با گذشت سه ماه از صدور فرمان رهبر طالبان در رابطه به منع کاروبار مواد مخدر، هنوز نیز خرید و فروش تریاک در مراکز اصلی تولید مواد مخدر در جنوب و غرب افغانستان به گونه آزاد صورت میگیرد.
در هفته های اخیر قیمت هفت کیلوگرام تریاک در حوض مدد ولسوالی ژیری کندهار حدود یک صد و بیست هزار کلدار پاکستانی بوده است، در حالی که این مقدار تریاک در زمستان سال ۱۴۰۰ به (۱۸۰) هزار کلدار به فروش میرسید.
باشنده گان ولایت های کندهار، فراه و هلمند میگویند که هنوز نیز دو بازار در فراه، بازار حوض مدد در کندهار و بازارهای پراگنده فروش تریاک در اطراف منطقه بهرامچه هلمند آزادانه فعالیت میکنند.
عزت الله باشنده ولسوالی میوند ولایت کندهار میگوید، با وجود اعلان منع کشت کوکنار و کاروبار مواد مخدر از سوی طالبان، هنوز نیز خرید و فروش و انتقال مواد مخدر به گونه آزاد صورت میگیرد:
- " در ابتداء وقتی کشت کوکنار منع شد، قیمت تریاک بلند بود، اما حال خیلی پایین آمده، بخاطری قیمت ها پایین آمده که درست است که کشت کوکنار منع شده، اما کار وبار آن آزاد صورت میگیرد و
مردم آن را انتقال میدهند، یعنی بگونه مطلق منع نشده، اگر به گونه مطلق منع شود، قیمت تریاک بلند خواهد رفت. "
در همین حال محمد طاهر باشنده ولسوالی ژیری کندهار نیز به این نظر است که بازار خرید و فروش تریاک هنوز گرم است:
" قیمت تریاک به این دلیل پایین است که هرچند کشت کوکنار منع شده، اما خرید و فروش آن حال هم صورت میگیرد. اگر خرید و فروش آن کاملاً متوقف شود، قیمت آن بلند خواهد رفت. حال در حوض مدت ولسوالی ژیری و پنجوانی بازار تریاک وجود دارد. "
به تازه گی اداره سرمفتش امریکا یا سيگار از بازسازی افغانستان با استناد به منابع خود گزارش داده که در فصل جاری نیز در مناطق مختلف افغانستان کوکنار کشت شده است.
سیگار گفته که در جنوب غرب افغانستان تریاک بدست آمده از فصل قبلی کوکنار به گونه علنی به فروش میرسد، اما حکومت طالبان بر منع کاروبار مواد مخدر تاکید میکند.
سیگار: تریاک بدنست آمده از کشت قبلی کوکنار٬ به طور علنی در بازار های جنوبغرب افغانستان به فروش می رسد
عبدالنافع تکور سخنگوی وزارت داخله حکومت طالبان میگوید، در همین راستا در روزهای اخیر کشتزارهای کوکنار در کندهار و هرات تخریب گردیده و دهقانان آن بازداشت شده اند.
" هیچ کس اجازه ندارد که کوکنار کشت کند و کاروبار مواد مخدر را انجام دهد. بربنیاد فرمان امیرالمومنین، کشت کوکنار و کار و بار و تولید مواد مخدر کاملاً منع است. "
اما سازمان ملل متحد و اتحادیه اروپا گفته اند که هنوز شواهد قناعت بخش در دسترس آنان قرارداده نشده که نشان دهد فرمان رهبر طالبان در جلوگیری از کار و بار مواد مخدر کارساز بوده و یا خیر.
داکتر محمد ظفر متخصص بخش مبارزه با مواد مخدر٬ نبود یک نهاد مستقل برای ارزیابی وضعیت مواد مخدر در افغانستان را دلیل این همه بی باوری ها میداند.
" در شرایط فعلی کسی نیست که از آن نظارت کند که واقعاً کار وبار آن چطور است، اما تولید مواد مخدر وجود دارد و وقتی تولید وجود داشته باشد، طبیعی است که قاچاق هم صورت می گیرد. اینها میگویند که آن را منع کرده اند، اما ما نمیتوانیم صد فیصد حکم کنیم که منع شده و یا خیر. "
حکومت طالبان تاکنون در تماس مستقیم از کشور های ایران٬ جاپان و ایالات متحده امریکا خواسته است تا در زمینه مبارزه با مواد مخدر همکاری کنند، اما تا حال هیچ کشوری عملاً در این بخش حاضر به همکاری با حکومت طالبان نشده است.
گزارش: مرسلین ارسلا