ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه میگوید که ایالات متحده هنگام حمله بر افغانستان تاریخ و فرهنگ این کشور را نادیده گرفته و از آنچه که به گفته او یک تراژیدی در افغانستان بود، ابراز تاسف کرد.
ولادیمیر پوتین دیروز (چهارشنبه٬ ۱۳ اکتوبر) در کنفرانس انرژی مسکو گفت: "آزادی و دموکراسی را نمیتوان از فرهنگ و سنتهای شماری از مردم جدا کرد. ایالات متحده با سرپیچی از سنن، فرهنگ و تاریخ مردم وارد افغانستان شد و نتیجه آن غمانگیز است."
اما ولادیمیر پوتین هیچ اشارهای به گذشتۀ خود مسکو و حملۀ اتحاد شوروی سابق به افغانستان نکرده و نگفته که آیا در تهاجم اتحاد شوروی، تاریخ و فرهنگ افغانستان در نظر گرفته شده بود؟
اتحاد شوروی در سال ۱۹۷۹ میلادی، بر افغانستان حمله کرد. بعد از خروج نیروهای اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۸۹ میلادی بود که افغانستان دچار هرج و مرج و جنگهای داخلی شد و در اواسط دهه ۱۹۹۰ برای نخستین بار طالبان کنترل این کشور را در دست گرفتند.
روسیه حامی بی سر و صدا و خموش، تهاجم ایالات متحدۀ امریکا در سال ۲۰۰۱ میلادی بر افغانستان بود و همچنان استفادهای واشنگتن از پایگاهها در آسیای میانه و راههای روسیه را برای کمک و تجهیز نیروهای امریکایی در افغانستان تأیید کرده است.
ایالات متحدۀ امریکا بعد ۲۰ سال جنگ در افغانستان، آخرین سربازش را در اواخر ماه اگست سال جاری از افغانستان خارج کرد.
طالبان با سقوط حکومت مورد حمایت غرب، قدرت را دوباره در دست گرفته٬ کابل را تصرف کردند.
با آن که روسیه طالبان را یک گروه تروریستی اعلام کرده، ولی مسکو به دنبال استفاده از خروج امریکا و ایجاد روابط با حکومت جدید در کابل بوده است.
اظهارات اخیر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه درست چند روز قبل از آن صورت گرفته که مسکو از یک نشست برای گفتگو در مورد آینده افغانستان میزبانی خواهد کرد.
ضمیر کابلوف٬ نماینده خاص رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان اخیراً گفته که مسکو میخواهد به تاریخ ۲۰ اکتوبر میزبان یک نشست بینالمللی در مورد افغانستان باشد و از ارایۀ جزئیات بیشتر در این مورد خودداری کرده است.
مسکو در ماه مارچ نیز میزبان یک اجلاس بینالمللی در مورد افغانستان بود که در آن روسیه، امریکا، چین و پاکستان اشترک کرده و در یک اعلامیهی مشترک از طرفهای درگیر جنگ افغانستان خواستند تا به صلح توافق کرده، خشونتها را کاهش دهند.
روسیه از احتمال نفوذ جنگجویان اسلامگرا به کشورهایی آسیای میانه نگران است.
خبرگزاریهای روسیه دیروز گزارش داده اند که پیمان امنیتی تحت رهبری مسکو، به روزهای ۲۲ و ۲۳ اکتوبر تمرینات مشترک نظامی را در امتداد سرحدات تاجیکستان با افغانستان انجام خواهد داد. در این پیمان امنیتی کشورهای روسیه، تاجیکستان، قرغیزستان، قزاقستان، ارمنستان و بلاروس شامل اند.