پس از ممنوعیت تحصیل زنان و دختران در انستیتیوتهای طبی افغانستان از سوی حکومت طالبان، شماری از کاربران شبکههای اجتماعی اعتراضی را به راه انداخته اند.
این کاربران با تولید تصاویری با استفاده از هوش مصنوعی و نشر آن در شبکههای اجتماعی خود طالبان را مخاطب قرار داده و پرسیده اند که اگر داکتر یا کارمند صحی زن نباشد، زنان چگونه درمان خواهند شد.
این تصاویر سناریوهایی را به تصویر میکشد که در آن یک زن باردار یا بیمار که به مراقبتهای صحی در شفاخانه نیاز دارد، به علت نبود داکتران و یا کارمندان صحی از سوی مردان احاطه شدهاست.
این معترضان با ابراز نگرانی در این مورد میگویند که در صورت تداوم وضعیت کنونی، ممکن است روزی برسد که زنان مجبور شوند به دلیل عدم حضور داکتران زن، برای درمان خود به داکتران مرد تکیه کنند.
معترضان با نشر این تصاویر در شبکههای اجتماعی خواستار لغو ممنوعیت دختران از تحصیل شدهاند.
همایون، یکی از این معترضان که تصویری را با کمک هوش مصنوعی تولید کرده و در صفحهٔ فیسبوکش منتشر کرده به رادیو آزادی گفت: "این تصاویری را که هوش مصنوعی ساخته است، دیر نیست که آیندهٔ طبابت افغانستان چنین شود، اگر دروازههای مکاتب و پوهنتونها باز نشود، شاهد یک جامعهٔ طبی مردانه خواهیم بود."
مژده، یکی از کاربران دیگر افغان شبکههای اجتماعی که پس از مسدود شدن درهای انستیتیوتهای طبی به روی دختران شماری از این تصاویر را به رسم اعتراض دیزاین کرده به رادیو آزادی گفت:
"متأسفانه حتی انستیتیوتها نیز به روی دختران بند شده واقعاً وحشتناک است، به این دلیل که تا چند سال آینده هیچ داکتر زن نخواهیم داشت، نباید کسی در این بخش آرام بنشیند، بهعنوان یک هنرمند قبلاً هم آثار هنری داشتم برای دختران و این بار تصاویر «ایآی» را ساختم چون این موضوع همه را شوکه کردهاست. این تصاویر نشاندهنده این است که اگر تا چند سال دیگر داکتر خانم نداشته باشیم ممکن چه اتفاقهای بدی بیافتد."
حکومت طالبان پس از ممنوعیت بر تحصیل دختران در مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتونها، هفتهٔ روان آنها را از رفتن به انستیتیوتهای طبی نیز منع کرد.
این ممنوعیت اخیر حکومت طالبان واکنشهای گستردهٔ شماری از کشورها، نهادهای بینالمللی به شمول سازمان همکاری اسلامی و ملل متحد و سازمانهای حقوق بشری بینالمللی را در پی داشته و آنها با ابراز نگرانی در این مورد گفته اند که این دستور طالبان آخرین امید دختران افغان در بخش تحصیلات عالی را از بین بردهاست.