لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۴ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۷:۱۰

افزایش اخراج‌ها از ایران و پاکستان؛ هزاران مهاجر در برزخ بی‌سرنوشتی


پناهجویان افغان اخراج شده از پاکستان در ۷ اپریل ۲۰۲۵ با وسایل شان در یک کمپ موقتی در نزدیکی مرز افغانستان و پاکستان در تورخم ولایت ننگرهار
پناهجویان افغان اخراج شده از پاکستان در ۷ اپریل ۲۰۲۵ با وسایل شان در یک کمپ موقتی در نزدیکی مرز افغانستان و پاکستان در تورخم ولایت ننگرهار

در پی شدت یافتن اخراج گسترده مهاجران از ایران و پاکستان، فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر از جامعه جهانی خواسته است تا با درک ابعاد فاجعه‌بار بازگشت گستردۀ مهاجران افغان، در این لحظات حساس در کنار مردم افغانستان بایستد.

«در خیمه زندگی می‌کنیم، سرپناه نداریم، شوهرم معلول است، کسی برای کار نداریم، یک خانواده بزرگ هستیم.»

شریفه از اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان، به افغانستان بازگردانده شده است.

او می‌گوید حدود سه هفته پیش از آن کشور اخراج شد و تا هنوز با خانواده ۱۲ نفره‌اش بی‌سرپناه و بی‌سرنوشت است.

شریفه به رادیو آزادی گفت که در منطقه "کارتۀ نو" کابل در خیمه‌ها زندگی می‌کنند و با مشکلات فراوان روبه‌رو اند .

«مواد غذایی به سختی پیدا می‌شود، خواست ما این است که برای‌مان خانه بدهند، شوهرم معلول است، پدرشوهرم پیر است، نمی‌تواند کار کند، اگر مریض شود، چطور غذا، کرایه خانه یا چیز دیگری را تهیه کنیم؟»

اکنون در خیمه هستیم، اینجا زندگی ممکن نیست، فقر ما را به این حال رسانده است.

همچنان یک مهاجر دیگر که نخواست نامش در گزارش ذکر شود و موقتا در منطقه‌ای دور دست در ولایت ننگرهار مستقر شده نیز می‌گوید که پس از سه هفته هنوز سرپناه مناسبی ندارد و با مشکلات مختلف مواجه است.

او به رادیو آزادی گفت:

«سه هفته می‌شود که آمده‌ایم، مشکلات بسیار زیاد است چون در یک اتاق زندگی می‌کنیم، آن هم درست ساخته نشده و وسایل خانه همه بیرون از اتاق اند، کاری وجود ندارد، تا حالا کسی هم کمک نکرده است.»

این شکایت‌ها در حالی مطرح می‌شود که فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر (IFRC) اخیرا از جامعه جهانی به دلیل بازگشت بی‌سابقۀ مهاجران افغان از پاکستان، درخواست کمک فوری کرده است.

جگن چاپاگین، منشی عمومی این فدراسیون، در سوم ماه می در صفحۀ ایکس خود با نشر گزارشی از این نهاد نوشته است که در اول از بودجه‌ای صندوق اضطراری‌شان استفاده کرده اند، اما با توجه به شدت بحران، حالا کمپاینی برای جمع‌آوری ۲۵ میلیون فرانک سوئیسی آغاز کرده‌اند تا در دو سال آینده کمک‌های حیاتی را برسانند.

این فدراسیون گفته است که به طور متوسط روزانه بین ۴ تا ۶ هزار افغان از پاکستان به کشورشان بازمی‌گردند، که در شرایط بسیار دشوار قرار دارند.

در ادامه آمده که در ۱۸ ماه گذشته، نزدیک به یک میلیون افغان از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند که تنها در ماه اپریل حدود ۱۴۵ هزار نفر بوده‌اند.

این گزارش همچنین می‌افزاید که بسیاری از بازگشت‌کنندگان در خیمه‌هایی زندگی می‌کنند که در هر کدام تا ۴ خانواده جا داده شده‌اند.

بر اساس این گزارش، این پناهجویان در حالی بازگردانده می‌شوند که وضعیت بشری در افغانستان، به ویژه سیستم صحی، بسیار شکننده است؛ زنان به دلیل جنسیت‌شان از جامعه کنار گذاشته شده‌اند، دختران از صنف ششم به بعد اجازه آموزش را ندارند، و بسیاری بازگشت‌کنندگان حتی ابتدایی‌ترین نیازها مانند سرپناه، غذا و آب کافی را ندارند و شمار زیادی از کودکان دچار سوء تغذیه هستند.

فدراسیون بین‌المللی صلیب سرخ و هلال احمر از جامعه جهانی خواسته است که در این لحظات حساس در کنار افغان‌ها بایستد، زیرا به گفتۀ این نهاد، هر کمکی می‌تواند خانواده‌ای را به سوی زندگی امن و باعزت سوق دهد.

قابل یادآوری است که حکومت پاکستان از اول اپریل روند اخراج مهاجران افغان فاقد اسناد و دارندگان کارت تابعیت شهروندی افغانستان (ACC) را آغاز کرده است.

بر اساس گزارش برخی رسانه‌های پاکستانی به نقل از مقامات این کشور، آن‌ها در نظر دارند که در سه مرحله حدود سه میلیون پناهجوی افغان را در سال جاری از خاک خود اخراج کنند.

گزارش‌ها می‌افزایند که پس از اخراج دارندگان کارت ACC، حکومت پاکستان روند اخراج دارندگان کارت (PoR) را که توسط کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان صادر شده نیز آغاز خواهد کرد.



XS
SM
MD
LG