لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۰:۴۵

افزایش فشار ها بر رسانه ها در افغانستان؛ مرکز خبرنگاران: گزارشدهی آزاد و تحقیقی پایان یافته


تصویر آرشیف: برخی از رسانه های افغانستان
تصویر آرشیف: برخی از رسانه های افغانستان

مرکز خبرنگاران افغانستان می گوید که فشارهای حکومت طالبان بر رسانه های آزاد در افغانستان افزایش یافته است.

این مرکز روز گذشته در گزارش شش ماهه خود اعلام کرد که محتوی کاری رسانه ها نیز در این مدت تغییر کرده و تعداد دستگیری های خبرنگاران نیز افزایش یافته است.

براساس گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان، نه تنها در ولایات، بلکه در شهر کابل نیز پروسۀ عادی کاری رسانه های آزاد مختل شده و گزارشدهی آزاد و تحقیقی به دلیل وضع محدودیت ها از سوی طالبان پایان یافته است.

به گفتۀ این مرکز، فشارها بر رسانه های آزاد باعث شده که آنها بیشتر روی رویدادهای بشری، کمک های بشردوستانه و یا برنامه های آموزشی تمرکز کند، محتوایی که مورد تایید طالبان قرار دارد.

بسیاری از زنان و دختران خبرنگار و کارمند رسانه ها وظایف خود را ترک کرده اند
بسیاری از زنان و دختران خبرنگار و کارمند رسانه ها وظایف خود را ترک کرده اند

عزیز احمد تسل، مسول کابل پرس کلب با اشاره بر اینکه چرا طالبان در بیش از دو سال حکومت شان بر خبرنگاران و رسانه های مستقل فشار آورده اند، به رادیو آزادی گفت:

"ادارۀ طالبان می خواهد که خبرنگاران و رسانه های آزاد افغانستان هم طوری خبرها را نشر کنند مثل که در کشورهایی همسایه، رسانه ها زیر کنترل و سانسور است. طالبان جداً می خواهند که پالیسی دستگاه دولتی عملی شود، خبرنگاران و رسانه های آزاد افغانستان هم باید پالیسی رادیو تلویزیون ملی را تعقیب کنند."

بر اساس گزارش اخیر مرکز خبرنگاران افغانستان، در شش ماه نخست سال جاری، حداقل ۷۵ مورد نقض آزادی خبرنگاران ثبت شده که ۳۳ مورد دستگیری خبرنگاران و ۴۲ مورد دیگر تهدید را شامل می شود.

بر اساس این گزارش، همۀ دستگیری های خبرنگاران توسط استخبارات طالبان صورت گرفته، به شمول استخبارات، وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان و ادارۀ امر به معروف ونهی از منکر آنها نیز خبرنگاران و رسانه های آزاد را تهدید کرده اند.

بر اساس گزارش بنیاد حمایت از رسانه های آزاد افغانستان(نی) از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اگست سال ۲۰۲۱ تا اکنون، ۲۸۱ رسانه بسته شده اند و از جملۀ ۱۱۸۵۸ خبرنگار و کارمند رسانه ای صرف ۴۵۰۰ تن آنها کار می کنند.

در گزارش ها گفته میشود که تا طالبان تا حد زیادی تلاش کرده اند رسانه های افغانستان را تحت کنترول خود داشته باشند
در گزارش ها گفته میشود که تا طالبان تا حد زیادی تلاش کرده اند رسانه های افغانستان را تحت کنترول خود داشته باشند

ظریف کریمی مسول بنیاد حمایت از رسانه های آزاد افغانستان(نی) شام گذشته به رادیو آزادی گفت:

"فعالیت رسانه های آزاد، آزادی بیان، دسترسی به اطلاعات و کار رسانه ای پس از تحولات سیاسی در افغانستان، دچار سکته گی و حالت فرسایشی شده، متاسفانه ها روز بروز ما شاهد بد تر شدن وضعیت آزادی بیان، دسترسی به اطلاعات و حق انتقاد در افغانستان هستیم، تا جاییکه محتوی نشراتی رسانه ها عمیقاً تحت تاثیر قرار گرفته، کمتر رسانه ها به برنامه های انتقادی، سیاسی و اصلاحی می پردازند، بیشتر در بخش های موضوعات آموزشی، فرهنگی و دینی مصروف کار هستند. "

اما سخنگویان طالبان پیش از این، مشکلات مالی را دلیل مسدود شدن بسیاری از رسانه ها عنوان کرده بودند.

مرکز خبرنگاران افغانستان اعلام کرده که محدودیت های وضع شده بر رسانه های آزاد و خبرنگاران، نقض حقوق قانونی و اساسی آنها است که نه تنها سودی ندارد، بلکه بر اطلاع رسانی و پیشرفت افغانستان نیز تاثیر منفی می گذارد.

آرش همایون

XS
SM
MD
LG