خبر ها
نی: چهار کارمند رسانهیی در خوست از بازداشت طالبان رها شدند

مسئول نهاد حمایت کننده رسانه های آزاد افغانستان "نی" از رهایی چهار کارمند رسانهیی در ولایت خوست خبر میدهد.
ظریف کریمی در پیامی به رادیو آزادی تایید کرد که سه مدیر مسئول رسانه ها و یک گزارشگر که دوشنبه از سوی ریاست امر به معروف و نهی ازمنکر طالبان در خوست بازداشت شده بودند، امروز (۱۰ می) در بدل ضمانت رها شدند.
مرکز خبرنگاران افغانستان دیروز گزارش داد که سخی سرورمیاخیل مدیر مسؤل رادیو و تلویزیون غرغشت، محمد الدین شاه خیالی مدیر مسؤل رادیو ولس غژ، پامیراندیش مهیدی مدیر مسؤل رادیو چنار و عبدالرحمان آشنا گزارشگر رادیو نن عصر دوشنبه در خوست بازداشت شدند.
اتهام بر اینها، رعایت نکردن پالیسی نشراتی طالبان عنوان شده.
ریاست امر به معروف و نهی از منکر طالبان در خوست میگوید که این افراد به هدف "اصلاح پالیسی نشرات" به یک "ورکشاپ" دعوت شده بودند.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
سازمان ملل متحد بالای تصمیم جرمنی مبنی بر اخراج "افغانهای مجرم" انتقاد کرده است

روینا شامداسانی، سخنگوی دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد امروز، جمعه ۱۳ سرطان، در شهر ژنیو سویس گفت برگرداندن افغانها به افغانستان "کار مناسب نیست".
او افزود که دفتر حقوق بشر سازمان ملل، موارد نقض حقوق بشر، از جمله محرومیت زنان از حقوق شان و موارد اعدام، از سوی حکومت طالبان را مستند سازی کرده است.
یک روز پیش از این، الکسندر دوبریندت، وزیر داخلۀ جرمنی گفته بود که پیش بینی میکند، جرمنی به طور مستقیم با حکومت طالبان در مورد برگرداندن افغانها به افغانستان، توافق کند.
پس از برگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱ میلادی، جرمنی روند برگرداندن افغانهای پناهجو را متوقف کرد، اما اخیراً دولت این کشور سیاست های سختگیرانۀ را در برابر پناهجویان در پیش گرفته است.
در گذشته شماری از پناهجویان افغان، در چندین شهر جرمنی، به ارتکاب جرایم جنایی متهم و یا مجرم شناخته شده اند.
تجمع هواداران لیورپول در سوگ دیگو جوتا پشت ورزشگاه انتفیلد

طرفداران تیم فوتبال لیورپول انگلستان، روز جمعه، ۱۳ سرطان به یاد دیگو جوتا، بازیکن این تیم که دیروز کشته شد، پشت ورزشگاه انتفیلد تجمع کردند.
جوتا، بازیکن تیم لیورپول انگلستان و تیم ملی فوتبال پرتگال، دیروز با برادرش اندری سیلوا، در یک حادثۀ ترافیکی در اسپانیا کشته شدند.
دهها تن روز جمعه به یاد او در پشت ورزشگاه انتفیلد، گل و پیراهنهای را گذاشتند که نام جوتا روی آنها نوشته شده بود.
دیگو جوتا، یکی از بازیکنان محبوب تیم لیورپول بود که در فصل گذشته، برندۀ لیگ برتر فوتبال انگلستان شد.
او همچنان با تیم فوتبال پرتگال، به قهرمانی لیگ ملتهای اروپا رسید.
جوتا دو هفته پیش ازدواج کرده بود.
یک شهروند سوریه در جرمنی چهار تن را با چاقو زخمی کرد

