انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده هر چهار سال یکبار در ماه نومبر برگزار میشود. این بار، امریکا در سوم نومبر ۲۰۲۰ شاهد برگزاری انتخابات خواهد بود.
امریکا دو حزب عمدهای جمهوریخواه و دموکرات دارد که نامزدان دو حزب طی روند رقابتهای درون حزبی ایالتی انتخاب میشوند.
رقابتهای درون حزبی در دو ماه نخست سالی که انتخابات در آن برگزار میگردد، آغاز میشود.
رقابت های درون حزبی چگونه برگزار می شود؟
بر اساس معلومات صفحه انترنتی www.usa.gov، رقابتهای درون حزبی به دو صورت برگزار میشود: اعضای حزب به گونهای مخفی به پای صندقهای رأی میروند و نامزدی را به نمایندگی شان تعیین میکنند و یا هم که در برخی ایالتها رأیگیری از طریق برگزاری گردهمایی محلی صورت میگیرد که در پایان این گردهمایی اشتراک کنندهها برای یک نامزد مشخص رأی میدهند.
مرحلهای دوم انتخابات ریاست جمهوری امریکا برگزاری کنوانسیونهای انتخاباتی است.
کنوانسیون چیست؟
در این مرحله احزاب سیاسی منطقهای و ایالتی که در بسیاری مسائل به صورت خود مختار عمل میکنند، با برگزاری کنوانسیون ملی به گونهای متحد به یک نامزد واحد رای میدهند که در انتخابات ریاست جمهوری از سوی حزب مشخص اشتراک کند.
در این مرحله نامزد انتخابات ریاست جمهوری معاون خود را هم برمیگزیند و سپس در سرتاسر کشور به مبارزات انتخاباتی خود پرداخته و برنامه های خود را با مردم شریک میسازد.
سؤال اینجاست که چه کسانی میتوانند رئیس جمهور امریکا شوند؟
واجد شرایط برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری امریکا:
براساس صفحه انترنتی www.usa.gov ، قانون اساسی ایالات امریکا سه معیار اساسی را برای رسیدن به ریاست جمهوری تعیین کرده است.
نامزد ریاست جمهوری امریکا باید حداقل ۳۴ سال داشته باشد، متولد امریکا باشد و از چهارده سال به این سو در امریکا زندگی کرده باشد.
به اساس معلومات، هر کسی که واجد شرایط باشد میتواند نامزدیاش را برای انتخابات ریاست جمهوری امریکا اعلام کند و هر زمانی که یک نامزد بیش از پنج هزار دالر امریکایی را در مبارزات انتخاباتی خود مصرف کند باید اطلاعات لازم را در آن مورد در کمیسیون انتخابات فدرال ثبت کند.
پس از آن که نامزد انتخابات ریاست جمهوری امریکا در انتخابات درون حزبی و کنوانسیون ملی بیشترین آرا را کسب میکند، رسماً نامزد حزب اعلام میشود، مرحله ای بعدی به دست آوردن آرا است.
در امریکا با دو روش رأی داده میشود: یکی شهروندان واجد شرایط رأیدهی به پای صندوقهای رأی میروند و دیگر روش پیچیده به نام الکترل کالج یا هیئت انتخاباتی که در گزینش رئیس جمهور نقش کلیدی دارد.
الکترل کالج یا هیئت انتخاباتی چیست؟
هیئت انتخاباتی در ۱۷۸۷ ایجاد شد و به کانگرس ایالات متحده اجازه داد تا رئیس جمهور کشور را انتخاب کند.
یکی از دلایل ایجاد هیئت انتخاباتی این بود تا از بالا دستی ایالتهای پرنفوس بر ایالتهای کوچک دارای نفوس کمتر جلوگیری شود.
هر ایالت امریکا با در نظر داشت جمعیتش تعداد مشخص کرسی در هیئت انتخاباتی دارد و در انتخابات ریاست جمهوری امریکا نامزدی که بیشترین آرا را در هر ایالت به دست میآورد با در نظر داشت سهم آن ایالت در هیئت انتخاباتی، رای انتخاباتی را کسب میکند.
ایالتهای فلوریدا، تگزاس، اوهایو و پنسلوانیا به دلیل داشتن بیشتر کرسیها در هیئت انتخاباتی از ایالتهای کلیدی در انتخابات امریکا به شمار میروند.
نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری امریکا برنده میشود که توانسته باشد رأی ایالتهای را به دست آورد که سهم بیشتر در الکترل کالج یا هیئت انتخاباتی دارند.
واجد شرایط رایدهی در انتخابات ریاست جمهوری امریکا:
این که چه کسی میتواند در انتخابات ریاست جمهوری امریکا رأی دهد و چگونه، صفحه انترنتی حکومت امریکا در این مورد میگوید که همه شهروندان امریکایی بالای ۱۸ سال طبق قانون میتوانند در انتخابات شرکت کنند.
شهروندان امریکا نه تنها که از طریق رفتن به پای صندوق های رأی در انتخابات شرکت میتوانند، بلکه میتوانند از حق رأی خود با فرستادن برگه های پُستی هم استفاده کنند.
نتیجۀ انتخابات ریاست جمهوری امریکا چه زمانی مشخص میشود؟
اعلام نتایج:
شمارش آرا ممکن است چند روز را در بر بگیرد اما نامزد پیروز در پایان روز انتخابات تقریباً مشخص میشود.
پس از آن که نتیجۀ انتخابات ریاست جمهوری امریکا رسماً اعلام میشود، قدرت در ۲۰ جنوری به رئیس جمهور منتخب آن کشور سپرده میشود.
محل اجرای مراسم تحلیف واشنگتن دی سی پایتخت امریکاست و در پایان این مراسم رئیس جمهور جدید امریکا دورۀ چهار سالۀ حکومتداریاش را آغاز میکند.
امسال دونالد ترمپِ جمهوریخواه با جو بایدنِ دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری نومبر رقابت میکند.