روزنامۀ اطلاعات روز میگوید، دو خبرنگار این روزنامه توسط افراد طالبان به شدت مورد لت و کوب قرار گرفته اند.
ذکی دریابی، مدیر مسئول "روزنامۀ اطلاعات روز" دیروز به رادیو آزادی گفت که تقی دریابی و نعمتالله نقدی خبرنگاران این روزنامه، هنگام پوشش خبری تظاهرات دیروز زنان در شهر کابل توسط طالبان دستگیر و مورد لت و کوب قرار گرفتند.
آقای دریابی افزود: "همکاران ما که بعد از حدود چهار ساعت آزاد شدند، اما زمانیکه به دفتر رسیدند، متاسفانه حتی به آسانی راه رفته نمیتوانستند و در اکثر نقاط بدن دو همکار ما آثار شکنجه و ضرب و شتم دیده میشد." به گفتۀ آقای دریابی روز گذشته پنج کارمند این رسانه دستگیر شده بودند و دو تن آنها برای تداوی به شفاخانه انتقال یافته و برای آنها حدود دو هفته استراحت داده شده است.
با آنکه طالبان تا کنون در این مورد این رویداد مشخص تبصره نکرده اند، اما روز دوشنبه نیز شماری از خبرنگاران هنگام پوشش خبری راهپیمایی اعتراض کنندگان در کابل، توسط طالبان دستگیر و بعد هم آزاد شدند.
احمدالله وثیق معاون کمیسیون فرهنگی طالبان روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت که این خبرنگاران شناسایی نشده بودند و اجازه نامههایشان را هم با خود نداشتند.
با آنکه طالبان تاکید کرده اند که خبرنگاران بطور آزاد فعالیت خواهند کرد، اما در بیش بیست روزی که گذشت، از تشدد و خشونت در برابر خبرنگاران و کارمندان رسانهها گزارش داده میشود.
ذکی دریابی، مدیر مسئول روزنامۀ اطلاعات روز میگوید: "امیدوار به این بودیم که طالبان آنچه را به جامعۀ بینالمللی و رسانههای بینالمللی در مورد آزادی بیان میگویند، حرف درست و راست باشد. اما متاسفانه در چند روز اخیر، وقتیکه شما رفتار آنها را با خبرنگاران و رسانهها میبینید، بیانگر آنست، آنچه را که رهبری طالبان در مورد آزادی بیان میگویند، با آنچه که علیه خبرنگاران و رسانهها اتفاق میافتد، در تناقض است."
در چند روز اخیر شهر کابل و شماری از ولایت افغانستان شاهد اعتراضات بود و از برخورد خشونت آمیز طالبان با اعتراض کنندگان گزارش داده شده، طالبان برای پراگنده ساختن اعتراض کنندگان فیرهایی هوایی کرده و شماری از معترضان و خبرنگاران را دستگیر کرده اند.
ذبیحالله مجاهد سخنگو و معاون وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، سه شنبۀ جاری در یک کنفرانس خبری در پاسخ به سوال در مورد دستگیری خبرنگاران در جریان تظاهرات گفت، تظاهرات از خود اصولی دارد که باید رعایت شود.
او گفت: "حالا کدام تظاهراتی را که می بینیم سرخود است و به آشوب دامن زده می شود. ما حلقاتی را می شناسیم و درک می کنیم که در عقب این تظاهرات قرار دارند، از بیرون کشور بحران را رهبری می کنند، کوشش می کنند، هرج و مرج به میان آید، شهر با یک نوع سراسیمه گی بسر ببرد و مردم به تشویش بیفتند".
آقای مجاهد همچنان اعلام کرد، تا زمانیکه دوایر قانونی برحال نشده و قوانین تظاهرات تشریح نشده باشد، کسی تظاهرات نکرده و به گفتۀ او همشهریان را در تشویش و خطر قرار ندهد.
سازمان عفو بینالملل(امنستی انترنشنل) دیروز در یک اعلامیه، در واکنش به گزارشها در مورد استفاده از خشونت توسط طالبان در برابر اعتراضات مسالمت آمیز و خبرنگاران، از قول سمیرا احمدی کمپاینر این سازمان در جنوب آسیا می نویسد که گفته است، طالبان بارها تأکید کرده اند که به حقوق بشر احترام خواهند گذاشت، اما این ادعاها کاملاً با آنچه که در حال حاضر از شهرهای سراسر افغانستان شنیده می شود، مغایریت دارد.
انتونی بلینکین وزیر امور خارجۀ امریکا نیز دیروز در مصاحبه با طلوع نیوز در مورد خشونت طالبان با خبرنگاران گفت که عملکرد طالبان را نظارت می کنند و مهم است که روشن شود که آیا این عملکرد خشونت آمیز سیاست آنهاست.
آقای بلنکین بار دیگر تاکید کرد که ایالات متحده و شماری زیادی از کشورهای جهان به مردم افغانستان متعهد هستند.