یک فرد در جنوب جرمنی چهار نفر را با ضرب چاقو زخمی کرد.
پولیس شهر اشتراوبینگ جرمنی روز پنجشنبه ۱۲ سرطان گفته که این رویداد در قطار سریعالسیر ICE رخ داده و مهاجم بازداشت شده است.
این قطار از شهر هامبورگ در شمال جرمنی به سوی ویانا، پایتخت اتریش در حرکت بود و رویداد میان شهرهای اشتراوبینگ و پلاتلینگ در ایالت بایرن رخ داده است.
به گفته پولیس، در زمان حمله حدود ۵۰۰ نفر در داخل قطار حضور داشتند.
همچنین پولیس اعلام کرده که حدود ۱۵۰ نیروی پولیس، اطفاییه به محل فرستاده شدهاند. به دلیل این رویداد، مسیر راهآهن بسته شده است.
تا هنوز انگیزه این حمله روشن نیست، اما پولیس گفته که مهاجم یک جوان ۲۰ ساله و تبعه سوریه است.
اردوی پاکستان مدعی شده که ۳۰ تن از شبه نظامیان را مرز افغانستان و پاکستان کشته است

اردوی پاکستان گفته که روز جمعه ۳۰ تن از افراد مسلح مخالف خود را کشته است؛ این افراد میخواستند از خاک افغانستان داخل پاکستان شوند.
به گفته اردو این کشور، این افراد که اعضای تحریک طالبان پاکستانی( تی تی پی) بودند، نیمهشب در ولسوالی وزیرستان شمالی دیده شدهاند و از نزدشان سلاح، مهمات و مواد انفجاری بدست آمده است.
در مورد اینکه آیا در گیری رخ داده یا خیر، چیزی نگفته نشده، اما ادعا شده که هند از این افراد مسلح پشتیبانی میکند.
تا اکنون دهلی نو در این باره چیزی نگفته است.
مقامهای پاکستانی اغلب هند را متهم میکنند که با گروههای غیرقانونی مانند "اردوی آزادیبخش بلوچستان" و "تحریک طالبان پاکستانی" همکاری میکند تا در داخل پاکستان حملههایی انجام دهند.
این اتهامات پس از حمله به گردشگران در کشمیر تحت کنترل هند در ماه اپریل افزایش یافته، که پس از آن درگیریهایی میان دو کشور رخ داد.
رئیسجمهور پاکستان آصف علی زرداری و صدراعظم شهباز شریف از عملیات نیروهای امنیتی استقبال کرده است.
نیروهای پاکستانی در ماه اپریل نیز ادعا کرده بودند که ۵۴ تن از مخالفان مسلح را در همین منطقه کشتهاند.
شبکه خبری فاکس نیوز : وزیر دفاع عربستان سعودی و دونالد ترمپ درباره ایران دیدار و گفتگو کردند

شبکه خبری فاکس نیوز گزارش داده که وزیر دفاع عربستان سعودی روز پنجشنبه بهطور پنهانی با دونالد ترمپ رئیسجمهور امریکا و شماری از مقامهای امریکایی در قصر سفید دیدار کرده و درباره ایران گفتگو کرده است.
این شبکه به نقل از منابع معتبر نوشته که خالد بن سلمان با مقامهای قصر سفید درباره کاهش تنش میان ایران و اسرائیل و بازگرداندن تهران به میز مذاکره گفتوگو کرده است.
فاکس نیوز همچنین گزارش داده که وزیر دفاع عربستان سعودی درباره پایان دادن به جنگ غزه و تلاش برای آزادی همه گروگانهای اسرائیلی از دست گروه حماس نیز بحث کرده است.
باراک راوید خبرنگار وبسایت "اکسیوس" نیز در صفحهاش در شبکه ایکس (توییتر سابق) نوشته که وزیر دفاع عربستان پس از دیدار با دونالد ترمپ، تماس تلفونی با رئیس لوی درستیز ایران گرفته است.
پیش از این خالد بن سلمان که برادر کوچکتر محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان است، در ماه اپریل سال جاری به ایران سفر کرده و با برخی مقامهای ایران از جمله علی خامنهای دیدار کرده بود.
واکنش ها به تصمیم روسیه برای بهرسمیتشناسی طالبان

