لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۰۴

کار در راستای قانون رسانه های افغانستان؛ قرار است امیر المومنین آن را توشیح کند


تصویر آرشیف: طالبان مانع کار برخی از رسانه ها در یک گردهمایی در کابل شدند
تصویر آرشیف: طالبان مانع کار برخی از رسانه ها در یک گردهمایی در کابل شدند

به باور فعالان رسانه ای، رسانه های افغانستان در جریان حدود دو نیم سالی که از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان می گذرد، به این سو با محدودیت ها و فشارهای گوناگون رو به رو بوده اند، از تهدید و بازداشت کارمندان شان گرفته تا خودسانسوری.

این در حالی است که حکومت طالبان تا هنوز نتوانسته قانون رسانه ها را ترتیب و توشیح کند.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان می گوید که قانون رسانه های افغانستان دو بار در وزارت اطلاعات و فرهنگ بازنگری شده و سپس وزارت عدلیه طالبان روی ان کار کرده است.

آقای مجاهد ناوقت شنبه در بحثی در شبکه اکس یا تویتر سابق خبرگزاری پژواک در پاسخ به سوال خبرنگار رادیو آزادی گفت که این قانون پس از بازنگری و تعدیلات برای تایید به ملا هبت الله آخندزاده، رهبر طالبان ارسال شده است:

«این قانون برای تصویب به دفتر رهبری فرستاده شد. ما همچنان منتظرش استیم. وقتی که معلومات می گیریم، در آن جا {دفتر رهبری} حجم قوانین زیاد است. یعنی مشکل دیگری نیست. در آن جا قوانین بسیاری از اداره ها و وزارت ها نو شد و به دقت مورد بازنگری قرار گرفت. خود امیرالمومنین این قوانین را می بیند. به همین دلیل زمان گرفت و تاخیر آمد.»

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

مرکز خبرنگاران افغانستان می گوید که در سال گذشته میلادی ۱۶۸ قضیه ی خشونت علیه روزنامه نگاران را ثبت کرده است.

هنوز معلوم نیست که حکومت طالبان بر اساس کدام قانون با رسانه ها رفتار و قضایای خشونت و بدرفتاری با کارمندان رسانه ها را پیگیری می کند.

حشمت الله وجدانی، سخنگوی فدراسیون خبرنگاران افغانستان در تبعید، در گفتگو با رادیو آزادی، نبود قانون رسانه ها را مشکل بزرگ خواند:

«هرچند طالبان بارها گفته اند که این قانون تعدیل و اجرا می شود، اما متاسفانه پس از گذشت دو نیم سال هم چنین نشد. با گفتن فردا و امر ثانی، دو سال گذشت و آن ها اقدام جدی نکردند."

اتحادیه ها و نهاد های دفاع از خبرنگاران همواره میگویند که طالبان در تلاش سانسور و تسلط بر محتوای رسانه اند
اتحادیه ها و نهاد های دفاع از خبرنگاران همواره میگویند که طالبان در تلاش سانسور و تسلط بر محتوای رسانه اند

اداره حمایت از رسانه های آزاد افغانستان، نی به مناسبت روز جهانی تلویزیون در ۲۱ نومبر گفت که از میان ۱۴۷ شبکه تلویزیونی در افغانستان اخیراً ۷۷ تلویزیون غیرفعال شده است.

پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان، از بیکار شدن صدها روزنامه نگار و کارمند رسانه ای گزارش شده است.

آن سو اداره آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، یونسکو گفته است که در سال ۲۰۲۳، دو خبرنگار افغان در جریان کار خبرنگاری در افغانستان کشته شدند.

در این حال، سازمان خبرنگاران بدون مرز، آر اس اف هم گفته است که پس از بازگشت طالبان به قدرت، آزادی مطبوعات در افغانستان از بین رفته است.

به گفته این اداره، خبرنگاران به گونه خودسرانه بازداشت شده اند و رسانه ها با تهدید رو به رو اند.

XS
SM
MD
LG