختیارالدین، گازرگاه شریف، پل مالان و دهها بنای تاریخی مشهور هرات، در معرض خطر قرار دارند، چرا که طرح منع رفتوآمد وسایط نقلیه هنوز به اجرا گذاشته نشده است.
سردار بهادری، عضو شورای ولایتی هرات از مدیریت ترافیک و شاروالی هرات میخواهد که طرح ممنوعیت وسایط نقلیه در اطراف بناهای تاریخی را اجرایی کند.
آقای بهادری افزود: "اگر این موضوع تردد موترهای سنگین در اطراف بناهای تاریخی مورد توجه قرار ندهند، متاسفانه آثار باستانی تخریب میشود و همین هویت و تاریخ ولایت هرات محو میشود."
قرار بود که طرح منع عبور وسایط نقلیه در اطراف مسجد جامع بزرگ هرات نیز عملی شود، اما به دلایل نامعلوم این کار صورت نگرفته است.
صدیق میر، عضو انجمن حامیان میراثهای فرهنگی هرات، هر نوع بیپروایی در راستای حفاظت از بناهای تاریخی را غیر قابل جبران میداند.
آقای میر گفت: "آبدههای تاریخی ما حفظ بشود و هم برای مردم مفید و هم میتواند گردشگران و سیاحان را از بیرون جذب کند و هم تاریخ زنده است؛ تاریخی است که گذشتگان ما توانستند به همان هنری که دارند، یک اثر بسیار با ارزش تاریخی برای ما به جا گذاشتن و نیاز هست که ما آنها را حفظ کنیم."
هرات بیش از ۷۸۰ بنا و محل باستانی دارد و بیشتر این بناها به مرمت و بازسازی جدی نیاز دارد، اما مسئولان فرهنگی هرات میگویند که بودجهای برای مرمت و بازسازی آنها وجود ندارد.