تصمیم روسیه مبنی بر به رسیمت شناختن حکومت طالبان واکنش های را به همراه داشته است.
چین از این تصمیم استقبال کرده است.
ماو نینگ سخگوی وزارت خارجۀ میگوید "اولتر از همه چین از تحول تازه در روابط بین روسیه و حکومت موقت افغانستان استقبال میکند. به حیث یک همسایۀ سنتی و دوست، چین همیشه باور داشته است که افغانستان نباید از جامعۀ جهانی جدا شود".
از سوی هم شماری از نهادهای مدنی، جنبشهای اعتراضی و سازمانهای حقوق بشری افغانستان با نشر اعلامیه های روز جمعه ۱۳ سرطان، تصمیم اخیر روسیه مبنی بر بهرسمیتشناسی حکومت سرپرست طالبان را محکوم کرده و این اقدام را خلاف اصول های حقوق بشر و منشور سازمان ملل متحد خوانده اند.
در این اعلامیه مشترک این نهاد آمده است که این اقدام روسیه زنان، اقلیتهای قومی و مذهبی، ژورنالیستان، نیروهای سابق امنیتی و فعالان مدنی را به حاشیه رانده و قربانی سیاستهای سرکوبگرانه میسازد.
نصیراحمد فایق، سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل متحد نیز در صفحه ایکس خود نوشته است که «بهرسمیتشناختن طالبان از سوی کشورهایی که در دو دهه گذشته حامی آنها بودهاند، جای تعجب ندارد».
او افزوده است که اقدام به نفع طالبان است، اما بر زندگی مردم افغانستان تاثیر خواهد گذاشت.
جبهه مقاومت ملی افغانستان نیز با نشر اعلامیهای ، شناسایی طالبان از سوی روسیه را اقدامی نگرانکننده و در تضاد با مناسبات تاریخی میان دو ملت خوانده و هشدار داده است که این تصمیم به عادیسازی تروریزم و افراطگرایی در منطقه منجر خواهد شد.
تا اکنون هیچ کشور دیگری حکومت طالبان را که در آگست ۲۰۲۱ و پس از خروج نیروهای خارجی به رهبری ایالات متحده در افغانستان به قدرت رسید، به رسمیت نشناخته است. با این حال، چین، امارات متحدۀ عربی، ایران، ازبیکستان و پاکستان سفیرانی را برای گسترش روابط با طالبان به کابل فرستادهاند.
تیم ملی والیبال افغانستان در مرحلۀ گروهی جام ملتهای مرکز آسیا با تیمهای ایران، تاجیکستان و مالیزیا بازی خواهد کرد

فدراسیون فوتبال افغانستان روز پنجشنبه، ۱۲ سرطان در صفحۀ فسبوک خود گفته که تیم ملی والیبال افغانستان در مرحلۀ گروهی جام ملتهای مرکز آسیا (کافا ۲۰۲۵) در گروه B با تیمهای ملی ایران، تاجیکستان و مالیزیا همگروه است.
به گفتۀ این فدراسیون، تاجیکستان میزبان مسابقات گروه B جام ملتهای مرکز آسیا خواهد بود.
دور دوم مسابقات جام ملتهای مرکز آسیا با شرکت ۸ تیم از ۲۹ آگست تا ۸ سپتمبر به میزبانی تاجیکستان و ازبیکستان برگزار خواهد شد.
پوتین در تماس تیلیفونی با ترمپ: از اهداف خود در اوکراین دست نخواهیم کشید

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، به دونالد ترامپ، همتای امریکایی خود گفته که مسکو از اهداف خود در اوکراین دست نخواهد کشید و به آنها دست خواهد یافت.
این گفته، امیدهای کاخ سفید را برای برقراری آتشبس در این جنگ بیش از سه ساله نقش بر آب کرده است.
یوری اوشاکوف، دستیار کرملین، در ۳ جولای گفت: "روسیه به اهداف خود در اوکراین دست خواهد یافت و هرگز از آنها دست نخواهد کشید."
پوتین در یک تماس تیلیفونی به ترمپ گفت که روسیه در تلاش است تا اوکراین را تحت سلطۀ خود درآورد و این کشور مستقل را دوباره تحت نفوذ مسکو قرار دهد.
ترمپ پس از این تماس به خبرنگاران گفت که آنها در بارۀ ایران و اوکراین صحبت کردهاند، اما هیچ پیشرفتی حاصل نشده است.
این تماس که حدود یک ساعت طول کشید، ششمین تماس بین این دو رهبر از زمان آغاز دور دوم ریاست جمهور ترمپ در ۲۰ جنوری است.
رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا میگوید که "اگر لازم باشد" با ایرانیها دیدار میکند

