آنها در گفتوگو با رادیو آزادی میگویند که جوانان به دلیل مشکلات اجتماعی مختلف به مصرف این قرصها روی آوردهاند.
قرصهای زیگپ برای درمان کوتاهمدت بیماریهای عصبی شدید و تسکین دردها استفاده میشوند.
متخصصان صحی و روانی هشدار میدهند که استفاده از این قرصها توسط جوانان به سلامت آنها آسیب جدی وارد میکند و باید از آن جلوگیری شود.
افزایش استفاده از قرصهای نشهآور «پریگابالین یا زیگپ» در ولایت جنوبشرقی خوست افغانستان، نگرانی شماری از فعالان اجتماعی این ولایت را برانگیخته است.
نقیبالله زلاند یک باشندۀ خوست به رادیو آزادی گفت که به تازهگی جوانان در این ولایت به استفاده از قرصهای زیگپ و پیرگابالین روی آوردهاند.
او در این باره به رادیو آزادی گفت "در این روزها مصرف قرصهای زیگپ در میان جوانان در خوست افزایش یافته است. یکی از دلایل آن بیکاری و فقر است که در سراسر افغانستان افزایش یافته است. آنها تلاش میکنند با مصرف این داروها به آرامش ذهنی برسند، اما پیام ما به آنها این است که این داروها به شما آرامش ذهنی نمیدهند، بلکه انرژی را که یک جوان باید داشته باشد، از بین میبرد."
این داروها به شما آرامش ذهنی نمیدهند، بلکه انرژی را که یک جوان باید داشته باشد، از بین میبرد
یک فعال اجتماعی دیگر در خوست که به دلیل حساسیت موضوع نمیخواهد ناماش در گزارش ذکر شود، نگرانی مشابهی را به اشتراک گذاشته و به رادیو آزادی گفت "در این روزها قرصهای زیگپ در خوست شایع شده و متأسفانه بسیاری از جوانان به آن اعتیاد پیدا کردهاند و باید بگویم که این قرصها به راحتی در دواخانهها در دسترس استند."
زیگپ یکی از داروهایی است که در مواقع ضروری به بیماران مبتلا به بیماریهای شدید تجویز میشود.
یکی از مصرف کنندهگان این دارو در خوست که نمیخواهد نام و صدایش در گزارش ذکر شود، به رادیو آزادی گفت "من این کپسول را برای آرامش ذهنی مصرف میکنم. هرچند کاملاً میدانم که ضرر آن زیاد است، اما گاهی وضعیتام به قدری بد میشود که مجبور میشوم. زیگپ در تمامی دواخانهها موجود است. اگر کسی را بشناسی و مقداری پول اضافی بدهی، پیدا میشود."
زیگپ در تمامی دواخانهها موجود است. اگر کسی را بشناسی و مقداری پول اضافی بدهی، پیدا میشود.
سعی کردیم نظر اداره محلی طالبان در خوست را در مورد نگرانیهای جوانان در این باره داشته باشیم، اما مستغفر گربز، سخنگوی والی خوست به سؤالات رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد.
حدود یک سال پیش نیز گزارشهایی در باره افزایش اعتیاد جوانان به قرصهای نشهآور در خوست منتشر شده بود، اما آن زمان مقامات ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در خوست از تلاشها و اقدامات در این زمینه سخن گفته بودند.
داکتران میگویند که مصرف قرصهای زیگپ انسان را از حالت عادی خارج میکند، خواب را زیاد میکند، گیجی به وجود میآورد، تمرکز ذهنی را کاهش میدهد و حتی میتواند باعث مرگ شود.
دکتر شرفالدین عظیمی، متخصص امراض روانی، مصرف داروهای نشهآور به ویژه زیگپ را در میان جوانان نگرانکننده میداند و درباره پیامدهای منفی آن میگوید "دلایل زیادی میتواند برای افزایش مصرف قرصهای «پریگابالین» یا زیگپ وجود داشته باشد، اما تا جاییکه تجربه داریم، افزایش اختلالات روانی، فشارهای اجتماعی و خانوادهگی، تمایل مردم به آرامش سریع و درمان و تأثیرات کوتاهمدت این داروها که سریعاً درد را کم کرده و خوشحالی میآورد، موجب افزایش علاقه مردم به آن شده است. پیامدهای بد آن این است که افراد به اعتیاد دچار میشوند، ضعف ذهنی و جسمی پیدا میکنند و باوجود مشکلات اجتماعی فراوان، به افسردهگی شدید نیز دچار میشوند."
داکترعظیمی میگوید، هرچند در افغانستان افزایش فقر و ناراحتیهای ذهنی میتواند یکی از دلایل عمده مشکلات روانی و اعتیاد جوانان به داروهای نشهآور باشد، اما او توصیه میکند که "همه اعضای جامعه باید مسئولیتهای خود را برای جلوگیری از این مشکل جدی و اجتماعی انجام دهند و از استفاده از داروهای نشهآور بپرهیزند".