اعضای دفتر سیاسی طالبان میگویند که برای از سرگیری مذاکرات صلح، زندانیان این گروه باید آزاد شده و نامهای اعضای رهبری آن از فهرست سیاه بیرون شود.
شیر محمد عباس ستانکزی معاون دفتر سیاسی گروه طالباندر یک نشست خبری در مسکو گفته است که این اقدامات روند مذاکرات صلح را کمک خواهد کرد.
در عین حال، طالبان میگویند که این گروه به توافق با ایالات متحده پابند است و هیچ جنگجوی خارجی، از جمله القاعده، در مناطق زیر کنترل این گروه وجود ندارد.
این گفتهها در حالی مطرح میشود که به تازگی وزارت دفاع امریکا "پنتاگون" گفته است طالبان در کنار اینکه سطح خشونتها را کاهش نداده اند، رابطه این گروه با القاعده پابرجاست و به توافق خود با امریکا عمل نکرده است.
جان کربی سخنگوی وزارت دفاع امریکا ناوقت روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت: "ما تا کنون هم تلاش داریم به یک توافق برسیم، طالبان به وعدههای خود عمل نکرده اند."
او گفته است که حکومت جدید امریکا به رهبری جو بایدن رئیس جمهور تازه امریکا به توافقی که در ۲۹ فبروری سال ۲۰۲۰ امضا شده، متعهد است.
بربنیاد توافقنامه امریکا و طالبان، این گروه وعده داده است تا بالای نیروهای امریکایی حمله نکند، خشونتهای خود را در افغانستان کاهش دهد، رابطههای خود با شبکه القاعده و دیگر گروههای هراس افگن را پایان داده و با حکومت افغانستان وارد مذاکرات مستقیم برای آتشبس و برقراری صلح شود.
در این توافقنامه امریکا نیز وعده کرده است که نیروهایش را در افغانستان کاهش دهد و تا ماه می سال ۲۰۲۱ تمامی نیروهای خود را از افغانستان برون کند.
حکومت امریکا بارها گفته است که خروج کامل نیروهای آن کشور از افغانستان، مشروط به عملکرد طالبان به تعهدات شان است.
اما اکنون وزارت دفاع امریکا میگوید، گروه طالبان به توافق با امریکا و قطع رابطه با القاعده عمل نکرده است.
سخنگوی وزارت دفاع امریکا با ابراز نگرانی گفته است که اگر اوضاع چنین ادامه یابد، شرایط مذاکرات برای هیئتهای مذاکره کننده دشوار خواهد شد.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده در گفتگوی تلفونی اخیر با رئیس جمهور غنی تأکید کرد که واشنگتن توافق صلح ایالات متحده و طالبان را بررسی خواهد کرد.
در همین حال، حفیظ منصور، عضو تیم مذاکره کننده دولت افغانستان، روز جمعه به رادیو آزادی گفت که در صورت بررسی توافق امریکا با طالبان، باید خواستهای تیم مذاکره کننده افغانستان در نظر گرفته شود.
او گفت که امریکا با طالبان بگونه توافق کرده است که افغانستان به عنوان یک طرف این مسئله در آن حضور ندارد: "کشوری که ایالات متحده با آن موافقت نامههای چند جانبه امضا کرده است و توسط جامعه جهانی به عنوان یک دولت مشروع و قانونی شناخته شده است، اما در این توافقنامه حضور ندارد، مهمترین نقص این توافق دو طرفه بودن آن است، در صورت بازنگری یا بررسی درخواست ما این است که باید این توافقنامه سه جانبه باشد، در غیر این صورت دولت افغانستان این توافقنامه را نمیپذیرد، زیرا پذیرش توافقی که حضور ندارد اجباری یا الزمی نیست."
اما محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان، به رادیو آزادی گفت که این گروه نمیداند ایالات متحده با ارزیابی توافقنامه دوحه چه هدفی را میخواهد دنبال کند.
وی گفت اگر هدف از بررسی این باشد كه مقامهای جدید آمریكا مفاد توافقنامه را بفهمند مشكلی ایجاد نخواهد کرد، اما تأكید كرد كه این توافقنامه باید به همان صورت كه هست اجرا شود.
پیشتر وزارت خزانهداری امریکا نیز در گزارشی گفته است که شبکه القاعده در حال رشد و توانمند شدن در افغانستان است و نشانهی مبنی بر قطع رابطه گروه طالبان با این شبکه وجود ندارد.
اعلام بررسی مجدد این توافق از سوی اداره جدید امریکا، سبب ایجاد خوشبینی در حکومت افغانستان شده است. حکومت افغانستان پیش از این نیز نسبت به محتوای توافق میان امریکا و طالبان ابراز نارضایتی کرده بود.
حال که پنتاگون از پابند نبودن طالبان به تعهداتشان سخن میگوید، این گمان را بیشتر ساخته است که ممکن است اداره جو بایدن در برخوردش با طالبان نسبت به اداره دونالد ترمپ تغییر بیاورد.