فردا ۳۱ ماه اگست ماموریت نظامی امریکا در افغانستان که طولانیترین ماموریت نظامی در تاریخ این کشور است٬ خاتمه پیدا میکند.
فردا سه شنبه امریکا ماموریت نظامی ۲۰ ساله خود را در افغانستان به پایان میرساند، ولی میگوید که حضور دپلوماتیک آن در این کشور به راه کردهای طالبان مربوط خواهد بود.
انتونی بلینکن٬ وزیر خارجه امریکا گفت اگر طالبان با آنها و دیگر کشورهای جهان خواهان روابط میباشند باید در عمل حقوق اساسی مردم افغانستان را تامین کنند.
بلینکن دیروز یکشنبه (۲۹ آگست) در صحبت با شبکه تلویزیونی انبیسی گفت٬ اکنون تمام جهان چشم بسمت طالبان دارد که با مردم خود چه میکنند.
بلینکن میگوید: "به طالبان در هیچ مورد وعده داده نشده است. نه تنها ما بلکه کشورها به سطح جهان به وضاحت گفته اند که بعضی خواستههای قابل ملاحظه از طالبان دارند. اگر طالبان هرنوع روابط با جهان میخواهند، در قدم اول باید به مردم اجازه آزاد سفر بدهند. و بعد اطمینان بدهند که حقوق اساسی مردم از جمله حقوق زنان و دختران را تامین میکنند. آنها باید این را هم یقینی بسازند که تعهدات موجود خود را در مبارزه با تروریزم عملی میکنند و حکومت آنها هم تا یک حدی همه شمول خواهد بود."
امریکا با ختم ماموریت نظامی خود در افغانستان امور انتقال امریکاییها و همکاران افغان آنها را از میدان هوایی کابل نیز متوقف میکند.
بلینکن در مصاحبه خود گفته است٬ با طالبان صحبت میکند که بعد از ۳۱ اگست افغانهای که سفارت امریکا به آنها اسناد تهیه کرده ولی نتوانستند در جریان عملیات تخلیه از این کشور خارج شوند، چگونه افغانستان را ترک کنند.
بلینکن افزود: "همراه ما بیش از ۱۰۰ کشور دیگر جهان یعنی ۱۱۴ مملکت در یک اعلامیه امضا کردند که به ابتکار ما ترتیب شد. در این اعلامیه به وضاحت گفته شده است که جامعه جهانی از طالبان توقع دارد که بعد از ۳۱ اگست به کسانی که میخواهند افغانستان را ترک کنند٬ اجازه سفر بدهند. آزادی سفر برای جامعه جهانی بسیار مهم است و ما با کشورهای دیگر از نزدیک در این مورد کار میکنیم، انتقال این افراد یا از طریق یک میدان هوایی و یا راه دیگر انجام میشود. ما در روزهای آینده بر تمام این مسایل کار میکنیم."
قبل از این شیر محمد عباس ستانکزی٬ یک عضو رهبری طالبان گفته بود آنها مانع سفر آن افغانهای نمیشوند که میخواهند از راههای قانونی افغانستان را ترک کنند.
طالبان گفته اند٬ افغانهای که اسناد سفر دارند میتوانند با استفاده از طیارههای ملکی از کشور خارج شوند اما این معلوم نیست که پرواز طیارههای ملکی به میدان هوایی کابل و دیگر میدانهای هوایی چه وقت آغاز خواهد شد.
مقامات امریکایی گفته اند تا دیروز ۲۹ اگست ۱۱۷ هزار نفر از طریق میدان هوایی کابل افغانستان را ترک کردهاند.