انتونیو گوتیرش سر منشی سازمان مللمتحد توافق سیاسی هفدهم می بین رئیس جمهور محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله را یک نیاز برای ختم بنبست سیاسی و به نفع افغانستان خوانده است.
در گزارش سازمان مللمتحد در مورد وضعیت افغانستان که ۲۵ جون بهشورای امنیت این سازمان ارائه خواهد شد، انتونیو گوتیرش نوشته: "امیدوارم حکومت گامهای مثبت دیگر نیز برداشته، به استقامت آغاز گفتوگوهای بین افغانان حرکت کرده و از این موقع تاریخی برای ختم مسالمتآمیز بحران جاری استفاده کند."
در این گزارش، افزایش خشونتها در افغانستان از ماه مارچ به اینسو که جانهای شماری زیاد از افراد ملکی بهشمول زنان و کودکان را گرفته، ابراز تاثر شده است.
به گفتۀ انتونیو گوتیرش، بیخانمانیهای ناشی از جنگ، فقر، امنیت ضعیف و گسترش همهگیری ویروس کرونا، تهدیدات را برای افغانها افزایش داده است. وی بار دیگر بر نیاز آتشبس در افغانستان تأکید کرده است.
در گزارش سازمان ملل متحد با اشاره به حملات مرگبار بر یک شفاخانه زایشگاه در منطقۀ دشت برچی و گردوارۀ سیکهـ ها در شهر کهنۀ کابل گفته شده که بههمچو خشونتها باید هرچه زودتر پایان داده شود.
حمله بر زایشگاه در غرب کابل؛ ۱۴ تن جان باختند و ۱۵ تن زخمی شدند
حمله بر یک درمسال در شهر کابل؛ ۲۵ کشته و ۸ تن زخمی شدهاند
با آنکه طالبان هنوز آغاز عملیات بهاری شان را اعلام نکرده اند و آتشبس نسبی بین حکومت و طالبان در روزهای عید سعید فطر نافذ شده بود، حکومت افغانستان میگوید، طالبان خشونتها را کاهش نداده اند.
جاوید فیصل، سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان، دیروز (شنبه، ۲۰ جون) به رادیو آزادی گفت: "در جریان آتشبس نیز خشونتها را بر ضد مردم افغانستان ادامه دادند، در خشونتها هیچ کاهش نیامده، برعکس وحشت طالبان در برابر افغانها افزایش یافته است".
طالبان تا هنوز در مورد این اظهارات ابراز نظر نکرده اند.
حکومت افغانستان نیز عملیات نظامی بهاری امسال را اعلام نکرده.
انتونیو گوتیرش سر منشی سازمان مللمتحد همچنان بر اهمیت ایجاد فضای اعتماد برای ختم خشونتها و آغاز مذاکرات صلح مستقیم با طالبان تأکید کرده نوشته، امیدوار است که ملاقاتها بین طالبان و حکومت برای مبادلۀ زندانیان باعث افزایش تماسها بین طرفین شود و راه را برای گفتوگوهای مستقیم هموار کند که میتواند به حل بحران سیاسی در افغانستان کمک کند.
اما شکریه بارکزی، سفیر پیشین افغانستان در ناروی میگوید: "آنچه به ارتباط صلح مهم است، نخست مشکل اصلی عدم اعتماد موجود بین دو طرف است. دوم هردو جانب، مخصوصاً طالبان روی آزادی پنجهزار زندانی شان تاکید میکنند که اول آزاد شوند، بعد آنها به مذاکرات حاضر میشوند."
به گفتۀ خانم بارکزی، این پافشاری خود یک نظر اختلافیست، نه توافقی.
انتونیو گوتیرش سر منشی سازمان مللمتحد گفته است، صلح پایدار در افغانستان صرف در صورت امکان پذیر خواهد بود که همه اقشار جامعه در آن دخیل باشند، وی از همه طرفها خواسته است که فرصت گفتوگو و مشارکت بامفهوم زنان را در تلاشهای جاری صلح، فراهم کنند.