کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان میگوید، آن عده زندانیان طالبان که پروندۀ جرمی دارند، نباید آزاد شوند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر درباره آزادی زندانیانی که به نظر این کمیسیون مرتکب جرائم جنگی شدهاند، اظهار نگرانی کرده است.
این کمیسیون با صدور اعلامیهای درباره آزادی زندانیان گروه طالبان که برای زمینهسازی گفتوگوهای صلح آزاد میشوند، این نگرانی را مطرح کرده است.
در این اعلامیه آمده است: "زندانیانی که به جنایت بشری و ضد حقوق بشری محکوم هستند یا در محکمه به اتهام ارتکاب چنین جرمها محاکمه میشوند، نباید پیش یا پس از مذاکرت رها شوند."
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از حکومت و طالبان خواسته که معلومات مربوط به زندانیان جنگی را با مردم شریک کنند.
این کمیسیون همچنین از گروه طالبان خواسته که شمار دقیق زندانیان و اسیرانش را مشخص کند.
حکومت افغانستان هنوز هم بر موضع قبلی خود تأکید میکند.
دفتر شورای امنیت ملی افغانستان که روند رهایی زندانیان را به پیش میبرد، میگوید تنها راه حل این بنبست تغییر فهرست زندانیان است.
جاوید فیصل، سخنگوی این دفتر روز دوشنبه (۳۰ سرطان) به رادیوی آزادی گفت: "موقف دولت افغانستان همان است، ما بدیل فهرست زندانیان را به عنوان راه حل پیشنهاد کردیم. اگر چنین فهرستی وجود داشته باشد، دولت آماده است آن را بررسی کند که چه تعداد از آنان میتواند رها شوند. طالبان نباید این را بهانه قرار دهند تا خشونت را بر علیۀ مردم افغانستان افزایش دهند."
تاکید شارژدافیر امریکا در کابل روی آغاز گفتوگوهای بین افغانان
شورای امنیت: آنعده زندانیان طالبان که پروندههای جرمی دارند، آزاد نمیشوند
این در حالیست که حکومت افغانستان پیش از این گفته، طالبان فهرست پنجهزار زندانیاش را که به حکومت سپرده، از این میان ۵۹۲ تن آنان به دلیل داشتن پروندۀ جرمی رها نمیشوند.
یک منبع در شورای امنیت ملی پیش از این به رادیوی آزادی گفته بود که این افراد متهم به قاچاق مواد مخدر، آدمربایی، لواطت، تجاوز جنسی و قتل هستند.
اما طالبان این موضوع را رد کرده و گفتهاند که تمامی پنج هزار زندانی که فهرست آنها به حکومت داده شده، زندانیان سیاسی هستند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی این گروه به روز دوشنبه در پاسخ به اعلامیه کمیسیون حقوق بشر به رادیوی آزادی گفت که وضعیت سلامت زندانیان نزد این گروه خوب است و به مسایل حقوق بشری آنان توجۀ جدی صورت میگیرد.
آقای مجاهد اما گفت که شمار مجموعی زندانیان نزد این گروه را شریک نمیکند.
سخنگوی طالبان میافزاید که در موضع این گروه هم هیچ تغییری به میان نیامده و تهیۀ فهرست جدیدی از زندانیان نقض توافقنامۀ طالبان و امریکا است.
به گفتۀ آقای مجاهد، حکومت باید بدون تأخیر و ایجاد مانع، زندانیانی را که فهرست آنها داده شده، رها کند.
در توافقنامۀ صلح که میان امریکا و طالبان در ۲۹ فبروری در دوحه، پایتخت قطر، امضا شد، آمده است که پیش از آغاز مذاکرات میان افغانان، حکومت افغانستان باید ۵ هزار زندانی طالبان را و طالبان یک هزار زندانی حکومت را رها کند.
تا به حال ۴ هزار و ۶۹ زندانی طالبان از سوی حکومت و ۸۴۷ زندانی حکومت از سوی طالبان رها شدهاند.
بر اساس توافقنامۀ صلح امریکا با طالبان، روند گفتوگوهای صلح میان افغانان باید سه ماه پیش آغاز میشد، اما به دلیل تاخیر و ایجاد مشکل در روند رهایی زندانیان، تا به حال تاریخ دقیق آغاز این گفتوگوها مشخص نشده، اما مکان این گفتوگوها قطر خوانده شده است.