برخی از زنان تحصیل کرده ولایت بدخشان که قبلا در حکومت گذشته وظیفه داشتند، از طالبان میخواهند که اجازه کار را در نهادهای دولتی به آنان بدهند.
این زنان میگویند که به دلیل بیکاری به مشکل کلان اقتصادی مواجه هستند.
ناجیه سروش ۳۲ ساله باشنده فیض آباد بدخشان دو سال قبل ماستریاش را در رشته روابط بینالملل از یکی از پوهنتونهای هندوستان بدست آورد.
خانم سروش میگوید در کنار این که به تحصیلات عالیاش در بیرون از کشور ادامه داد، یک رادیو محلی را زیر نام رادیو صدای ویژه بانوان در مرکز بدخشان ایجاد کرد.
به گفته او از طریق عایدات رادیو زمینه کار را برای ۱۷ بانوی دیگر بدخشان مساعد کرده بود.
اکنون خانم سروش میگوید که با آمدن طالبان رادیو اش مسدود شد و در کنار خودش دهها بانوی دیگر بی سرنوشت شدند و خودش به فقر اقتصادی مواجه شده است.
سروش گفت: "ما وظیفه که در بیرون از خانه داشتیم همهشان به حالت تعلیق در آمده و کسی دیگر کار نمیکند، ما هیچ کدام درآمد نداریم. این کار از یک سو سبب مشکلات اقتصادی شده و از سوی دیگر خشونتها را در میان خانوادهها افزایش داده است."
بانوی دیگر با نام مستعار فروزان هم میگوید که پس از فراغت از پوهنتون بدخشان از ۵ سال به این سو در ریاست عدلیه این ولایت کارمند بود.
خانم فروزان میگوید که با معاش ۹ هزار افغانی در ماه، روزگار فامیل ۶ نفره اش را به خوبی میگذراند.
وی میگوید که پس از به قدرت رسیدن طالبان، چندین بار برای ادامه کارش به ریاست عدلیه مراجعه کرد اما افراد طالبان به او اجازه داخل شدن به دفتر را نداده اند.
فزوان گفت: "امروز در خانه نشسته و خانهنشین شدیم. اجازه کار را برایم نداده اند و من به مشکلات زیادی مواجه هستم از جمله مشکل اقتصادی. زنان در دو دهه گذشته برای یک آینده روشن تلاش زیاد کردند اما اکنون همه آنان از بین رفته است."
فانوس دختر ۲۲ ساله از ناحیه ششم فیض آباد؛ محصل سال سوم حقوق در یکی از پوهنتونهای خصوصی بدخشان است.
فانوس میگوید که پس از فراغت از مکتب با شوق و علاقه برای ادامه تحصیل راهی تحصیلات عالی شد اما سقوط نظام گذشته و روی کار آمدن طالبان تمامی آرزوهایش را به ناامیدی مبدل کرده است: "ما اکنون به ۲۰ سال قبل برگشتیم، ۲۰ سال که در آن خشونت بود، جنگ بود، ظلم بود و خفه کردند صدای زنان بود. حالا هم در همین موقع رسیدیم. طالبان دولتشان را اعلام کردند و جای برای زنان نگذاشتند."
با تلاشهای زیاد مقامهای طالبان نخواستند که در این باره صحبت کنند، اما این گروه قبلا اعلام کرده بودند که حقوق زنان را مطابق شریعت اسلامی مراعات میکنند.
هر چند دیگر دفاتر بر روی زنان بسته اند٬ اما قاری سعید خوستی سخنگوی وزارت امور داخله به رهبری حکومت طالبان گفته که کارمندان زن در ریاست پاسپورت به وظایفشان خواسته شدند که با مکانیزم جدا به کارشان ادامه خواهند داد.
مانند بانوان بدخشان، هزارن بانوی دیگر در سراسر افغانستان که در حکومت گذشته کارمند بودند و یاهم در نهادیهای خصوصی وظیفه داشتند با آمدن طالبان اکثرشان وظیفه را از دست دادند.
اکنون بانوان بدخشانی مانند، ناجیه سروش، فانوس و دیگر بانوان در افغانستان از طالبان میخواهند که در کابینه جدیدشان سهم زنان افغان را در نظر گیرند.
طالبان چند هفته قبل بخش بزرگ از کابینهشان را اعلام کردند و حتی وزارت زنان را به وزارت امر به معروف و نهی از منکر تبدیل کردند.
هفته گذشته هم طالبان مکتبها را به روی دانشجویان طبقه ذکور و دختران تا صنف ششم باز کردند اما مانع رفتن دختران از صنف ششم به بالا شدند.
موقف گیریهای اخیر طالبان در برابر حقوق زنان در کنار این که خشم زنان افغان را به بار آورده است، جامعه جهانی را نیز نگران کرده است.