دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه ملل متحد (اوچا) میگوید که افغانستان دومین دریافت کنندۀ بزرگ از بودجۀ صندوق مرکزی واکنش اضطراری ملل متحد (CERF) در سال ۲۰۲۳ بوده است.
اوچا روز شنبه در گزارشی گفته که افغانستان در این سال ۵۳ میلیون دالر از بودجۀ این صندوق دریافت کرده است.
به گزارش اوچا، افغانستان یک بخش این کمکها را که شامل ۱۸ میلیون دالر میشد، درست زمانی که ۱۷.۲ میلیون نفر در افغانستان نمیدانستند وعدهٔ غذایی بعدیشان از کجا خواهد آمد، دریافت کرده است.
به اساس این گزارش، پس از این کمک چشم انداز امنیت غذایی در افغانستان اندکی بهبود یافته و شمار افرادی که طبق پیشبینی از نوامبر ۲۰۲۳ الی مارچ ۲۰۲۴ ناامنی شدید غذایی را تجربه میکردند، از ۱۸.۳ میلیون به ۱۵.۸ میلیون نفر کاهش یافته است.
اوچا گفته است، با نزدیک شدن زمستان بسیاری از برنامهها به دلیل کمبود شدید بودجه با اختلال مواجه شدهاند و افغانستان تنها مبلغ ۲۰ میلیون دالر را از بودجهٔ (سی ای آر اف) دریافت کرده است.
اما برخی از خانوادههای نیازمند از عدم دریافت کمکهای سازمان ملل متحد شکایت دارند.
ریزه گل، باشندهٔ کابل که شوهرش را از دست داده و دیگر نانآوری در خانه ندارد، میگوید، تا حال هیچ کمکی دریافت نکرده است:
"سازمان ملل که کمک میکند آنرا بالاها میخورد، به دسترسی کسی نمیآید، مثل من هزار نفر بیوه، یتیم و غریب است، کسی هیچ آگاه نمیشود، اولادهایم هم کار کرده نمیتوانند، تا حال سرشان درس خواندم حال که در یک گوشهٔ بازار کار کنند اجازهٔ نمیدهند میدوانند."
سلیم که در ولسوالی مقر ولایت غزنی زندگی میکند، به رادیو آزادی مدعی است که کمکهای سازمان ملل متحد به کسانی داده میشود که در نهادهای کمکرسان شناخت داشته باشند:
"به ما خو هیچ کمک نداشتیم، بخاطری که نفر نداشتیم، کمک واسطه و وسیله میخواهد، خودم بیکار هستم، کودکان خرد دارم، یک بچهٔ ۱۴ ساله دارم در هوتل کار میکند روز ۵۰ روپیه میگیرد که ماه یک و نیم هزار یک چیز میشود، باید اینها مردم غریب را سروی کنند، مردمی که واسطه و وسیله دارد سروی میشود."
او میگوید که سال گذشته روند توزیع کمکها شفاف بود.
در همین حال معصومه، باشندهٔ ولایت بامیان به رادیو آزادی میگوید:
"خودم ده خانهها کار میکنم کار هم نیست، ماهانه شش روز هفت روز کار است، پول زیاد هم نمیدهند همقدر میدهند که پول نان خشک میشود، نان خشک را هم گاهی با آب جوش و گاهی با آب سرد میخوریم پول گاز و برق را نداریم، بیشتر وقتها گاز استفاده نمیکنیم، کسانی که کمک میکنند من را کمک کنند."
این در حالی است که برنامۀ جهانی غذا (دبلیو اف پی) در سال روان اعلام کرد که کمکهای خود را به ۱۲ میلیون نیازمند در افغانستان به علت کمبود بودجه قطع کرده است.
به گفتۀ این سازمان، در جنوری سال روان به ۱۳ میلیون نفر در افغانستان کمک میکرد، اما در پی کاهش شدید بودجه در ماه می و سپتامبر، فقط به ۳ میلیون تن کمکهای غذایی اضطراری ارائه کردهاند.
در همین حال، دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) در برنامهٔ جدید خود برای پاسخگویی به نیازهای بشردوستانهٔ افغانستان در سال ۲۰۲۴ گفته است که ۲۳.۷ میلیون افغان در اولویت نیازمندی به کمکهای بشردوستانه قرار دارند که از این میان، ۱۷.۳ میلیون نفر تحت پوشش برنامههای کمکی قرار خواهند گرفت.
اوچا افزوده که برای کمک به این افراد نیازمند ۳.۶ میلیارد دالر نیاز است.