این انستیتوت که در بیرون از افغانستان فعالیت دارد روز سه شنبه در اعلامیهی به مناسبت «دهم دسامبر روز جهانی حقوق بشر» از جامعه جهانی خواسته است که برای اعاده حقوق فرهنگی و موسیقی افغان ها و در حمایت از هنرمندان فشارهای لازم دیپلماتیک و عملی را بر طالبان افزایش دهد.
پالیسی های طالبان حقوق فرهنگی مردم افغانستان را هدف قرار داده است
داکتر احمد ناصر سرمست رییس این انستیتوت به رادیو آزادی گفت که پالیسی های طالبان حقوق فرهنگی مردم افغانستان را هدف قرار داده است.
«هدف انستیتوت ملی افغانستان از نشر اعلامیه مطبوعاتی جلب توجه جامعه جهانی به نقض سریع و آشکار حقوق هنرمندی ،حقوق فرهنگی و حقوق موسیقی مردم افغانستان توسط طالبان است ما از جامعه جهانی تقاضا داریم که حمایت خود را از هنرمندان ،موسیقی دانان و فرهنگیان افغانستان که تحت استبداد مستقیم طالبان قراردارند دو چندان بسازد»
انستیتوت ملی موسیقی افغانستان در اعلامیه خود از خطر فراموش شدن میراث فرهنگی افغانستان هشدار داده و خواهان افزایش تلاش های بین المللی برای حفاظت از سنت های هنری و فرهنگی این کشور شده است.
در این حال شماری از هنرمندان و نوازندگان افغان می گویند که پس از ممنوعیت موسیقی در افغانستان از سوی حکومت طالبان، زندگی شان را در مهاجرت و یا در داخل کشور با مشکلات سپری می کنند.
همت گل افغان یکی از هنرمندان افغان در پاکستان به رادیو آزادی گفت :
«اینجا اصلا کدام برنام موسیقی نیست، حالت ما بسیار خراب است کرایه خانه است زمانی که ماه پوره می شود حیران میمانیم که خدایا چه کنیم اینجا بسیار دچار مشکلات استیم کودکان ما اینجا درس خوانده میتوانند مشکلات ویزه است و پولیس هم اذیت ما می کند»
دشواریهای اقتصادی نوازندگان
یک گیتار نواز در افغانستان که نخواست نامش در گزارش ذکر شود می گوید پس از آنکه مسلک اش را ازدست داد،زندگیاش تحت تأثیر بیکاری و مشکلات اقتصادی قرار دارد.
من مسئولیت خانوادهی چهار نفری را دارم. خرچ و مخارج زندگی واقعا خیلی مشکل شده است
«من مسئولیت چهارنفراعضای خانواده را به عهده دارم ،خرچ و مخارج زندگی را کشیدن واقعا خیلی مشکل شده است وظیفه دولتی که در بخش ریاست موسیقی داشتم و کنسرت های را که در بیرون اجرا میکردیم همه از بین رفته است حتی مراسم شخصی را که اشتراک میکردیم از همه ازبین رفته است»
گفتنیست که پس از حاکمیت طالبان در افغانستان در سال ۲۰۲۱ اعضای انستیتوت ملی موسیقی افغانستان به پرتگال انتقال یافتند و کار های شان را در لیزبن پایتخت این کشور از سر گرفتند.
هنرمندان این انستیتوت در این مدت کنسرت های را در کشورهای مختلف جهان راه اندازی کرده اند.
حکومت طالبان در بیش از سه سال گذشته، در کنار وضع محدودیت برخی محدودیت های دیگر، موسیقی را ممنوع قرار داده و آن را خلاف شریعت اسلام خوانده است.
طالبان آلات موسیقی را در ولایات مختلف آتش زده و برخی از هنرمندان را مورد تهدید، و خشونت قرار داده اند،منتقدان این اقدامات را بخشی از یک دستور کار گسترده برای سرکوب تنوع فرهنگی می دانند.