دادوستد با روپیه پاکستانی و تومان ایرانی در ولایتهای مرزی افغانستان و ممنوعيت پرداخت دالر در بانکها أفغان را در شرایط دشواری قرار داده است.
استفاده از اسعار خارجی به ویژه روپیه پاکستانی و تومان ایرانی در افغانستان بار دیگر مردم را نگران ساخته است.
شماری از افغانها میگویند که در بیست سال گذشته در بازار افغانستان برای جلوگیری از استفاده روپیه پاکستانی و تومان ایرانی مبارزه صورت گرفت و نتیجه بخش هم بود، اما ایجاد نظام جدید به رهبری طالبان سبب شد تا بار دیگر دادوستد با این اسعار آغاز شود.
محمد هلال باشنده ولایت هرات میگوید: "دادوستد تومان و روپیه در مناطق سرحدی افغانستان نگران کننده است. با این که در حکومت گذشته در این بخش کارهای صورت گرفته بود، اما باز هم این کار آغاز شده، این کار ارزش افغانی را پایین میآورد و به هویت ملی غرور و عزت ما صدمه وارد میکند."ا
گر چه مبارزه با روپیه پاکستانی در ولایت ننگرهار افغانستان آغاز شد و نتیجه خوبی نیز داشت، اما اکنون به جریان افتادن دوباره روپیه پاکستانی از همینجا شروع شده است.
برخی از باشندگان این ولایت میگویند که کاربرد روپیه پاکستانی در معاملات در این ولایت باید به گونه جدی ممنوع شود.
سید عمر باشنده این ولایت میگوید: "در طی بیست سال گذشته بر داد و گرفت و کلدار (روپیه) ممنوعیت وضع شده بود اما حال که نظام تغییر کرده در بعضی ولایات مانند ننگرهار و کندهار این روند دوباره آغاز شده که این کار مبارزه بیست ساله را به آب داد، از طالبان میخواهیم که از این امور جلوگیری کند."
از سویی دیگر علاوه بر استفاده روپیه پاکستان و تومان ایرانی، بانکها در افغانستان پرداخت دالر برای مردم را در یک هفته گذشته ممنوع کرده است.
این روند نه تنها مردم را با چالشهای زیاد مواجه کرده بلکه تاجران را نیز نگران کرده است.
عبدالجلیل احدی تاجر در مزار شریف در صحبت با رادیو آزادی گفت که طرزالعمل جدید بانکها در برابر پرداخت دالر مشکلات زیادی خلق کرده است.
آقای احدی افزود: "آنعده مردم و یا شرکتها که اکاونتهای دالری در بانکها دارند اکنون برایشان دالر داده نمیشود، اگر داده هم شود، با تفاوت بسیار زیاد و پایینتر از نرخ بازار میباشد. تاجران با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنند، در حال حاضر تاجران نمیتوانند که دالر اخذ کنند، و یا هم برای وارد کردن مواد شان دالر را جای دیگر انتقال بدهند."
رادیو آزادی تلاش کرد تا این نگرانیها را با بانک مرکزی و مقامات طالبان در میان بگذارد، اما با تماسهای مکرر هیچ پاسخی دریافت نکردیم.
این نگرانیها در حالی ایجاد میشوند که پیش از این نیز در نظام گذشته در شماری از ولایات سرحدی مانند ننگرهار، نیمروز، هرات، پکتیا، کندهار و خوست کلدار و تومان بازار گرم داشت اما با تلاشهای مسئولین این روند تا جای متوقف شد، اما این روند در حالی دوباره آغاز میشود که نظام تغیر کرده و طالبان تا اکنون در این مورد چیزی نگفته اند.