شماری از ورزشکاران افغان که در کشورهای دیگر فعالیت میکنند و اخیراً در بخشهای مختلف دستاوردهای قابل ملاحظۀ داشتهاند، میگویند با مشکلات متعدد روبهرو اند.
نذیر صافی مشتزن افغان، یکی از آنها که در پاکستان به سر میبرد، میگوید سالهاست در بازیهای ملی و حتی در برخی مسابقات جهانی مجبور شده که به نمایندهگی از پاکستان اشتراک کند.
او در صحبت با رادیو آزادی انتقاد میکند که ریاست تربیت بدنی و ورزش افغانستان زیر ادارۀ طالبان او را همکاری نکرده و به دلیل مشکلات مالی نمیتواند با سرمایه خود به نمایندهگی از کشور خود در رقابتها اشتراک کند: "میخواهم که در مسابقات بیرق افغانستان را بلند کنم، اما نمیتوانم چون در پاکستان زندهگی میکنم و باز آنان رقابت را نمیدهند و خودم توان مهیا ساختن رقابت را ندارم. هر وقت که مسابقه است، بسیار افسوس در من پیدا میشود که چرا نمیتوانم این افتخارات را به نام مردم و وطن خود کنم."
ریاست تربیت بدنی و ورزش حکومت طالبان و احمدالله وثیق، مسئول کمیتۀ ملی المپیک، در این مورد به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند.
اما اتل مشوانی، سخنگوی این کمیته، در ماه اگست سال جاری میلادی به رسانهها گفته بود که در بیش از سه سال اخیر از سوی کمیتۀ بینالمللی المپیک به آنان هیچ بودجهای داده نشده و این یک ضربۀ بزرگ برای ورزش است.
او این را نیز گفته بود که آنان باز هم تلاش میکنند که مشکل ورزشکارانی را حل کنند که خارج از کشور بودوباش دارند و این با نمایندهگی افغانستان در برخی کشورها شریک ساخته شدهاست.
ورزشکاران دور از وطن میگویند، بازی کردن آنان به نام کشورشان و بلند کردن بیرقشان بزرگترین افتخار برایشان است.
ظفر محسن، ورزشکار رقابتهای آزاد که در جرمنی زندهگی میکند و ماه گذشته رقیب روسیالاصل سویسی خود را شکست دادهاست، در این مورد به رادیو آزادی گفت: "وقتیکه مسابقه داشتم، منیجرم برایم گفت در پسزمینه بیرق جرمنی را میاندازم. من برایش گفتم باید بیرق افغانستان هم باشد. منیجر من آن بیرق را انتخاب کرد و من از خود را، وقتیکه وارد میدان شدم فقط بیرق خودم با من بود."
به گفتۀ ظفر، بسیاری از کلپهای ورزشی برای پیدا کردن حمایت مالی رقابتها، ورزشکاران افغان دور از وطن را به نام و زیر بیرق کشور میزبان استفاده میکنند و بهگفتۀ او آنان به بسیار مشکل میپذیرند که باید بیرق افغانستان هم موجود باشد.
در رقابتهای المپیک امسال در پاریس، در کنار دیگر بازیکنان، ۵ بازیکن به عنوان تیم پناهندهگان به نمایندهگی از افغانستان اشتراک کرده بودند.
ذکیه خدادای، تکواندوکار افغان از تیم پناهندهگان، با شکست دادن رقبای ترک و کیوبایی خود مدال برنز گرفت و این دستاورد او در داخل و بیرون از کشور بهگونه گسترده مورد استقبال قرار گرفت.
طالبان پس از حاکمیت دوباره بر افغانستان، زنان و دختران را از ورزش کردن در ورزشگاهها منع کردند و در ماه سنبله سال جاری بر ورزش رقابتهای آزاد هم در کشور محدودیت وضع کردند.