وزرای خارجۀ ۱۲ کشور در نشست امنیتی مونیخ نگرانی عمیق خود را در پیوند به نقض مداوم حقوق بشری زنان و دختران در افغانستان ابراز کردند.
این موضوع را وزیران خارجۀ آلبانیا، آندورا، بلجیم، بلغاریا، کانادا، فرانسه، جرمنی، کوزوو، لیختن اشتاین، منگولیا، هالند و رومانیا که در نشست امنیتی مونیخ شرکت کردند در یک اعلامیۀ مشترک بیان کردند.
در این اعلامیه که روز شنبه در وبسایت وزارت خارجۀ جرمنی نشر شده، از حکومت طالبان خواسته شده است که به آزار جنسیتی سیستماتیک که میتواند جنایت علیۀ بشریت به شمار رود، پایان دهد.
وزیران خارجۀ این دوازده کشور یک بار دیگر حمایت پایدار خود از زنان و دختران افغان را اعلان کردند.
آنان با انتقاد از بازداشت زنان و دختران در افغانستان، از حکومت طالبان خواستند که این بازداشتها متوقف و زنان زندانی را به گونۀ فوری آزاد کند.
آنان همچنان گفته اند حکومت طالبان هیچ پیشرفتی در بخش رعایت حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران از زمان نشست امنیتی مونیخ در سال ۲۰۲۳ نداشته و برعکس آن عمل کرده است.
این وزرای خارجه با اشاره به ممنوعیتها و محدودیتهای وضع شده از سوی حکومت طالبان بر حق آموزش، تحصیل، کار و فعالیتهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زنان و دختران افغان گفته اند، طالبان با حذف نیمی از نفوس افغانستان از زندگی عمومی و تصمیمگیریهای سیاسی، آیندۀ افغانستان را به خطر انداخته و مسئول یکی از وخیمترین و وحشناکترین وضعیت حقوق بشر در سراسر جهان هستند.
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در واکنش به اعلامیۀ مشترک وزیران خارجۀ ۱۲ کشور گفته است که نگرانیهای مطرح شده در نشست امنیتی مونیخ بیجا است.
او مدعی شده است که حقوق همه اتباع افغانستان به شمول زنان رعایت میشود.
پریسا: شرایط ما آنقدر خراب است که حتی خواهرم در شفاخانه بستر است نمیتوانم برایش یک آب معدنی بگیرم
شماری از زنان و دختران اما میگویند، ممانعتها و محدودیتهای حکومت طالبان زندگی امروز و فردای شان را نشانه گرفته است.
پریسا، یکی از آنان میگوید، در یکی از ادارات دولتی وظیفه داشت و بعد از ممنوعیت حکومت طالبان بیکار شد.
او که مدعی است تنها نانآور خانوادۀ خود بوده است، در بارۀ وضعیت کنونی زندگی خود میگوید:
"مادر و پدر پیر، خواهر معیوب و خواهر بیوه و یتیمهایش را من نانآورشان بودم که این کار از من گرفته شد و شرایط ما آنقدر خراب است که حتی خواهرم در شفاخانه بستر است نمیتوانم برایش یک آب معدنی بگیرم، تا این حد دستم تنگ است."
کبرا، دانشآموز صنف دهم نیز میگوید:
"بیشتر از دو و نیم سال شده که دختران افغانستان از تحصیلشان باز ماندند و اگر شرایط همین قسم پیش برود و ادامه پیدا کند ما نمیتوانیم به تحصیلات خود ادامه دهیم و ما واقعاً بابت آیندۀ نامعلوم خود نگران هستیم."
وزرای خارجۀ ۱۲ کشور اشتراک کننده در نشست امنیتی مونیخ در حالی از وضعیت حقوق بشری زنان و دختران افغان ابراز نگرانی کردند که ملل متحد به روزهای یکشنبه و دوشنبه میزبان نشست دوحه در بارۀ افغانستان است.
نشستی که به گفتۀ ملل متحد، آنتونیو گوترش، دبیرکل این سازمان بازیگران کلیدی را برای بار دوم گرد هم آورده تا در مورد چگونگی رویکرد افزایش مشارکت بینالمللی به شیوۀ منسجمتر، هماهنگتر و ساختاریافتهتر به نفع مردم افغانستان بحث کنند.