به تازهگی اجساد پانزده تن از معتادانی که فوت کرده بودند و اقارب شان نیز معلوم و مشخص نبود، به سردخانه شِفاخانه ولایتی شهر زرنج فرستاده شده اند.
در فهرستی که یک نسخه آن به رادیو آزادی رسیده، دیده میشود که اکثریت معتادان فوت شده بین بیست تا پنجاه سال سن دارند.
مولوی عبدالواسع ریحان، مدیر مبارزه با مواد مخدر قوماندانی امنیه ولایت نیمروز به رادیو آزادی گفت، اکثریت این معتادان به دلیل پایین بودن مقاومت بدن شان در برابر گرمی و سردی هوا جان داده اند:
" در شش ماه (۶۸) معتاد مواد مخدر نزد ما فوت کرده اند، در سه ماه ممکن حدود (۲۸) یا (۲۹) معتاد فوت کرده باشد، همین اکنون (۹۸۰) معتاد در مرکز تداوی تحت درمان قرار دارند."
باشنده گان ولایت نیمروز در تماس با رادیو آزادی از دریافت اجساد معتادان از ویرانهها و کنار دریا در دو ولسوالی و شهر زرنج، مرکز ولایت نیمروز، خبر دادند.
معتادان تازه مرخص شده از مرکز پنج صد بستر مراقبت از معتادان اما میگویند، وضعیت معتادان نگهداری شده در این مرکز نیز چندان بهتر نیست.
محمود: ترک مواد مخدر در کلینیک خوب است، چون داکتر وجود دارد ولی در زندان معتاد نا آرام است ترک اعتیاد مشکل است
محمود که یک هفته قبل از این مرکز مرخص شده میگوید، امکانات صحی برای تداوی معتادان در آنجا وجود ندارد و همقطارانش در برابر چشمانش جان میداند:
" خوب بود، نان میدادند. گولی هم چندان گولی نبود، چون وقتی معتاد مریض میشود، شدیداً اسهال و حالش بد میشود. خیلی زیاد، حدوداً شصت نفر مردند. ترک مواد مخدر در کلینیک خوب است، چون داکتر وجود دارد و فکرش هم آرام میباشد، ولی در زندان نا آرام است و در زندان نمیتواند ترک کند."
نبی، معتاد دیگر که تازه از مرکز پنج صد بستر مراقبت از معتادان در ولایت نیمروز بیرون شده، میگوید که کارمندان مسلکی صحی در این مرکز حضور ندارند، از همین رو تلفات معتادان در آن بیشتر شده است:
" خیلی بیروبار بود و معتادان هم خیلی ضعیف بودند و مریض میشدند، ما برای شان میگفتیم که این معتاد می میرد وی را پیش داکتر ببرید، اینها فکر میکردند که ناحق میگویند و میگفتند که زیر آب سرد بگیرید خوب میشود. وقتی معتاد را زیر آب سرد میبردیم، یکی – دو نفس می زد و از این دنیا می رفت. به صد نفر خو رسیدند."
به تازه گی ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان ادعا کرده که آنان توانسته اند در یک سال گذشته دهها مرکز تداوی معتادان را دوباره فعال سازند، اما شکایتها و انتقادهای جدی در رابطه به نبود امکانات صحی و برخورد با معتادان در این مراکز وجود دارد.
در حال حاضر اداره مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد (UNODC)، کمکهای خارجی با مراکز تداوی معتادان را در افغانستان هماهنگی و مدیریت میکند، اما حکومت طالبان به این اداره اجازه نظارت از مراکز تداوی معتادان را نمیدهد.