دونالد ترمپ میگوید ایران میخواهد با امریکا صحبت کند و اگر لازم باشد او با نمایندگان این کشور دیدار خواهد کرد.
رئیسجمهور امریکا روز پنجشنبه، سوم جولای در مسیر حرکت به ایالت آیوا به خبرنگاران گفت: "ایران میخواهد صحبت کند و فکر میکنم آنها علاقه دارند با من صحبت کنند و وقتش رسیده که این کار را بکنند."
او افزود: «ما نمیخواهیم به آنها آسیب بزنیم."
رئیسجمهور ایالات متحده در عین حال خبر داد که استیو ویتکاف، نماینده او در امور خاورمیانه، در حال مذاکره با ایران است.
این درحالیست که مجید تخت روانچی، معاون وزیر خارجۀ ایران تأکید کرده که بعد از حملات اسرائیل و امریکا به تأسیسات هستهای ایران، جمهوری اسلامی همچنان به غنیسازی یورانیوم ادامه خواهد داد.
او در گفتوگو با شبکۀ ان بی سی نیوز که روز پنجشنبه پخش شد، گفت که سیاست آنان در بارۀ غنیسازی یورانیم تغییر نکرده است و تنها ملاحظۀ آنان این است که آن را تسلیحاتی نکنند.
معاون وزیر خارجۀ ایران افزود که این کشور آمادگی دارد در بارۀ سطح و ظرفیت غنیسازی خود مذاکره کند.
ایران درحالی بر موضوع غنیسازی یورانیم تأکید دارد که دونالد ترمپ و سایر مقامهای امریکایی چندین بار گفتهاند غنیسازی ۶۰ درصدی یورانیم در ایران خط قرمز آنها است و ایران باید غنیسازی را کاملاً متوقف کند.
برخی سازمانهای بینالمللی: نابرابری جنسیتی و محدودیتهای طالبان آسیبپذیریهای زنان را در تمام بخشهای بشردوستانه تشدید کرده است

زنان ملل متحد و سازمان کییر روز پنجشنبه، ۱۲ سرطان در یک گزارش مشترک چالش زنان و دختران را در ۳۴ ولایت افغانستان بررسی کردند و گفتند که پس از حاکمیت طالبان در سال ۲۰۲۱ مجموعهای از اقدامات محدودکننده، حقوق و آزادیهای زنان و دختران را به شدت محدود کرده است.
بر اساس این گزارش، مقررات سختگیرانه مانند همراهی اجباری یک محرم و اجرای قوانین پوشش محدودکننده، توانایی زنان برای مشارکت در زندگی عمومی را به شدت محدود کرده است.
این گزارش به ممنوعیت کار زنان در سازمانهای غیردولتی و ادارههای ملل متحد اشاره کرده و افزوده که این موضوع دسترسی زنان و دختران به خدمات ضروری از جمله صحت، آموزش، تغذیه و حمایت را محدود کرده و نقش زنان را در شکلدهی به واکنشهای مناسب، عادلانه و منصفانه جامعه تضعیف کرده است.
این گزارش که به ممنوعیت آموزش و دیگر محدودیتهای طالبان بر زنان پرداخته، نشان میدهد که بیش از ۷۰ درصد زنان در دسترسی به کمکهای بشردوستانه مشکل دارند و بخش قابل توجهی از آنها این موضوع را به عدم حضور زنان امدادگر و محدودیتهای تحرک فرهنگی نسبت میدهند.
این گزارش بر اساس مصاحبه با بیش از ۲۰ هزار زن در ۳۴ ولایت افغانستان تهیه شده است.