لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۰۴

شماری از عالمان دینی و بزرگان قومی: زمینه آموزش و تحصیل برای دختران فراهم شود


لیسه عالی زرغونه در شهر کابل - عکس از آرشیف
لیسه عالی زرغونه در شهر کابل - عکس از آرشیف

هرچند تا کنون موقف حکومت طالبان در مورد بازگشایی مکتب‌های بالاتر از صنف ششم و پوهنتون‌ها به روی دختران روشن نیست، به تاز‌گی شماری از عالمان دینی و بزرگان قومی در نشستی در کابل خواستار فراهم کردن زمینۀ آموزش و تحصیل برای دختران و زنان شدند.

آنان این خواست را روز شنبه در نشستی که زیر نام "نقش عالمان دینی و بزرگان قومی در تحکیم ارتباط میان ملت و نظام" از سوی حکومت طالبان در قصر سپیدار برگزار شده بود، مطرح کردند.

در این نشست که با حضور رسانه‌ها برگزار شده بود، ۲۰۰ عالم دینی و بزرگ قومی از تمام زون‌ها دعوت شده بود و مسئولان بلند رتبۀ حکومت طالبان هم در آن شرکت کرده بودند.

محمد هاشم، یکی از بزرگان قومی زون جنوب در صحبت‌هایش در این نشست گفت:
"همین گونه که امارت به آموزش علوم دینی و عصری توجه کرده، مکاتب و پوهنتون‌ها را به روی دختران و خواهران باز کند."

محمد اسلام، عالم دینی زون غرب هم درخواست مشابهی را مطرح کرد:
"انشاالله که در بخش حقوق زنان و آموزش‌شان، مطابق شرایط اسلامی و بر اساس معیارهای نظام اسلامی و مطابق اصول اقدام جدی شود."

نشست علما و متنفذین در کابل. شماری از آنها خواستار بازگشایی مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتون ها به روی دختران و زنان شدند
نشست علما و متنفذین در کابل. شماری از آنها خواستار بازگشایی مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتون ها به روی دختران و زنان شدند

همزمان با این دخترانی که به دلیل محدودیت‌های حکومت طالبان از آموزش و تحصیل محروم شده اند، می‌گویند، این تنها خواست عالمان دینی نه بلکه خواست همۀ افغانان است و باید اجازۀ آموزش و تحصیل برایشان داده شود.

سپوژمی غرنی، محصل پوهنتون طبی کابل در مورد به رادیو آزادی گفت:
"این نه تنها درخواست عالمان دینی بلکه خواست هر افغان، هر پدر و برادر است که دروازۀ مکاتب و پوهنتون‌ها به روی خواهران و دختران‌شان باز شود و آنان یکبار دیگر بتوانند به آموزش خود ادامه دهند."

هادیه ارمغان، شاگرد صنف نهم از ولایت بلخ که اکنون خانه نشین است در صحبت با رادیو خواستار مکاتب بالاتر از صنف ششم به روی دختران شد:

" از کشورهای جهان می خواهم تا با طالبان مذاکره کنند و تلاش کنند که دروازۀ مکاتب را به روی دختران باز کنند."

حامد کرزی رئیس جمهور سابق افغانستان
حامد کرزی رئیس جمهور سابق افغانستان

از سوی دیگر حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان در صفحۀ ایکس، توییتر سابق خود نوشته که در دیدار روز شنبه‌اش با رزا اوتونبایوا، نمایندۀ ویژۀ سرمنشی سازمان ملل در افغانستان هر دو طرف بر بازگشایی دروازۀ آموزش و تحصیل به روی دختران تأکید کردند.

منصور احمد حمزه، سخنگوی وزارت معارف و ضیا هاشمی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان به پرسش‌های رادیو آزادی در بارۀ زمان بازگشایی دروازه‌های مکتب‌های بالاتر از صنف ششم و پوهنتون‌ها به روی دختران و زنان پاسخ ندادند.

پس از حاکمیت طالبان در ماه آگست سال ۲۰۲۱ بر افغانستان، دروازه‌های مکاتب به روی دختران بالاتر از صنف ششم بسته شدند و طالبان در دسامبر ۲۰۲۲ هم ممنوعیت تحصیل دختران در پوهنتون‌ها را اعلان کردند.

هرچند بارها حکومت طالبان بخاطر ایجاد محدودیت بر فعالیت‌های زنان از جمله آموزش و تحصیل دختران با واکنش‌های داخلی و خارجی مواجه شد‌ه و از مقام‌های طالبان خواسته شده که حق آموزش و تحصیلات دختران را بدهند، اما تاکنون آنان پاسخ مثبتی به این خواست‌ها نداده اند.

XS
SM
MD
LG